Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:59   Güncelleme : 13-11-2014 17:59

En büyük zararı Bulgaristan görecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki “transit geçiş belgesi” sorununa ilişkin, “Burada biz haklıyız, dolayısıyla komşumuz Bulgaristan taahhüt edilen belgeleri vermek zorunda.

En büyük zararı Bulgaristan görecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki “transit geçiş belgesi” sorununa ilişkin, “Burada biz haklıyız, dolayısıyla komşumuz Bulgaristan taahhüt edilen belgeleri vermek zorunda. Bundan biz de zarar görürüz ama Bulgar taşıyıcıları daha fazla zarar görecek” .

Bulgaristan'ın Türkiye'ye taahhüt ettiği 125 bin geçiş belgesinden sadece 5 bin ani verdiğini anlatan Yazıcı, “Sorun en Bulgaristan'ın uygulamasından kaynaklanıyor. Uluslararası taşımacılık kurallarına göre, Bulgaristan'ın 6 ayrık süreçler itibariyle vermesi gereken 125 bin geçiş belgesinin 5 bin ani vermiştir. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız da ULAŞ-NET üzerinden geçiş belgelerinin kapatılma işlemlerini durdurmuştur. Durunca da tabi gümrükte işlem yapılamıyor” .

Bakan Yazıcı, Kapıkule Sınır Kapısı’nda işlemlerin durması nedeniyle, Bulgaristan tarafında Türkiye'ye giriş yapmak için 55 TIR’ın, Türkiye'den Bulgaristan'a çıkış yapmak için de 70 TIR’ın beklediğini ifade etti. TIR’ların Kapıkule'den çıkış yapamaması nedeniyle alternatif güzergahlar belirlediklerini aktaran Bakan Yazıcı, “Kara yoluyla gitmek isteyenler İpsala Sınır Kapısı'ndan, deniz yoluyla gitmek isteyenler ise limanlarımızdan gemiler vasıtasıyla Avrupa'ya çıkış yapıyor. Burada biz haklıyız, dolayısıyla komşumuz Bulgaristan taahhüt edilen belgeleri vermek zorunda. Bundan biz de zarar görürüz ama Bulgar taşıyıcıları daha fazla zarar görecek. Bulgaristan bunu dikkate alarak süreci fazla uzatmadan sözleşmedeki hükümlülüğünü yerine getirecektir” şeklinde konuştu.

Bakan Yazıcı, İpsala Sınır Kapısı'nda 700 civarında TIR’ın geçiş yapmak için sırada beklediğini, hafta sonları oluşan yoğunluğun, şoförlerin mallarını hafta başından itibaren gidecekleri ülkeye teslim etmeye çalışmasından kaynaklandığını söyledi.