Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:54   Güncelleme : 13-11-2014 17:54

Kuzey Irak kapıyı kapattı!

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, Türkiye üzerinden binek otomobil ithalatını 15 Şubat itibarıyla yasaklıyor.

Kuzey Irak kapıyı kapattı!

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, Türkiye üzerinden binek otomobil ithalatını 15 Şubat itibarıyla yasaklıyor. Kuzey Irak’ın Habur Sınır Kapısı karşısında yer alan ve Türkiye ile tek sınır kapısı olun İbrahim Halil Gümrük Müdürlüğü 16 Aralık 2012’de binek otomobil ithalatına izin vermeyeceğini Erbil Ticaret Müşavirliği’ne bildirdi.

Kararın kesinleşmesinin ardından duyuru 25 Ocak itibarıyla bütün otomotiv ürünleri ihracatçılarına yapıldı. Sürenin ‘belirsiz’ ğu belirtildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı yetkilileri Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin kararın resmi gerekçesi olarak “İthal otomobil gümrük vergilerinin baştan düzenlenecek” olmasını gösterdiğini bildirdi.

Bununla birlikte Irak’ın daha fazla istikrara sahip bölgesi ğu için sürekli yatırım çeken bölgede, lüks Amerikan ve Avrupa marka otomobil kullanımının patlama yapmasının kararda önemli bir etken ğuna dikkat çekiliyor.

Ayrıca bölgede lüks marka ve modellerin 2. ellerinin ithalinin giderek artmasının da kararın alınmasına yol açtığı ifade ediliyor. Yetkililer, resmi gerekçede ithalatın süresiz olarak durdurulduğunun bildirilmesine rağmen Kuzey Irak tarafının makul bir süre sonra binek otomobil ithalini tekrar serbest bırakacağını ifade ediyor.

Türkiye’nin bütün Irak’a toplam otomotiv ihracatı 2012’de 70 milyon dolar . Kararın doğrudan Türkiye’nin ihracatına olumsuz etkisi olmayacak. Ancak Türkiye, Kuzey Irak’ın otomobil ithalatında ‘aracı’ görevi görüyor. Kuzey Irak’ın ithal ettiği ABD ve Avrupa malı otomobiller önce Mersin ve İskenderun limanlarına getiriliyor. Ardından karayoluyla Habur Sınır Kapısı üzerinden Kuzey Irak pazarına ulaşıyor.

Kuzey Irak, Habur üzerinden binek otomobil ithalatını 15 Şubat itibarıyla belirsiz süre için yasaklıyor. Gümrük vergilerinin baştan belirleneceği gerekçesi belirtilse de asıl amacın patlama yapan 2. el otomobil girişini önlemek ğu kayliyor.

Halil Coşkun/ Silopi