Hava
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:36   Güncelleme : 13-11-2014 17:36

Hayalet uçağı ilk kez gökyüzünde

Amerikan uzay ve havacılık şirketi Northrop Grumman tarafından üretilen insansız hayalet uçak X-47B ilk kez uçuruldu.

Hayalet uçağı ilk kez gökyüzünde

Amerikan uzay ve havacılık şirketi Northrop Grumman tarafından üretilen insansız hayalet uçak X-47B ilk kez uçuruldu. İleri teknoloji ürünü uçağın şu ana kadar yapılan en gelişmiş insansız hava aracı ğu belirtiliyor.

İlk uçuşunu ABD’nin California eyaletindeki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’nde gerçekleştiren X-47B, yaklaşık 30 dakika havada kaldı. Uçak gemilerinde görev yapacak olan X-47B’nin kanatları katlanabiliyor.

Northrop Grumman ve ABD donanmasından yapılan ortak açıklamada, “Uçuş, bizim için kuyruksuz ve jet uçağı boyutlarındaki insansız hava aracının bir uçak gemisinin güvertesinden güvenli bir şekilde inip kalkabileceğini göstermesi açısından çok kritik bir adımdı” denildi.

Keşif, gözetleme ve özel operasyonlar için üretilen X-47B, saatte yaklaşık 500 kilometre hıza ulaşabilecek. 12 bin metreye tırmanabilen uçağın menzili ise yaklaşık 4 bin kilometre. 2 adet birer tonluk JDAM akıllı bomba taşıyabilen X-47B’ye laser silahları da takılabilecek.

Uzmanlar, X-47B’nin bundan sonraki bütün savaş uçaklarının insansız olabileceğinin bir göstergesi ğunu kayyor. İnsansız hayalet uçağın 2013 yılından itibaren Amerikan donanmasında kullanılacağı bildirildi.