Demir Yolu
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:45   Güncelleme : 13-11-2014 17:45

Hattın modernizasyonunu Alstom yapacak

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Eskişehir ile Balıkesir’i bağlayan hat üzerindeki sinyalizasyon ve telekomünikasyon sistemleri temini için Alştom’la sözleşme imzaladı.

Hattın modernizasyonunu Alstom yapacak

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Eskişehir ile Balıkesir’i bağlayan hat üzerindeki sinyalizasyon ve telekomünikasyon sistemleri temini için Alştom’la sözleşme imzaladı. Bu 328-km uzunluğundaki demiryolu bağlantısı, aynı da Kütahya’ya da hizmet vermektedir.

Sözleşme yaklaşık 89 milyon Euro tutarındadır ve Alstom tarafından tüm hatboyu, işletmede denenmiş Avrupa Demiryolu Trafiği Yönetim Sistemi ve Avrupa Tren Kontrol Sistemi (ERTMS/ETCS ) 1. ve 2. seviyelerine dayanan “ATLAS” sinyalizasyon sisteminin, “Smartlock” elektronik anklaşmanın ve entegre kontrol merkezi Iconis donanımının tasarımı, imalatı ve teminini kapsamakta.

Proje kapsamında Alstom, dağıtım ve kesintisiz güç kaynağı sistemlerinin yanı sıra hemzemin geçit sistemleri ile teknik donanım yapılarını da temin edecektir. ERTMS/ETCS araçüstü donanımı ve bununla birlikte Otomatik Tren Durdurma (ATS) hatboyu sistemleri de 27 TCDD lokomotifinde kurulacak.

Modernizasyon ve donanım işlerinin 36 ay sürmesi beklenmekte. Atlas donanımı Alstom’un Fransa’daki Villeurbanne tesislerinde üretilecektir. Yeni donanımlı sistem Kasım 2014 yılında işletmeye alınacak.

Bu yeni sinyalizasyon sistemi, TCDD’nin Eskişehir – Balıkesir arası demiryolu hizmetlerini etkin ve kesintisiz bir şekilde yönetmesini sağlayacak. Sistem, TCDD trenlerinin ortalama hızının 160 km/saate kadar çıkartılmasını ve güvenliğini iyileştirmek suretiyle hattın kapasitesinin arttırılmasını sağlayacak.

Alstom Türkiye çalışanları, Alstom sinyalizasyon uzmanlık merkezlerinin desteğiyle, konvansiyonel demiryolu hatlarının modernizasyonuna ilişkin TCDD yatırım programının gerçekleştirilmesine yönelik katkılarını sürdürecek. Alstom’un Eskişehir – Balıkesir hattına “ATLAS” ERTMS/ETCS çözümünü tesis etmesi; sınır geçişlerini kolaylaştıracak, hatların işletim kapasitesini arttıracak, trafik emniyetini en üst seviyeye ulaştıracak ve ulaşım süresini azaltacak olan Avrasya demiryolu pazarı homojenliğine yönelik bir başka adımı göstermekte.