Hava
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:28   Güncelleme : 13-11-2014 17:28

Türk yapımı 150 insansız hava aracı gökyüzünde

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, tamamen Türk yapımı olan 150 dolayındaki küçük insansız hava aracının gökyüzünde dolaştığını bildirdi.

Türk yapımı 150 insansız hava aracı gökyüzünde

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, en Türk yapımı olan 150 dolayındaki küçük insansız hava aracının gökyüzünde dolaştığını bildirdi. Bakan Gönül, “Savunma sanayinde Türkiye geçmişe göre çok iyi bir yere geldi” .

Türkiye’de bugün savunma sanayinde elektronikte olsun, bilgisayar sistemlerinde olsun, makinada olsun, uçakta olsun çok önemli bir yere geldiğini de kaydeden Bakan Gönül, daha evvel uçak sanayiinde hiç iddiası olmayan bir Türkiye’nin bugün Avacs’ları, Heron’ları beraber üretmesi sebebiyle iddia sahibi ğunu kaydetti.

Anka adı verilen ilk en büyük insansız hava aracının en Türk malı olarak üretildiğini dile getiren Bakan Gönül, “Zaten mini olanlarda 150’nin üzerinde şu anda semalarda pilotsuz uçaklar uçabilmektedir. Bunun yanında uçak modernizasyonu, gemi imalatı ve inşaası, korvet inşaatı, yeni tank inşaatı, hovetser imalatı bunlar iddialı ğumuz hususlardır. Nitekim yine sekiz sene evveline bakarsak ihracatımız 200 milyon dolarlar civarındayken geçen sene savunma sanayi ve havacılıktaki ihracatımız 860 milyon doları buldu. Önümüzdeki sene çok daha iyi bir noktaya geleceğine inanıyoruz” .

Kale Kalıp’la uçak motor parçaları üretimi için anlaşma imzalayan Amerikan savunma devi Fred Whitney’i İzmir serbest bölgeye getirmeye çalıştıklarını anlatan Bakan, bunun İzmir için önemli bir gelişme ğunu bildirdi. Bakan Gönül, şunları söyledi:

“Fırsat geldikçe devamını gönülden arzu ediyoruz. Diğer bir konu da bildiğiniz gibi BMC’yi taktik zırhlı araçlar için merkez haline getirdik. 600 milyonluk bir ihale verdik, bunun 120 milyonunu piyasaya verme şartını da koyduk. Bu, yalnız Türkiye’de değil, dünyada da çok az ülkenin üretebildiği ürünleri ihtiva ediyor. Nitekim ürünler teslim alınmaya başladı. Böylece İzmir, serbest bölge havacılık bakımından bir merkez olurken, BMC’de zırhlı taktik araçlar bakımından bir merkez olur. İzmir savunma sanayinde bir hayli mesafe kaybetmişti, o mesafeyi kazanmış oluruz.”