Demir Yolu
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:34   Güncelleme : 13-11-2014 17:34

Özal’ın vagonuydu, şimdi işçilerin evi!..

Malatya ve Elazığ’ı demiryolu ile birbirine bağlamak için 1986 yılında yapımı tamamlanan Karabük köprüsünün açılışına katılmak için bölgeye gelen dönemin Başbakanı Turgut Özal’a özel dizayn edilen vagon, Sivas’ta demiryolu işçilerinin evi oldu.

Özal’ın vagonuydu, şimdi işçilerin evi!..

Malatya ve Elazığ’ı demiryolu ile birbirine bağlamak için 1986 yılında yapımı lanan Karabük köprüsünün açılışına katılmak için bölgeye gelen dönemin Başbakanı Turgut Özal’a özel dizayn edilen vagon, Sivas’ta demiryolu işçilerinin evi .

Kangal ilçesinde bulunan Demiriz Tren İstasyonuna getirilen vagon ray yenileme çalışmalarını yürüten işçilerin kullanımına sunuldu. Sivas Malatya arasındaki tren raylarının yenilemesi çalışmasını yürüten 140 kişilik ekibin başında bulunan TCDD görevlisi Faruk Demirbaş, kendilerinin kullanımına sunulan vagonun bir lar bir Başbakan için özel hazırlanmış olmasını bilmenin güzel bir duygu ğunu kaydetti.

Faruk Demirbaş, “Turgut Özal’ın bir açılışta kullanması için özel olarak hazırlanan bir vagon. Kullanılması için demir yolları işçilerinin hizmetine sunulmuş. Böyle bir özel vagonu kullanmak güzel” .

İçerisinde oturma bölümü, mutfak, toplantı masası gibi alanların bulunduğu vagonu kendilerine teslim edildiği şekliyle koruduklarını anlatan Demirbaş, şöyle konuştu: “1980’li yıllarda yapımı lanan ve Malatya ile Elazığ’ı birbirine bağlayan Karabük köprüsünün açılışına katılacak olan dönemin Başbakanı Turgut Özal için özel olarak dizayn edilmiş. Özal, açılışın ardından köprüden bu vagonla geçmiş. Daha sonraları başka bir yerde kullanmış mı bilemiyoruz. Vagon, şu anda bizim tarafımızdan kullanılıyor. Vagonu hazırlandığı şekliyle koruyoruz. Bir lar başbakan tarafından kullanılmış vagonda kalmak güzel bir duygu.”

2 bin 400 metre olan Karakaya Baraj Gölü üzerindeki Karabük Demir Köprüsü, 1981 yılında ihale edilerek 1986 yılında dönemin Başbakan’ı Turgut Özal tarafından ulaşımına açıldı. Yapım maliyeti 22 milyon lira olan köprünün temelleri kazık, ayakları betonarme tabliyeleri ise çelik. Köprüde 29 adet tabliye bulunuyor. Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki Fırat Tren İstasyonu ile Elazığ’ın Baskil ilçesinin Kuşsarayı Tren İstasyonu arasında bulunan Karabük Demiryolu Köprüsü’nün eni 4.5 metre, yüksekliği 6 metre, taşıyacağı tonajın ise 20 ton dingil basıncı ğu belirtildi.