Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:47   Güncelleme : 13-11-2014 17:47

Yurtdışı çıkışlarına sınırlama

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele eylem planını açıkladı.

Yurtdışı çıkışlarına sınırlama

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele eylem planını açıkladı. Buna göre, Doğu ve Güneydoğu’dan akaryakıt getirmek için yurtdışına çıkan standart depolu küçük araçlara ayda dört kez sınırlaması getirildi. Düzenlemeyi ihlal edenlere Türkiye’de uygulanan ÖTV oranının yarısı kadar ceza uygulanacak.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hususi araca büyük depo yaptırarak akaryakıt kaçakçılığı yapılmasının önüne geçmek isteyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele eylem planı kapsamında ayda 4 defa ile sınırlama getirdiğini açıkladı. Akraba ziyaretini gerekçe gösterip sayısız kez giriş-çıkış yaparak yurtdışından aldığı yakıtı Türkiye’de daha pahalıya satan kaçakçıların ayda 8-10 bin lira gelir elde ettiği tahmin ediliyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Standart depolu küçük araçlar için giriş-çıkış sayısında sınırlama yaptık. Ancak ticari faaliyet içinde ğunu ispat eden kamyon, TIR ve kamyon için sınırsız uygulama devam edecek” . Bunların dışındaki araçlar için 4. defadan sonraki çıkışlarda gümrük muhafazanın tespit ettiği durumlarda Türkiye’de uygulanan ÖTV oranının yarısı kadar ceza uygulanacak. Harici petrol ürünlerinin ithalatında, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) tarafından uygun yazısı aranması tekrar yürürlüğe koyulurken madeni yağ ihracı da özel fatura kapsamı dışında tutulacak.

Türkiye’de kaçak akaryakıtın değeri için konuşulan 16 milyar liralık rakamın doğru olmadığını söyleyen Yazıcı, kaçak tespiti için akaryakıt ithalatı, ihracatı, gerekli mercilerden alınacak tam tüketim oranları incelendikten sonra en doğru öngörüde bulunacaklarını açıkladı. Petrol ve doğalgaz ürünlerinden alınan ÖTV 34,5 milyar lira. Bu tutar toplam vergi gelirinin yüzde 14’ünü oluşturuyor. Geçen yıl 27 milyon ton akaryakıt ithalatı yapılırken, kaçakçılıktan 37 bin 269 ton akaryakıt ele geçirildi. Bir önceki yıl ise yakalanan miktar 31 bin 766 tondu.

Kaçakla mücadelede vatandaşın da yardımını bekleyen bakanlık, Alo 136 Kaçak İstihbarat Müdürlüğü aracılığıyla yapılan şikâyetlerde, yakalanan akaryakıtın belirlenen fiyatının yüzde 25’ini ihbar edene veriyor. 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu ve buna bağlı ikincil mevzuatlarda da değişikliğe gidildiğini duyuran Bakan Yazıcı, kaçak akaryakıt olayına karışan bayinin faaliyetlerini mahkeme kararı kesinleşinceye kadar geçen sürede durduracaklarını açıkladı. Ticareti yapılan akaryakıtın belgesi yetkililere sunulamayan ya da sahte evrak düzenlenerek satılan ürünlerin kaçak akaryakıt kapsamına alınacağını ifade eden Hayati Yazıcı, akaryakıt haricindeki petrol ürünlerinin ithalat, ihracat ve yurtiçi tedarik faaliyetlerinin EPDK’nın iznine tabi tutulacağını kaydetti.