Güncel Haber
Giriş Tarihi : 26-11-2014 11:08   Güncelleme : 26-11-2014 11:08

Engelli Yasası onaylandı: Uymayana ceza geliyor

Engelli yasası onaylandı. Buna göre, başta şehir içi toplu taşıma hizmetleri olmak üzere, turizm, servis ve şehirlerarası çalışan toplu taşıma araçları, araçlarını “erişilebilir” hizmete uygun olarak düzenlemek zorunda. 72 saat içinde engelli bireylerin “erişilebilirlik” talebine yanıt veremeyen kamu ya da özel teşebbüse idari para cezası uygulanacak.

Engelli Yasası onaylandı: Uymayana ceza geliyor

 

ENGELLİ YASASI ONAYLANDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayladığı "Engelliler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", şehir içi toplu taşıma araçlarının engellilerin erişimine uygun hale getirilmesine yönelik düzenlemeler içeriyor. Erdoğan'ın yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiği 6567 sayılı kanuna göre, değişikliğin yürürlük tarihinden sonra üretilen servis ve turizm taşımacılığı yapanlar dışında, şehir içi yolcu taşıma hizmeti yapan araçlardan engelliler için erişilebilir olmayanlara yolcu taşıma hizmeti için yetki belgesi, izin veya ruhsat verilmeyecek.
 
KENTİÇİ VE DIŞI DAHİL
Şehirler arası yolcu taşıma hizmeti yapan araçlar ile şehir içi servis ve turizm taşımacılığı hizmeti veren araçların erişilebilir hale getirilmesi için usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra üretilen şehirler arası ve uluslararası yolcu taşımacılığı ile servis ve turizm taşımacılığı yapan araçlar, yetki belgesi, izin veya çalışma ruhsatı verilmesi konusunda araç değil hizmet temelinde düzenleme yapıldığı için, belirtilen araçlar için aranan erişilebilirlik zorunluluğu hizmet olarak düzenlenecek.
 
İDARİ PARA CEZASI KESİLECEK

Kanunla karayolu ile turizm taşımacılığı yapan veya şehirler arası toplu taşıma hizmeti veren kişilerin, engelli bireylere erişilebilir toplu taşıma hizmeti sağlanmasına ilişkin talebini azami 72 saat içinde karşılamak yükümlülüğüne ilişkin herhangi bir cezai yaptırım olmamasının, bu kişilerin erişim hakkını engellememesi için düzenleme yapılıyor. Buna göre, karayolu ile turizm taşımacılığı yapan veya şehirler arası toplu taşıma hizmeti veren, servis taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel kişilerin, engelli personel veya öğrenciye talep halinde erişilebilir taşıma hizmetini sağlama yükümlülüğü, idari para cezası kapsamına alınıyor.