Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 18:01   Güncelleme : 13-11-2014 18:01

Türkiye toplam satışının 3'te 1'i Temsa'dan

Temsa Global Genel Müdürü Dinçer Çelik, 2014 otobüs ve midibüs pazarındaki gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye toplam satışının 3'te 1'i Temsa'dan

Temsa Global Genel Müdürü Dinçer Çelik, 2014 otobüs ve midibüs pazarındaki gelişmeleri değerlendirdi. Yılın ilk 7 ayında 3 bin 710 adet otobüs ve midibüs satışının bin 198 adetini Temsa tek başına gerçekleştirdi.

Firmadan yapılan açıklamada 2013 yılında toplam pazarın yüzde 26 daralma yaşandığı belirtildi. Temsa Global Genel Müdürü Dinçer Çelik, daralan pazarda büyüme başarısı elde ettiklerini söyleyerek detay rakamları paylaştı.

YÜZDE 32 PAZAR PAYI

Çelik şöyle konuştu: "Temsa 3 bin 710 adetlik toplam pazarda 7 ay sonunda 1198 adetlik satış ile yüzde 32 pazar payı ile toplam pazarda lider konumda bulunmaktadır. Şehirlerarası pazarda toplam 736 adet araç satışı gerçekleşmiş olup 232 adetlik Safir satışı ile yüzde 32 Pazar payına ulaşmış durumdayız. Şehir içi pazarında, Temmuz ayı sonu itibarı ile toplam 441 araç satışı gerçekleşti. Temmuz sonu itibarı ile 165 adet Avenue satışı gerçekleşmiş olup, şehiriçi pazarının yüzde 90’ını oluşturan LF Segmentinde, yüzde 42 mertebesinde, tüm şehiriçinde ise yüzde 37 pazar payına ulaşmış durumdayız. Temmuz sonu itibarı ile toplam 2 bin 533 adetlik satışın gerçekleştiği midibüs pazarında 791 adet Prestij SD satışı gerçekleşti. Midibüs pazarının yüzde 75'ini Prestij SD’nin de bulunduğu 27-29 kişilik segment oluşturdu. Prestij SD kendi segmentinde yüzde 42 mertebesinde, tüm midibüs segmentinde ise MD9 satışlarıyla birlikte yüzde 32 pazar payı elde ettik.”

Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik, aynı süreç içerisinde servis ve bayi ağında büyümeye devam ettiklerini ve Türkiye genelinde şu anda 77 noktada hizmet verdiklerini kaydetti. Çelik, artan satışlar sonrası piyasada dolaşan araç sayısını destekleyecek şekilde mevcut servislerde eğitim çalışması ve yedek parça çalışması yaptıklarının da altını çizdi.

ABD PAZARI BÜYÜYOR

Doğru yerlerde yeni servisleri devreye almaya başladıklarını belirten Dinçer Çelik, Temsa'nın ABD pazarındaki gelişimi hakkında şunları söyledi: "2010 yılında adım attıkları ABD pazarında üç farklı otobüs ile 420 araçlık parka ulaştık. TS30, TS35 ve bu yılın başında pazara sunduğumuz ve iki büyük fuara katılarak tanıtımını gerçekleştirdiğimiz TS45, Amerikalı taşımacıların büyük beğenisini topluyor. Yıl sonunda ABD pazarında 650 araç sayısına ulaşmayı hedefliyoruz."

ALMANYA'DA YAPILANMA

Almanya’da yeni yapılanma süreci içerisine girdiklerinin bilgisini de veren Dinçer Çelik: "Almanya’da yollarda 750 Temsa aracı var. Yeni yapılanma süreci ile Almanya’daki müşterilerimizin beklentilerine daha iyi cevap vermeyi hedefliyoruz. Bu süreçte ilk adım olarak Almanya’daki satış ofisimizi ve Avusturya’daki lojistik merkezimizi modern ve daha geniş tesislere kavuşturduk, ekiplerimizi güçlendirdik, yeniden yapılandık. Ofisimizi müşterilerimizin ulaşılabilirliğini kolaylaştıracak bir bölgede konumlandırdık. Satış sonrası hizmetler organizasyonumuzu da yeniden yapılandırdık, servislerdeki eğitimleri ladık. Avusturya da büyüttüğümüz lojistik merkez bize önemli bir avantajı da sağlayacak. Avrupa’daki her noktaya kısa sürede parça sevkiyatını yapabileceğiz.”

AR-GE DEĞERLENDİRMESİ

Mayıs ayından itibaren Euro 6 motorlu LD, Safir ve MD9 üretim ve sevkiyatlarının başladığını aktaran Çelik, Avenue E6 üretim ve sevkiyatlarının da bu yıl içinde başlayacağını açıkladı. Genel Müdürü Çelik, “Avrupa’da Temsa nın en güçlü ğu segmentler intercity ve okul taşıtlarımızdır. Bu segmentteki LD serisi araçlarımıza aldığımız siparişler müşterilerle buluştu. Ar-ge ekibimizde yaptığımız yeniden yapılandırmayla ve 3 yıldır devam eden çalışmalar sonrasında 3 farklı pazarda 9 yeni ürün müşterilerimizin kullanımına sunuldu. 2015 yılında Türkiye pazarına dönük 4 yeni ürünün lansmanını yapacağız" diye konuştu.

TEMSA 2015'TEN UMUTLU

Dinçer Çelik, otobüs pazarındaki satışların yıl sonuna doğru daha da artacağına inandıklarını, şehirlerarası otobüs pazarının 950 civarına ulaşacağını, midibüs pazarının ise 3 binler seviyesini aşacağını kaydederek, "Kentiçi otobüs pazarının 2015’te tekrar çok önemli bir ivme yakalayacağız" diyerek, 2015 yılına yönelik önemli siparişler almaya devam ettiklerini ve gelecek yılın bu yıldan daha olumlu bir şekilde geçeceğini planladıklarını da sözlerine ekledi.