Deniz
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:53   Güncelleme : 13-11-2014 17:53

Teşvik tersaneciliğe verilmeli

Beşiktaş Group Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Kalkavan, sektörün teşviklerle desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Teşvik tersaneciliğe verilmeli

Beşiktaş Group Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Kalkavan, sektörün teşviklerle desteklenmesi gerektiğini söyledi. 2008’de yaşanan küresel krizin sektörü dalgalandırdığını anlatan duayen armatör, dünya ekonomisindeki toparlanmaya bağlı olarak 2015 yılında denizciliğin de yeniden hareketleneceğini kaydetti.

Skytürk360 TV’de yayınlanan Üç Nokta programına konuk olan Beşiktaş Group Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Kalkavan, Türkiye’de teşvik kapsamında gemicilikten çok tersanelerin desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Bunun sebebini ise tersaneciliğe yapılan ciddi yatırım ve istihdama bağladı. Kalkavan, “Gemicilik daha uluslararası bir iş. Devlet desteği bir ölçüde çözüm olabilir. Tersanelerin ekonomiye katkısı daha kritik bence. Tersanecileri destekleyerek, oluşan bu yerli sanayiyi yaşatma açısından devlet bu konuda tercihini tersanelerden yana kullanabilir” .

MİLGEM diye bilinen ve Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu firkateyn, denizaltıların Türkiye’de inşa edilmesini öngören projeyi tarihi bir fırsat olarak nitelendiren Kalkavan, burada işlerin liyakate dayalı şeffaf ihale süreçleri ile neticelendirilmesinin önemini şu sözlerle özetledi: “Askerî deniz taşıtlarının Türkiye’de yapılması yeni bir büyüme alanı getirecek. Burada adil ve hakkaniyet ölçüleri ile ihaleler yapılabilirse tersanelere yeni bir kapı aralanmış olacaktır.”

Denizciliğin riskli bir sektör ğunu ifade eden Kalkavan, tahammül edebilmenin bu sektörde çok önemli ğunu söyledi. “Denizcilik birkaç seneden beri ağır külfet altında. Gemilerinin günlük masrafını cebinden ödeyen çok armatörler var” diyen Kalkavan, krizin boyutlarını ortaya koyarken, “Bugün Güney Kore’de Hyundai tersanesi sıfır gemiyi krizden önce aynı tonaj ve özellikteki muadili geminin ikinci el fiyatına yakın fiyata satıyor. Fiyatlar çok düştü” ifadelerini kullandı. Duayen armatör, dünya ekonomisindeki toparlanmaya bağlı olarak 2015 yılında denizciliğin de yeniden doğacağını söyledi. Türkiye’de Koç Holding gibi büyük grupların gemiciliğe ilgi duymadığına dikkat çeken Kalkavan, “Mesela Rahmi Koç; yatlar, tersane, müze ve Deniz Temiz Derneği gibi alanlarda ciddi bir faaliyet gösteriyor. Buna rağmen armatörlüğü tercih etmedi. Telkinde bulunanlara ‘para kazanılmayacak bir iş’ . Onlar da, başka holdingler de yapmadı bu işi.” diye konuştu.