Güncel Haber
Giriş Tarihi : 25-11-2014 14:29   Güncelleme : 25-11-2014 14:29

ZF’nin kent içi aksına ödül

Uluslararası Busplaner sürdürülebirlik ödülü “Components’’ kategorisinde ZF AVE 130 elektrikli portal aksı ile zirveye yerleşti. Ödül, Almanya Münih’te düzenlenen törenle ZF’ye verildi.

ZF’nin kent içi aksına ödül

 

ZF’den yapılan açıklamaya göre, ZF Friedrichshafen AG Otobüs aks ve şanzıman sistemleri iş birimi Başkanı Andreas Moser; “Components kategorisinde Uluslararası Busplaner sürdürülebilirlik ödülü 2015’i kazandığımız için çok mutluyuz-Bu yarışma için ana kriterler, AVE 130 elektroportal aksımızın geliştirme aşamasında esas alınan kriterlerimizdi’’ şeklinde konuştu.
 
Birincisi ve en önemlisi, ZF yenilikleri şeritten bağımsız, alçak tabanlı otobüsler için zemin hazırlamaktadır. Bunlar yüksek verimli hibrit konfigürasyonları veya elektrikli motor uygulamaları ile güç aktarımı yapacak böylelikle sıfır emisyon oranı sağlanacak. Direkt olarak aksa entegre olan 120kW’lık elektrik motorlarına teşekkürler. AVE 130 yeni dişli geometrisi ve sessiz çalışması ile gurur duymakta.”
 
VERİMLİLİK İÇİN TASARLANDI
 
Son yıllarda, AVE 130 günlük kullanımdaki pratikliğini defalarca kanıtladı, çeşitli saha denemeleri ise, 300’den fazla aksı 10 milyon kilometre boyunca test etti. EvoBus tarafından üretilen körüklü otobüslerde AVE 130, dizel jeneratör ile birlikte seri hibrit uygulamalarında kullanılıyor. Tüm sistemin uyumlu tasarımı sayesinde, konvensiyonel dizel araçlara oranla %30’a kadar yakıt tasarrufu sağlanabiliyor.
 
Hali hazırda, dünya çapında birçok projede bu uygulama kullanılıyor. Örneğin Çin’de Foton ve Türkiye’de Bozankaya bu uygulamanın öncülerinden. 
AVE 130’un elektrikli otobüslerde kullanımıyla elektromobilite’nin tüm avantajlarını sunmaktadır. AVE 130 sadece kentsel taşımada enerji verimliliği sağlayan bir ürün değildir, ayrıca aracın dizayn aşaması ve aksın montajı esnasında da kolaylıklar sağlamaktadır.
 
ZF’nin diğer portal aks modelleri olan AV 132 ve AVN 132 akslarının araca montaj yerleri ile tam uyumludur. AVE 130’un elektrik motorları aksların poyralarına yerleştirilmiştir. Konvensiyonel araçların arka tarafındaki hareket ileten aksın uzun olma gereksinimi ortadan kalktığı için, oturma ve ayakta durma kısımları genişletilebilir, yolcu kısmı en düz bir koridor şeklinde dizayn edilebilir ve alçak taban teknolojisi, basamaksız ve konforlu iniş-biniş rahatlğını sunabilir.
 
Uluslararası Busplaner sürdürülebilirlik ödülü 2015’in kazanılması, ZF elektrikli portal aks’ın başarısını, iki yıl önce ZF-Ecolife otomatik şanzımanın aynı kategoride kazanmış ğu ödülün üzerine inşa ederek perçinledi.