Demir Yolu
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:31   Güncelleme : 13-11-2014 17:31

Silivri’den Ümraniye’ye metro

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kenti metro ağlarıyla ördüklerini söyledi.

Silivri’den Ümraniye’ye metro

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kenti metro ağlarıyla ördüklerini söyledi. Topbaş, Üsküdar – Ümraniye ve Başakşehir – Silivri metro inşaat çalışmaları için gerekli kaynağın sağlandığını ve en kısa sürede ihaleye çıkacağını bildirdi.

İstanbul’da şu anda 45 kilometre metro inşaatının devam ettiğini dile getiren Başkan Topbaş, Kadıköy-Kartal ve Esenler-İkitelli-Başakşehir-Olimpiyatköyü Metro Hatlarının inşaatların da büyük bölümünün bittiğini açıkladı.

Başkan Topbaş, “Bu hatlar 2011’de açılacak. İnşaatın da ödemelerinde de büyük bölümü bitti. Ulaştırma Bakanlığı bu hatları borçlarıyla birlikte devralacak mı, bu henüz net değiliz. Yeni hat ihaleleri de yapmak zorundayız. Bunlardan bir tanesi Üsküdar-Ümraniye-Altunizade-Tepeüstü Hattı. 3 ihaleli düşündüğümüz hat için 500 milyon avroluk kredisi hazır durumda. Belki bunun yarısı kadar daha kaynak lazım. Bu hattın ihalesi yapılmış şekilde Bakanlığa devri mümkün olabilir. Diğer hattımız şu an hazırlıklarını yaptırdığımız 24 kilometre uzunluğunda şu anda ihale hazırlıkları yaptırdığımız Beşiktaş- Mecidiyeköy-Çağlayan Adliyesi-Kağıthane-Alibeyköy-Gaziosmanpaşa-Tekstilkent ve Mahmutbey Metro Hattı. Bu da öncelikli hatlardan bir tanesi. Diğer bir hattımız da Bahçelievlerden itibaren birinci etapta Avcılar’a, ikinci etapta Beylikdüzü, Büyükçekmece ve Silivri’ye doğru gidecek olan 25 kilometrelik metro hattımız. Bunun da inşallah bu dönem içinde hazırlıklarını yaparak ihalesini yapmış olacağız. Ulaştırma Bakanlığı’yla devir teslim görüşmeleri devam ediyor. Ancak bizim metro yatırımlarımızı ve ihalelerimizi durdurmamız söz konusu değil” .

Başkan Kadir Topbaş, Haliç Metro Geçiş Köprüsü ile ilgili de “19 yıldan beri Haliç Metro Geçiş Köprüsü ile ilgili karasızlıklar hep sürüyordu. Biz köprünün yapım çalışmasını başlattık. UNESCO, köprünün çevreye bir etkileşimi olup olmadığının tarafsız bir kurum tarafından değerlendirilmesini istedi. Böyle bir çalışma yaptırıyoruz. Benim gibi düşünenler; bir takım çevrelerin, mahalle baskısı yapanların ği gibi köprünün çevreyi etkilemeyeceğini, bilakis daha uygun düşeceğini savunuyor. 2012 yılına varmadan veya 2012 içinde metroyu Yenikapı’ya indirmek zorundayız. Çünkü Marmaray dahil birçok metro hattı burada entegre olacak. İstanbul metro ağıyla örülecek” açıklamasını yaptı.