Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:50   Güncelleme : 13-11-2014 17:50

30 TL’nin altındakiler kaçak geçiş yaptı sayılacak!

Köprü ve otoyollarda Kartlı Geçiş Sistemi’nin (KGS) yerini alacak Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) 17 Eylül 2012 tarihinde kullanılmaya başlayacak.

30 TL’nin altındakiler kaçak geçiş yaptı sayılacak!

Köprü ve otoyollarda Kartlı Geçiş Sistemi’nin (KGS) yerini alacak Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) 17 Eylül 2012 tarihinde kullanılmaya başlayacak. HGS bakiyesi 30 TL’nin altına düşen sürücüler kaçak geçiş olarak değerlendirilecek. Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Bu uygulamadan biran önce vazgeçilmelidir. Aksi takdirde konuyu yargıya taşıyacağız” .

HGS kartlarına en az 60 TL yükleme yapılacak. Bakiyeleri 45 TL’nin altına düşen sürücülere uyarı mesajı gönderilecek ve yükleme yapılması istenecek. Bakiyesi 30 TL’nin altına düşen sürücüler ise kaçak geçiş yaptı sayılacak. Yasal süre içinde HGS etiketindeki para miktarını 30 liranın üzerine çıkaran sürücünün geçiş ücreti yatırdığı paradan düşülerek ceza uygulanmayacak, ancak yasal süre içinde yeterli parayı yatırmayan sürücünün aracına kaçak geçiş muamelesi yapılacak.

Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, uygulamaya tepki gösterdi. Ağaoğlu, “Bunu kabul etmek mümkün değil. Yüz binlerce vatandaşın cebindeki para alınıp faizsiz olarak kullanılmak isteniyor. Ülkenin milli serveti olan bu insanların kaybı ve akaryakıt ziyanı gibi unsurların önüne geçilmesi açısından bu türlü hızlı geçişlerin özendirilmesi gerekirken, 30 lira bakiyenin asgari limit olarak belirlenmesi ve altının kaçak geçiş olarak uygulanması asla kabul edilemez. Yani cebinde 30 lirası olmayan vatandaş seyahat özgürlüğünden mahrum kalacak. Bu anayasa ihlalidir. Eşitlik, sosyal devlet ve tüketicilerin korunması ilkelerine aykırıdır. Eğer, bu uygulamadan ötürü bir tüketici herhangi bir cezaya maruz kalırsa; yani hesabında 29 lira ğu halde cezalı geçişe muhatap olursa bu yargı tarafından iptal ettirilir. Ayrıca, bu uygulamadan vazgeçilmediği takdirde, konu Tüketiciler Birliği’nin hukukçuları tarafından incelenerek uygulamanın toptan iptali için dava açılabilir” .

BEDAVA FON

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin de uygulamanın hem mantığa hem de yasa yapma tekniğine aykırı ğuna dikkat çekerek, asıl amacın devletin vatandaşın cebindeki parayla bedava fon oluşturmak ğunu söyledi.

Ali Çetin, “OGS’lerde 20 liralık dolum yapıp bu miktar bitene kadar kullanabiliyoruz. Bunda bir sorun yok ancak 30 liranın altına kaçak uygulamasının mantıkla bağdaşır hiç bir yönü yok. Böyle bir şey olursa iptali için doğrudan dava açarız. Siz, 8 liralık bir alacak için 30 lirayı zorunlu kılarsanız, önceden para tahsil etmiş olursunuz bu da hem akla, hem yasa yapma tekniğine hem de ticari teamüllere aykırı bir durumdur. Bir işlemin suç ya da kaçak olarak belirlenmesi için bir kanun gereklidir. Bu da şöyle suç olmaz. Bir araç sahibinin hesabında geçişi kadar para varken, uygulanırsa bu yasaya aykırıdır. Bunun tek nedeni olabilir. Ulaştırma Bakanlığı, tüketicilerin kullanmadığı bir parayı kendisi için bir fon oluşturmak için kullanıyor. 45 lirayken uyarı gidiyorsa bir milyon araçta bu 45 milyon lira eder. Devlet kendine vatandaşın cebinden kullanacağı bedava bir fon oluşturuyor” .