Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 18:01   Güncelleme : 13-11-2014 18:01

Setra, 4 yeni modelini tanıttı

Setra, Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen organizasyon ile iki yıldır çalışmalarını sürdürdükleri yeni araçları tanıttı.

Setra, 4 yeni modelini tanıttı

Setra, Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen organizasyon ile iki yıldır çalışmalarını sürdürdükleri yeni araçları tanıttı. Yeni Setra araçlar, hem çok güvenli, hem çok konforlu, hem de çok ekonomik. 10.5 metreden, 15 metreye uzanan farklı uzunluklardaki Setra ürün gamı, taşımacının her ihtiyacını karşılamaya hazır.

Yeni Setra araçlar, hem çok güvenli, hem çok konforlu, hem de çok ekonomik. 10.5 metreden, 15 metreye uzanan farklı uzunluklardaki Setra ürün gamı, taşımacının her ihtiyacını karşılamaya hazır. Otobüs müşterilerinin en yüksek beklentilerini yerine getiren marka olma iddiasını sürdüren Setra, 10,5 metreden, 15 metreye uzanan farklı uzun ve konfor seçeneklerinin yer aldığı ürünleri Viyana’da düzenlediği etkinlikle tanıttı.

Tanıtımı yapılan otobüslerde; konforun yanı sıra artan koltuk ve bagaj kapasitesi ve işletme avantajlarıyla otobüsçüyü mutlu edecek. Ekonomikliği her ön planda tutan Setra’nın yeni ürünleri azalan ağırlık kapasitesi ve dinamik yapısı ile yüzde 10’a varan yakıt tasarrufu sağlıyor. Araç içi yükseklik standart 2,10 metre olarak tasarlandı. Setra’nın yeni modellerinde yine güvenlik en önemli unsurlar arasında yer alıyor.

“EN İYİSİ OLMAK İSTİYOR”

Yeni modellerin tanıtımına yönelik düzenlenen basın toplantısında ilk konuşmayı Daimler AG Ürün Yöneticisi Philipp Panter yaptı. “Setra, en yüksek beklentilerin yerine getirildiği bir otobüs markası” diyen Panter, “Tasarımları ve konforu ile müşterileri heyecanlandıran, yolcuları rahat ettiren araçlar üretiyoruz. Bu da Setra’nın iddiasını beraberinde getiriyor. Setra sınıfının en iyisi olmak istiyor. Estetiği, heyecanı ve tutkuyu odak noktasına alıyor. Müşteri en yüksek beklentilerin yerine getirildiği bir marka olma iddiasını görüyor ve bu marka konumlandırılması deneme imkanı bulduğunuz araçlar ile destekleniyor. Marka konumlandırılmasına iki boyutlu bakmak gerekiyor. Birinci boyutu ürün çeşitliliğinin çok olması, bireysel ihtiyaçların ına cevap verilebilmesini sağlıyor. Bu özellik ile işletmecilere özgürlük sağlanıyor. Eşi benzeri olmayan bir ürün portföyü ile neredeyse sınırsız sayıda komfirikasyon imkanı sağlanıyor. Şehirlerarasında kısa ve uzun mesafelerde hatta ülkeler arası seyahatlerde her türlü ihtiyaca cevap veren ürünlere sahibiz” .

TASARRUF ÖN PLANDA

15 metrelik S 519HD ile pazara en uzun modeli sunduklarını belirten Philipp Panter, ekonomikliğin her ön planda tutulduğunu vurguladı: “Biz aynı da S515 MD, S516 ile yepyeni bir segmenti piyasaya sunmuş oluyoruz. 515 MD ile 516 MD uygun fiyatlarıyla pazara esnek bir giriş yapmamızı sağlıyor. MD ile araçta alçaklık sağlanmış durumda ama çok geniş kapsamlı kullanım hala sağlanıyor. OM 936 motoruyla gerçekten ekonomiklik ön planda tutuluyor.”

Daimler AG Yeni Konsept Yüksek Taban Proje Başkanı Thomas Fricke, iki yıldır çalışmalar yaptıkları yeni araçların teknik donanımlarına yönelik bilgiler verdi: “İki yıldan beri bu yeni modeller üzerinde çalışıyoruz. Bu süreç içerisinde ComfortClass ve TopClass araçları sizlere takdim ettik. Bugün Setra portföyünü layan araçları tanıtmak bana çok büyük mutluluk veriyor. ComfortClass HD’yi 2012’de, TopClass aracımızı 2013’te pazara sunduk. 2014 yılında uzunluk çeşitleri ile HD araçları ve yükseklik çeşitleri ile MD araçları pazara sunuyoruz.”

MODÜLER SİSTEM

“Müşteriye göre optimizasyon gerçekten çok zor kontrol edilebilecek bir konu” açıklamasını yapan Fricke, bu yüzden bir modüler sistem kullanmanın önemine dikkat çekti: “Müşterinin her bir talebine göre bireysel geliştirmeler veya Ar-Ge çalışması yapsanız, masraflar yüksek olur ki, bunu müşterinin karşılaması mümkün olamaz. Bu yüzden de bir modüler sistem kullanmak zorundayız. Setra’nın araçlarının hepsini birleştiren bir üst kısım modül var. 2,10 metre ayakta durma yüksekliği bulunan bu araçlar birçok farklı seçeneği hayata geçirme imkanı sunuyor. Bu durum uzunluk modülleri içinde geçerli. Yeni modüler sistem içerisinde farklı uzunluk çeşitlemeleri yapabiliyoruz. Çünkü orta bölümde uzunluk açısından esneklik sağlayabiliyoruz ön taraf aynı kalıyor. Farklı bagaj bölümleri ve hacimleri belirlenebiliyor.”

MODA VE OTOBÜS

Otobüs sektörünü müşteriye sunulan bireysel çözümlerle bir denklem halinde anlatmak istediklerinde buna en uygun sektörün moda sektörü ğunu dile getiren Fricke, “Moda sektörü bizim yaptığımızı anlatmakta mantıklı bir yol oluyor. Hepimiz tipimiz ve vücut biçimimize göre giyinmek istiyoruz. Kişisel sitilimiz ve ödeme imkanlarımız burada öne çıkıyor. Müşteriler de ancak kendi kişisel tarzlarına uygun olanı bulduklarında memnun olabiliyorlar. Setra modüler sistemi ile biz bunu sağlamak istiyoruz. Her işletmeciye en kendi kullanım ihtiyacına en iyi şekilde cevap veren ürünü yaratarak sunuyoruz” .

BÜYÜYEN BAGAJ HACMİ

Fricke, araçlarda farklı kapı seçenekleri ile farklı bagaj hacmi imkanı sunulduğunu belirtti: “S511 bir önceki araçla kıyaslandığında uzunluk 10,16’dan 10,46’ya çıktı. Daha önceki versiyonda otomatik vites imkanı yokken şimdi sağlanan uzama ile bu seçenek mevcut hale geldi. Yükseklik 2,10 metre ile aynı kaldı. 2+1 koltuk düzeni de mümkün olabiliyor. Aynı da ortada sunulan bir kapı ile biniş imkanı sunabiliyoruz. Kulüp seyahati sunmak isteyen birisi için arkada bir toplantı yapabilecek bölümün oluşması önemli. 2+1 koltuk düzenini isteyen ve bir bagajın daha geniş olmasını isteyen birisi için de arkadan biniş imkanı olması önemli. Ortaya bagaj koyduğumuzda 6,5 metreküp tutan bagajın hacmi, arkaya koyduğumuzda 7,5 metreküp oluyor. Bu koltukların sayısına da yansıyor. Farklı kullanımlarda 43+2 veya 41 koltuklu olabiliyor. S519 HD modele geldiğimizde 14,94 metrelik uzunlukla mümkün olan en üst sınıra ulaşılıyor. Ayrıca Euro 6 motora rağmen ağırlık 200 kg kadar azaldı. Bu hem yolcu ve yük kapasitesini artıran bir unsur. 71 koltuk yerleşebiliyor; tuvalet ve mutfak sağlandığında 65 koltuk kapasitesi sağlanıyor. Ülkelerarası seyahatler için daha yüksek bagaj ve daha yüksek yolcu sayısına sahip olması açısından önemli. İki katlı otobüslere göre daha büyük bir bagaj kapasitesine sahip ğu için çok mantıklı bir kullanım sağlıyor. MD aracımızın HD’ye göre 210 milimetre daha alçak ğunu görebilirsiniz. Bunun dışında diğer bütün özellikler aynı. İç donanımda, bir önceki modele göre çok daha farklı özellikler göze çarpıyor. Bu modelde de ortadan veya arkadan biniş mümkün. Koltuk kapasitesi 55; 2+1’ler ise 44 koltuk kapasitesine sahip. Aracın daha alçak olması daha iyi bir performans göstermesine de katkı sağlıyor. Bir yandan aracın ağırlığı azalmış oluyor. Euro 5 modeline göre yüzde 10 daha düşük yakıt tüketimi sağlanıyor. Ayrıca kullanımı çok modern bir sürücü kokpiti de sunuyoruz. Ortadan biniş kapısı olan araç tuvalet ve mutfakla birlikte 53 koltuk kapasitesine ve 7.8 metreküplük bagaj hacmine sahip. 3 yıldızlı versiyonda şehirlerarası olarak 52 koltuk ve 10,7 metrelik bagaj kapasitesi bulunuyor. Eğer tuvalet ve mutfak modeli olmayan tercih edilirse 59 koltuk ve 9,7 metreküplük bagaj kapasitesine ulaşılıyor. Lüks versiyon da mümkün. 2+1 koltuk düzeni ise arkada yer alan tuvalet ve mutfak modeli ile 36 yolcu kapasiteli ve 9,7 metreküplük bagaj hacmi sunuyor.”

10,5 METRELİK OTOBÜS

10,5 metrelik S 511 HD aracın Türkiye pazarına sunulması düşünülüyor mu, sorumuza da cevabı, Türkiye pazarında birçok farklı üreticinin bulunduğunu bildiklerini ifade eden Philipp Panter verdi: “Özellikle şehirlerarası ulaşımda HDH araçların tercih edildiğini görüyoruz. Biz de önümüzdeki süreçte kısa mesafe ve turizm taşımacılığında 10,5 metrelik aracımızla otobüs pazarından pay kapmaya çalışacağız. 10,5 metrelik aracımızın özellikle işine kalite katmak isteyen turizm taşımacılarının öncelikli tercihi olacağına inanıyoruz. 10,5 metrelik aracımızı Türkiye pazarına kesinlikle sunmayı düşünüyoruz.”