Hava
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:53   Güncelleme : 13-11-2014 17:53

Dünyanın en büyük havalimanı yapılacak

Ulaştırma ve Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Yap, işlet, devret” modeliyle İstanbul’a yapılması planlanan 3’üncü havalimanı ihalesinin 3 Mayıs’ta yapılacağını açıkladı.

Dünyanın en büyük havalimanı yapılacak

Ulaştırma ve Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Yap, işlet, devret” modeliyle İstanbul’a yapılması planlanan 3’üncü havalimanı ihalesinin 3 Mayıs’ta yapılacağını açıkladı. 25 yıllığına işletmesi kiralanacak havalimanının, toplam maliyetinin ise 7 milyar Euro’nu üzerinde ğu bildirildi.

Yapılacak yeni havalimanı için 350 bin ton demirçelik, 10 bin ton alüminyum ve 415 bin metrekare cam kullanılması bekleniyor. İhaleyi alan firmaya 12 yılda toplam 342 milyon yolcu garantisi verdiklerini açıklayan Bakan Binali Yıldırım, “25 yıllık kira bedeli toplam olarak fiyat verilecek ve her yıl eşit taksitle ödenecek” .

Bakan Yıldırım, İstanbul’a yapılacak yeni havalimanına ilişkin gerçekleştirdiği basın toplantısında, havaalanı için seçilen araziye ilişkin haritalar ve altyapı projelerinin landığını açıkladı. Zemin etütlerine ilişkin çalışmaların da bittiğini bildiren Bakan Yıldırım, zemin etüdüne yönelik raporun da çıkma aşmasında ğunu kaydetti. Havalimanı şehir bağlantısını sağlayacak ulaşım altyapısının kara ulaşımı, raylı sistem, havaalanı inşaatıyla eş lı olarak gerçekleştirileceğini dile getiren Bakan Yıldırım, havalimanına erişimin sağlanması hususunda karayolları, alt yapı yatırımları ve devlet demir yolları genel müdürlüklerinin koordineli olarak çalıştıklarını söyledi.

Projenin dört aşamada gerçekleşeceğini ifade eden Bakan Yıldırım, “Birinci aşama toplam 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olan yolcuların kullanımına yönelik her türlü donanıma sahip 680 bin metrekare büyüklüğünde ana terminaldir. 170 bin metrekare büyüklüğünde ikinci terminal veya uydu terminal olmak üzere iki terminal binası düşünülmektedir. Terminallerde toplam 88 yolcu köprüsü, 12 bin araçlık kapalı otopark, birbirinden bağımsız uluslararası ölçülere uygun büyük gövdeli uçakların da rahatlıkla inip kalkabileceği 3 pist yapılacak. 8 paralel taksi yolu, yaklaşık 4 milyon metrekarelik apron, 3 teknik blok, bir kule, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminalleri, içinde hastane, ibadethane, kongre merkezlerinin yer aldığı diğer sosyal donatı alanları da bulunacak” .

“Tamamlandığında yolcu kapasitesi bakımından en azından bugün için dünyanın en büyük havalimanı olma özelliğine sahip olacak” diyen Bakan Yıldırım, yeni İstanbul Havalimanı Projesi’nin ülkeye, İstanbulluya ve millete hayırlı-uğurlu olması temennisinde bulundu.

2012 yılında Atatürk Havalimanı’na 364 bin 303 adet uçak iniş ve kalkışının gerçekleştiğini kaydeden Bakan Yıldırım, yapılacak yeni havalimanı ile Atatürk Havalimanı’ndaki yoğunluğu azaltmayı hedeflediklerini vurguladı.