Hava
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:47   Güncelleme : 13-11-2014 17:47

Kale, yerli jet motoru üretecek

Kale Havacılık, güdümlü füzelerde kullanılacak jet motorunu üretmek için kolları sıvadı.

Kale, yerli jet motoru üretecek

Kale Havacılık, güdümlü füzelerde kullanılacak jet motorunu üretmek için kolları sıvadı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Kale Havacılık arasında düzenlenen “Kale Havacılık Turbo Jet Motor Geliştirme Projesi”yle ilk etapta güdümlü füzeler ve insansız hava araçları için en yerli turbo jet motoru üretilecek.

Proje yüzde yüz yerli jet uçağı motorları için de önemi bir adım olarak değerlendiriliyor. Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, Türkiye’nin savunma sanayisini dışa bağımlılıktan kurtaracak projelerin her yanında klarını ve bu projelerin sayılarının artmasını dilediklerini belirtti. Yardımcı, “Bakanlık olarak bize düşen, böyle olumlu çalışmaları her desteklemektir. Hava Kuvvetlerimiz için üretilecek bu yeni motorların yeni yerlileştirmelere örnek olmasını diliyorum” .

Sadece yerli imkânlar kullanılarak üretilecek turbojet motorunun, güdümlü füzelerin sevk sistemi olarak görev yapacağını dile getiren Kale Grubu Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, ayrıca küçük modifikasyonlarla insansız ve küçük sınıf hava araçlarında da kullanılabileceğini söyledi. Okyay, “Bu proje gelecekte millî olarak geliştirilmesi planlanan daha büyük motor projeleri için önemli bir mühendislik bazı oluşturacaktır” . Kale Grubu Onursal Başkanı İbrahim Bodur da, projenin en yerli sermayeye sahip Kale Havacılık tarafından geliştirileceğini, böylece ilk millî jet motorunu geliştirme şerefinin de kendilerine nasip olacağını kaydetti.

Kale Grubu Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, “Kale Havacılık Turbo Jet Motor Geliştirme Projesi” kapsamında 9 adet teknik çalışma grubu oluşturulacağını, toplam 47 mühendis ve akademisyen ile 10 teknisyenin görev yapacağını dile getirdi. Projenin 48 ayda lanmasını planladıklarını söyleyen Okyay, İstanbul Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK’la da birlikte çalışmaların gerçekleştirileceğini kaydetti. Okyay, atılan imzalarla Turbo Jet Motor Geliştirme Projesini üstlenecek Kale Havacılık firmasının sektöründe yüzde yüz Türk sermayeli bir şirket olarak Boeing, Lockheed Martin, PFW-Airbus, Northrop Grumman ve Pratt and Whitney gibi dünyanın en büyük havacılık şirketlerine binlerce kritik uçuş parçası ve montaj grupları üretmekte ğunu kaydetti.