Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:51   Güncelleme : 13-11-2014 17:51

Habur’u iyileştir!

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Habur Sınır Kapısı’nda personel eksikliği ve bürokratik işleyiş nedeniyle bir takım sorun yaşandığını ve bu sorunlarında hem nakliyeciye hem de ithalat-ihracaat yapan firmalara sıkıntı yarattığını söyledi.

Habur’u iyileştir!

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Habur Sınır Kapısı’nda personel eksikliği ve bürokratik işleyiş nedeniyle bir takım sorun yaşandığını ve bu sorunlarında hem nakliyeciye hem de ithalat-ihracaat yapan firmalara sıkıntı yarattığını söyledi. Kılıç, “Habur’da sorunlar aşılırsa, ihracat uçar” .

Türkiye için hayati önem arz eden Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan sorunların çözümü için iş dünyasının çağrısı sürüyor. Almanya’dan sonra Türkiye’nin en 8.2 milyar dolar ile en çok ihracat yaptığı ikinci ülke olan Irak, aynı da düşük ithalat rakamları nedeniyle sıcak para anlamına geliyor.

Türkiye için hayati önem arz eden Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan sorunların çözümü için iş dünyasının çağrısı sürüyor. Türkiye’nin ihracatının yüzde 40’ının yapıldığı Habur’da, yıllardır çözüme kavuşturulamadığı için kemikleşen sorunlara, Türkiye-Irak Sanayicileri ve işadamları Derneği’nden (TISİAD) çözüm önerileri geldi.

TEK YÜREK OLMALIYIZ

TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, kapının işler hale getirilebilmesi için sundukları çözümlerin yetkililerce dikkate alınması için iş dünyasını tek yürek olmaya çağırdı. Türkiye’den ve Avrupa’dan Irak’a ihraç edilen malların geçişinde transit konumunda bulunan ülkemizin aynı da ihracat yüklerinin taşımasını sağlayan güçlü filosu ile lojistik üs olma yolunda hızla ilerlediğini söyleyen Kılıç, “2011 yılı içerisinde Habur Sınır Kapısı üzerinden gerçekleşen 522 bin 642 taşıma sayısı bunun açık kanıtıdır. 2011 yılı Türkiye’nin toplam serfe sayısı 1 milyon 191 bin 699 ülke ekonomisinin lokomotif sektörü konumunda olan karayolu taşımacılığı, ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle başlıca geçim kaynağı konumuna gelmiştir. Özellikle Irak’a yapılan ticari faaliyetlerin Habur Sınır Kapısı üzerinden yapılması nakliyecilik ve ihracat anlamında bölge insanı için vazgeçilmez konuma gelmiştir. Ancak Irak’a ihracata konu mal taşıyan araçlar bu ülkeye Habur Sınır Kapısını kullanarak yaklaşık 7-8 gün içerisinde geçmektedir. Yaşanan beklemeler nedeniyle mal ihraç eden ihracatçılarımız ve taşıma yapan nakliyecilerimiz verdikleri taahhütleri yerine getirmeyecek duruma gelmiş, Irak pazarında ciddi bir şekilde pay kaybına uğramaya başlamıştır” .

PERSONEL EKSİĞİ GİDERİLMELİ

Kılıç, ülkemiz kapılarında iş hacmi anlamında mukayese yapıldığında, mevcut kapı ve gümrüklerde en aktif ve modern durumda olan Habur Sınır Kapısının sürekli personel yetersizliği ile gündemde olması nedeniyle istenilen verimi almanın mümkün olmadığını ifade etti. Başkan Kılıç, “Bu nedenle gerekli ve ihtiyaca cevap verebilecek şekilde personel atanmasının yapılması ve bu personellerin geçirmeden göreve başlatılması gerekmektedir. Modernize edilen benzeri sınır kapılarında artık işlem süreleri en minimum seviye ye indirilmesi ve bunun için personelin performansının yüksek tutulması en önemli amaçlardan biri olmalıdır. Zamana karşı yarışan ihracata konu taşınan yüklerin en kısa da belirtilen yere varması işlemlerin serileştirilmesiyle doğru olacaktır” .

GÜMRÜK İŞLEMLERİ 24 SAAT YAPILSIN

“TIR Uygulama tebliği ve sözleşmelerde transit taşıma yapacak araçların belli sürelerde bu taşımaları yapması kabul edilmiş ve karayolu taşıma yönetmeliğinin 10/b maddesince taşımaların üçüncü şahıslar tarafından engellenmeyeceği hususları belirtilmiştir. Buna rağmen, TIR’lar ve kamyonların tutulması kanun ve sözleşmelere aykırılık teşkil etmektedir” diyen Kılıç, araçların bekletilmesi taahhütleri yerine getirmeyen firmaların pazar kaybına yol açtığının altını çizdi. Araçların 24 saat içinde gümrük sahasından çıkış işlemlerinin yapılması gerektiğini kaydeden Kılıç, aksi taktirde istenilen verimi almanın mümkün olmadığını söyledi.

KURUMLAR ARASI DİYALOG SAĞLANSIN

Nevaf Kılıç, şöyle konuştu: “Habur içerisinde ve dışında bulunan yetkili kurum ve birimler arasında koordinasyon kurulması halinde bürokratik işlemlerin yoğunluğundan kaynaklı mevcut sıkıntıların giderilmesi ve araçların giriş ve çıkışları daha seri bir şekilde sağlanması konusunda katkı sağlayacaktır. Araçların giriş ve çıkışlarının karşılıklı olarak serileştirilebilmesi için, ilgili ülkenin gümrük yetkilileriyle bire bir diyaloga geçilerek, gerekli koordinasyon sağlanmalıdır. Bu gerçekleştirildiğinde araçların geçişi fazlalaşacak ve bekleme süreleri her iki tarafta da azalmasına neden olacaktır.”

YENİ KAPILAR AÇILSIN

Başkan Kılıç, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında önerilerini şöyle sıraladı: “Ayrıca, ek köprüler yapılmalı, en az iki yeni kapı açılmalıdır. Yeni TIR parkları da yapılmalı, mevcut kapının iyi çalışması sağlanarak, iş adamlarına geçiş kolaylığı getirilmelidir. Şanlıurfa-Habur otobanı acilen yapılmalı, UND Habur Temsilciliği’nin açılması sağlanmalıdır. Personel eksiğinin giderilmesi, Habur’daki iç gümrüğün, Habur dışına alınması, Sınır ticareti kapsamında çalışan ticari araçların aylık iki sefer ile sınıflandırılması, araçların Habur içerisinde fazla bekletilmemesi, donmuş gıda, yaş meyve ve sebze yükleyen araçların transit geçmesi, Türkiye ihracatını adeta uçuracak adımlar olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılının kutlanacağı 2023 için hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine en büyük katkı, gerekli iyileştirmeler yapıldığında Habur’dan sağlanacaktır.”

Halil Çoşkun/Silopi