Lojistik
Giriş Tarihi : 13-11-2014 18:01   Güncelleme : 13-11-2014 18:01

Komşuların pazar arayışı Türkiye’yi zora sokuyor

Türkiye’nin ihracat ve lojistik gelişiminden çıkar sağlamak isteyen bazı komşu ülkeler, Türk lojistik pazarını kısıtlayarak kendi pazarlarını genişletmeye yönelik yaptırımlar uygulamaya başladı.

Komşuların pazar arayışı Türkiye’yi zora sokuyor

Türkiye’nin ihracat ve lojistik gelişiminden çıkar sağlamak isteyen bazı komşu ülkeler, Türk lojistik pazarını kısıtlayarak kendi pazarlarını genişletmeye yönelik yaptırımlar uygulamaya başladı.

Türkiye’nin ihracat rakamlarındaki artış oranları komşularının da iştahını kabartmaya başladı. Son iki yılda yüzde 6 oranında artış gösteren ihracat pazarı, lojistik sektörünü de aynı oranda büyüttü. Ağırlıklı olarak Avrupa ve Orta Asya ülkelerine ihracat ve taşımacılık gerçekleştiren Türkiye, bu taşımalardan gelir sağlamayı isteyen komşu ülkelerin uyguladıkları yaptırımlarla karşı karşıya geliyor.

2014 yılının başlarında Bulgaristan’ın Türk araçlarına verilen geçiş belgesi sayısını düşürmesinin ardından, şimdilerde de İran, Türk tırlarından aldığı transit geçiş ücretini yüzde 100 arttırdı.

PAZAR ARAYIŞI NETLEŞTİ

Yaptırımların kasıtlı olarak yapıldığını açıklayan Batu Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, lojistik sektörünün ülke ekonomilerinin gelişiminde adeta bir lokomotif ğunu vurguladı. Bunun öneminin farkına yeni varan komşu ülkelerin etik olmayan yollar ile Türkiye pazarından çıkar sağlamaya çalıştığını söyleyen Ankara, “Bulgaristan’ın da İran’ın da tek bir amacı var, o da gelişen pazarımızdan nemalanmak.” .

Taner Ankara sözlerine şöyle devam etti: “Her iki ülke de lojistik sektörünü geliştirebilmek için çalışıyor. Bulgaristan lojistik sektörüne yatırım yapmak için çalışıyor ancak yatırımlar sadece araç almaktan ibaret, pazar oluşturamadılar. Türkiye’nin Avrupa geçişlerinden pay almak istiyorlar. Bunun için de Türk plakalı araçlara verdikleri geçiş belgesi sayısını 125 binden 5 bine düşürdü. Talepleri araçlarımızın Bulgaristan’a kadar gitmesi ve geri kalan taşımayı onların araçlarının gerçekleştirmesi.” Şimdi de İran’ın aynı politika ile hareket etmeye çalıştığını belirten Taner Ankara, Orta Asya’ya yapılan ihraç taşımalarında yaşanan artışın dikkat çekici ğunu ve İran’ın da bu pazardan pay almak istediğini söyledi.

ALTERNATİFSİZ ZORLANIRDIK

Uygulanan yaptırımların uluslararası hukuk kurallarına da aykırı ğunu belirten Taner Ankara, “iki ülkenin yaşattığı sorunda da alternatif sınır kapılarını kullanarak yaşanabilecek sıkıntıları en alt seviyede tutmayı başardık. Ancak alternatif sınır kapılarımız, geçiş noktalarımız olmasaydı yaptırımların sonucu ağır olabilirdi.” diyerek, Türkiye’nin konumunun önemini vurguladı.

MISIR HAZIRLANIYOR

Mısır hükümeti, Mursi ında Türkiye ile imzalanan ticaret anlaşmasını Mart ayında sonlandırmayı planlıyor. Mısır Ulaşırma Bakanı Müsteşarı Ahmet Emin, anlaşmanın Mısır’ın ulusal ekonomisine zarar verdiğini iddia etti. Anlaşma, Türk tırları ve gemilerinin Mısır toprakları ve deniz sularını kullanmasına izin veriyordu.

Batu Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, söz konusu anlaşmanın uzatılmaması durumunda Körfez ülkelerine yapılan taşımaların sekteye uğrayacağını belirtti. "Suriye'deki iç savaş dolayısıyla körfez ülkelerine yapılan karayolu sevkiyatları Mısır üzerinden geçmeye başladı. İskenderun Limanı'ndan Mısır'a RO-RO ile giden araçlar Mısır'dan körfez ülkelerine dağıtılıyor. Mısır üzerinden Körfez ülkelerine yapılan taşımacılığın hacmi de yıllık yaklaşık 4 milyar Dolar."

Bahsi geçen anlaşmanın iptal olması durumunda en fazla denizyolu taşımacılığının etkileneceğini belirten Ankara, sözleşme bitmeden önce bir diyalog ortamı sağlanmasının ve belirsizliğin ortadan kalkmasının gerektiğini vurguladı.