Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:53   Güncelleme : 13-11-2014 17:53

İhbar edene yüzde 10 ödül

Hükümet, 34 bin tona ulaşan akaryakıt kaçakçılığını önlemek için yeni yılda ‘ikramiye sistemi’ni devreye sokuyor.

İhbar edene yüzde 10 ödül

Hükümet, 34 bin tona ulaşan akaryakıt kaçakçılığını önlemek için yeni yılda ‘ikramiye sistemi’ni devreye sokuyor. Buna göre yakalanan kaçak akaryakıt gelirinin yüzde 10’u ihbarcıya, yüzde 10’u kamu görevlisine ödül olarak verilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu’na sunulan 40 maddelik Akaryakıt Kaçakçılığı Kanun Tasarısı, ikramiye sisteminin devamını da öngörüyor. Bir ihbar sonucunda kaçak akaryakıtın sahipli yakalanması halinde, satışından sonra vergiler dahil elde edilen toplam gelirin yüzde 10’u ihbar edene, yüzde 10’u ise yakalama operasyonuna katılan kamu görevlilerine ikramiye olarak ödenecek.

Kaçak akaryakıtın sahipli olmaması halinde; bu fıkra kapsamında ihbar edenlere ve yakalayan kamu görevlilerine ödenecek ikramiyeler yüzde 50 oranında kesilecek. İkramiye ödemeleri, il özel idareleri ya da büyükşehir belediyeleri tarafından öncelikle emanet hesaptan karşılanacak. Emanet hesaptaki paranın ikramiye ödemelerine yetmemesi halinde aradaki fark derhal Maliye Bakanlığı’nca ilgili il özel idaresine veya büyükşehir belediyesine aktarılacak. Kaçak akaryakıta ilişkin mahkumiyet hükmünün veya müsadere kararının kesinleşmesini takip eden bir ay içinde satış bedelinin yüzde 25’i il özel idaresi veya büyükşehir belediye bütçesine gelir kaylmek üzere Maliye Bakanlığı’nca ödenir.

Kaçak akaryakıtın kamu kurumlarına bedelsiz olarak verilmesi durumunda, ikramiye tutarlarının hesaplanmasında en son satış fiyatı esas alınacak. En son satış fiyatının olmaması durumunda bu tutar Maliye Bakanlığı’nın görüşü alınarak İçişleri Bakanlığı’nca belirlenecek. Bu kapsamdaki ikramiyeler yüzde 50 eksik ödenecek. Ödenecek ikramiyeler damga vergisi dışındaki vergi, resim ve harca tabi olmayacak.