Hava
Giriş Tarihi : 13-11-2014 18:01   Güncelleme : 13-11-2014 18:01

Uçaklarda telefon ve tablet kullanılabilecek

Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA), yolcuların artık uçak seferleri sırasında cep telefonlarını ve tablet bilgisayarlarını kullanabileceklerini açıkladı.

Uçaklarda telefon ve tablet kullanılabilecek

Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA), yolcuların artık uçak seferleri sırasında cep telefonlarını ve tablet bilgisayarlarını kullanabileceklerini açıkladı. EASA, elektronik cihazların herhangi bir güvenlik riski oluşturmadıklarını bildirdi.

Hava yolu şirketleri güvenlik değerlendirmeleri sonrası kararı isterlerse uygulayabilecek.
Kararın uygulanması halinde yolcular uçak üç bin metre yüksekte iken internete girebilecek, elektronik posta gönderebilecek. Ancak bu yükseklikte telefon görüşmesi yapılabilmesi için uçaklara özel teçhizat takılması gerekecek.

Halen Avrupadaki uçuşlarda cep telefonları sadece “uçuş modunda” açık tutulabiliyor.  Daha önce, radyo sinyallerinin uçağın iletişim sistemine zarar verebileceğine dair endişeler yüzünden, uçak seferleri sırasında cep telefonlarının kullanımına izin verilmiyordu. Hava yolu şirketlerinin ise uçaklarda cep telefonu kullanımıyla ilgili olarak farklı politikalar izleyebilecekleri belirtiliyor.

KURALLAR GEVŞETİLMİŞTİ

EASA geçen yıl Avrupa’daki uçuşlar sırasında elektronik cihaz kullanma kurallarını gevşetmişti. Ajans aldığı kararla, elektronik cihazların uçağın kalkışı ve inişi sırasında kullanılabilmesinin önünü açmıştı. Merkezi Almanya’nın Köln kentinde olan EASA, Avrupa hava sahası içinde, hava ve havacılıkla ilgili her türlü hava aracı, uçuş, üretim, müdahale, etkinlik ve geçerli güvenlik mevzuatların takibinden ve uygulanmasını kontrol edip uçuş ve yer güvenliğini sağlamaktan sorumlu. Avrupa Birliği (AB) tarafından 2003’te kurulan ajans 2008’te tam olarak faaliyete geçmişti. Türkiye ise EASA’ya üye değil.