Deniz
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:53   Güncelleme : 13-11-2014 17:53

İlk gemi 29 Ekim'de yanaşacak

Tekirdağ’da inşa edilen Avrupa’nın 3’üncü büyük konteynır limanı Asyaport’un 2013 yılı sonlarına doğru hizmete gireceği bildirildi.

İlk gemi 29 Ekim'de yanaşacak

Tekirdağ’da inşa edilen Avrupa’nın 3’üncü büyük konteynır limanı Asyaport’un 2013 yılı sonlarına doğru hizmete gireceği bildirildi. Tekirdağ Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Cengiz Günay, derinliğiyle dev konteynır gemilerinin yanaşacağı limanın, İstanbul ve Bursa’nın yükünü de hafifleteceğini söyledi.

Yapımına 2009 yılında başlanan Tekirdağ Asyaport’a ilk gemi 29 Ekim 2013 tarihinde yanaşacak. Yılda 2,5 milyon konteynırın yüklenip boşaltılacağı Asyaport, Akdeniz ülkeleri arasında en büyük, Avrupa’da ise 3’üncü büyük konteynır yükleme-boşaltma limanı haline gelecek. 2016 yılında tam kapasite ile çalışacak limanın toplam yatırım miktarı ise 450 milyon doları buluyor.

Yanaşma derinliği eksi 8 ile eksi 20 metre arasında olan limana dünyanın en büyük konteynır gemileri yanaşabilecek. Limanın şehirde bulunan 1.500 fabrikanın yanı sıra İstanbul ve Bursa gibi şehirlere hizmet vereceğini belirten Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Boğaz trafiğinin rahatlamasına da katkıda bulunacağını söyledi. Günay, limanın doğrudan ve dolaylı olarak 5 bin kişiye yeni iş kapısı açacağını ifade etti. Asyaport’u İtalyan MSC ile Türk Asyaport firmaları inşa ediyor.

2013 sonbaharında ilk geminin yanaşacağı liman sayesinde İstanbul’daki ticari hareketliliğin azalacağını aktaran Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, karayolu ve demiryolu bağlantısıyla sevkıyatın daha rahat yapılacağını söyledi. Günay, “Tam olarak faaliyete geçtiğinde Avrupa’nın 3’üncü büyük konteynır limanı olacak Asyaport, Türkiye’nin ihracatına da ciddi katkı sağlayacak. Aynı da üretim için gerekli olan hammadde ihtiyacı da bu limandan karşılanabilir. Büyük gemiler yükleme yapacağı için maliyetler de azalacak” .