Hava
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:53   Güncelleme : 13-11-2014 17:53

Türk sivil havacılıkta en büyük yatırım

Pegasus Hava Yolları’nın 2023 vizyonu çerçevesinde filosuna katacağı yeni uçakların siparişi; Pegasus’un Aeropark’taki Yeni Yönetim Merkezi’nde düzenlenen bir imza töreni ile kamuoyuna duyuruldu.

Türk sivil havacılıkta en büyük yatırım

Pegasus Hava Yolları’nın 2023 vizyonu çerçevesinde filosuna katacağı yeni uçakların siparişi; Pegasus’un Aeropark’taki Yeni Yönetim Merkezi’nde düzenlenen bir imza töreni ile kamuoyuna duyuruldu. Şirket, Airbus’a 12 milyar USD değerinde verdiği A320neo ve A321neo’dan oluşan 100 uçaklık siparişi ile bir rekora imza attı.

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımı ve Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Sertaç Haybat ev sahipliğinde gerçekleştirilen imza törenine; Airbus Avrupa ve Asya Kıdemli Başkan Yardımcısı Christopher Buckley, ulaştırma, sivil havacılık ve iş dünyasının temsilcileri katıldı.

Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Sertaç Haybat, “Operayonumuz sayesinde misafirlerimizi düşük maliyetli hava yolu taşımacılığı ile tanıştırdık. Yola çıkarken misafirlerimize şu 3 temel noktanın sözünü vermiştik: uygun fiyatla uçabilmeleri, gidecekleri yere ında varabilmeleri ve seyahatlerini yeni uçaklarla yapabilmeleri... Geçen bu yedi yıllık süre içerisinde bu sözümüzü tuttuk ve misafirlerimizi sürekli yenilikçi uygulamalar ile tanıştırdık. Yedi yılı geride bırakırken haftada 1.700 tarifeli uçuş gerçekleştiren, Aralık 2012 itibari ile filo yaşı 3,86 olan, 42 uçaklık bir filoya sahip, ilk günden bu yana 49 milyon misafire hizmet etmiş, 26 ülkede toplam 62 destinasyona uçan Avrupa’nın En Hızlı Büyüyen Havayolu’na dönüştük. Pegasus olarak Türkiye’de havacılığı biz başlatmadık ama modelimiz, gerçekleştirdiğimiz yenilikçi uygulamalar ile biz değiştirdik” .

Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise konuşmasında; “İlk uçuşa başladığımızda o için Türk özel sivil havacılık tarihinin en büyük siparişine imza atmıştık. Şimdi, gelecek 10 yıla baktığımızda bir havayolunun insan kaynakları dışındaki en önemli değerinin uçak filosu ğu gerçeğinden hareketle bir kez daha kendimize ‘bu da yetmez’ diyerek filomuzu genişletmek üzere bugün tarihi bir uçak siparişine imza atıyoruz. Bu sefer, sadece özel sektörün değil, Türk Sivil Havacılık Tarihi’nin en büyük siparişini veriyor ve dünyanın önde gelen uçak üreticisi Airbus ile 12 milyar dolar değerinde toplam 100 adetlik A320neo ve A321neo uçak siparişi anlaşmamızı büyük bir coşku ile imzalıyoruz. Pegasus olarak yaptığımız bu yatırım, verdiğimiz bu 100 uçak siparişi ile Türk sivil havacılığının gelişmesinde elimizi taşın altına koyuyoruz” ifadesini kullandı.

Airbus Avrupa ve Asya Kıdemli Başkan Yardımcısı Christopher Buckley ise konuşmasında; “Türkiye hızla Avrupa’nın en dinamik ticari havacılık pazarı haline geliyor ve Pegasus da bu dönüşümün önemli oyuncuları arasında yer alıyor. Pegasus Hava Yolları’nın böyle büyük bir sipariş ile Airbus’ın yeni müşterisi olmasından büyük gurur duyuyoruz ve A320neo filoları ile yeni başarılara imza atmalarını diliyoruz. Ortaklığımızın uzun yıllar sürmesini umuyoruz” .

Konuşmaların ardından, 12 milyar USD’lik Airbus A320neo ve A321neo’dan oluşan 100 adetlik uçak siparişinin imza töreni; Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın şahitliğinde gerçekleştirildi.

Binali Yıldırım; imza töreni esnasında gerçekleştirdiği konuşmasında şunları söyledi; “Herkese tabldot yemeği sunmak artık mümkün değil. Dinamizm için ensenizde nefesini hissettiğiniz bir rakibiniz olmalı olmazsa kendinizi geliştiremezsiniz. Oturduk para kalktık para su içtik para, bedava hiç bir hizmet yok; bundan şaşmayın bu doğru; her bedava verilen hizmet 75 milyona bölünüyor. 100 uçak ben göreve başladığımda ticari filonun yüzde 67sini oluşturuyordu. Bugün bir şirketimiz 2023’e bir hedef koyuyor. 12 milyarlık bir anlaşmanın altına imza atıyor. Bu ülkedeki siyasi iradenin ülkeyi ne noktaya getirdiğini gösteriyor. Dünyanın en büyük havalimanını Türkiye’ye yapıyoruz; bugünlerde de ihaleye çıkıyoruz. 3-4 yılda devreye geldiğinde kimsenin sorunu kalmıyor. Ne k; hava yolu halkın yolu; havayolunun kalkınmasının halkımızın birliğinin beraberliğinin sağlanmasına da katkısı var.”

Türk Sivil Havacılık tarihinin en büyük siparişi niteliğindeki 100 uçaklık siparişin ilk uçağının tesliminin 2015–2016 itibarı ile, son uçağının tesliminin ise 2022 yılı sonlarında gerçekleştirilmesi öngörülüyor.