Deniz
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:54   Güncelleme : 13-11-2014 17:54

DTO da değişim rüzgârı esiyor

Deniz Ticaret Odası Başkan adayı Salih Zeki Çakır, mevcut yönetimin çok sayıda şirketi ilgili olmadıkları meslek guruplarına kaydırdığını açıkladı.

DTO da değişim rüzgârı esiyor

Deniz Ticaret Odası Başkan adayı Salih Zeki Çakır, mevcut yönetimin çok sayıda şirketi ilgili olmadıkları meslek guruplarına kaydırdığını açıkladı. Bu hatanın biran önce düzeltilmesi gerektiğini dile getiren Çakır, yapılan işlemin NACE kodlama sisteminin amacına ve prensibine aykırı ğunun altını çizdi. Çakır, “DTO değişim gurubu olarak 2023 hedeflerimiz var ve hizmet için bu yarışa girdik” .

Başkan adayı Salih Zeki Çakır, komite üyesi Erkan Dereli ve genel sekreter yardımcısı Özgür Topuz ile birlikte Sözbir Otelde sektör basını ile bir araya geldi. Konuşmasına adaylığını açıkladığı 24 Kasım 2012 tarihinden bu yana yaptığı ziyaretlerle başlayan Salih Zeki Çakır, gittiği tüm bölgelerde coşkuyla karşılandığını aktardı.

DTO’nun 8 bin 700 üyesi ğunu dile getiren Salih Zeki Çakır, oda seçimlerine katılımın azlığından yakındı. Bunun nedeni de seçimlere tek listeyle girilmesine bağlayan Çakır, “Odamız kurulduğu günden bugüne atamayla hep listeler oluşturuldu. Sadece 1999 yılında yarışlı bir seçim gerçekleştirildi. Biz bunun ezikliğini hep yaşadık. Seçildiğiniz hesap verme mecburiyetiniz var. Bunun bilinciyle seçildiğiniz andan itibaren çalışmalara başlar ve 4 yılın sonunda kurula yaptıklarınızı bir bir anlatarak hesap verirsiniz. Atandığınız ise kendinizde hesap verme mecburiyeti gibi bir duygu hissetmezsiniz. Baktığınız ölümler hariç, koltuğun sahibi hiç değişmemiş. Oysaki orası bir hizmet yeridir ve koltuk miras değildir. İşte bizim bu bağlamda parolamız değişimdir. Üyelerimiz odasına sahip çıkmalıdır. 8 bin 700 kayıtlı üyemiz var. Mevcut yönetim ise oda merkezinde seçim yapmak istiyor. 150 kişilik bir alanda yapılan seçimden hoşnut değiliz ve bunun içinde daha geniş bir mekânda seçimin yapılması için seçim kuruluna müracaatta bulunduk. Şimdi 8 bine yakın üyenin katılımıyla seçim yapmalıyız” .

PROJELERİMİZLE GELİYORUZ

Sektörün sorunlarını ve çözüm yollarını bildiklerini dile getiren Salih Zeki Çakır, başarıya giden yolun ise iyi bir ekip çalışması ve lobi faaliyetleri ile ulaşılabilirlikten geçtiğini vurguladı. “Güçlü oda, güçlü denizcilik için yola çıktık” diyen Çakır, şöyle konuştu:

“Odamızda 47 meslek gurubu ve 15 faaliyet kolu var. Göreve geldiğimiz andan itibaren tüm üyelerimizin katılımı ile arama konferansları düzenleyip yerli ve yabancı konunun uzmanlarını konferanslarımıza davet edeceğiz. Üniversitelerimiz ile işbirliği içerisine girip, sorunları ve çözüm yollarını bilimsel açıdan değerlendireceğiz. Şuanda 35 projemiz var ve bunların üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Amacımız sorunlardan arındırılmış, herkesin söz sahibi ğu güçlü bir sektör oluşturmak.”

BÜYÜK BİR FARKLA KAZANACAĞIZ

İstanbul başta olmak üzere Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri’nde değişim rüzgârının desteklendiğini dile getiren Salih Zeki Çakır, “Şuanda DTO’nun binası Metin Kalkavan’ın seçim bürosu gibi kullanılmakta. Odanın resmi web sitesi ise Kalkavan’ın özel blogu gibi. Bu adil olmayan uygulamadan biran evvel vazgeçilmelidir. Ekibim ile birlikte bölge ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. Gittiğimiz her bölge de coşkuyla karşılanıyoruz. Çünkü artık üyelerimizde hizmet için değişimden yana. Bu coşku gösteriyor ki büyük bir farkla seçimi biz kazanacağız” .

Türkiye’de seçim çalışmaları yapılırken yerde ve gökte ne varsa vaat edilir. Ancak seçim sonrası göreve gelenler, verdikleri vaatlerin çoğununu yerine getirmedikleri gibi söylemlerinin birçoğunu da inkâr ederler. Sizde seçimi kazandıktan sonra inkâr edecek misiniz” sorusuna Salih Zeki Çakır, “Beni sektörde herkes iyi tanır. Bugüne kadar ağzımdan ne çıktıysa yerine getirmişimdir. Hiçbir da yapamayacağım sözü vermedim. Başkanlık görevine geldiğimde projelerimi hayata geçirmez, sektör için çalışmazsam; üyelerimiz ile birlikte sektör basını olarak bunun hesabını o bana sorarsınız” cevabını verdi.

Hüseyin Karabulut – Ulaşım Gazetesi
www.ulasimgazetesi.com