Güncel Haber
Giriş Tarihi : 28-11-2014 15:03   Güncelleme : 28-11-2014 15:03

İstanbul’da trafik sıkışıklığının bedeli yıllık 6 milyar TL

‘Yapısal Reform Eylem Planı’ içerisinde akıllı ulaşım sistemlerine de yer ayrılmasının önemli olduğunu belirten Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı; “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin rakamlarına göre trafik sıkışıklığının bedeli yıllık 6 milyar lira. Akıllı ulaşım sistemlerini kullanarak trafik sıkışıklığını azaltmak ve akaryakıtta tasarruf sağlamak mümkün.” dedi.

İstanbul’da trafik sıkışıklığının bedeli yıllık 6 milyar TL

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı ‘Yapısal Reform Eylem Planı’ hakkında değerlendirmelerde bulunan Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı; “Taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm programı adıyla ayrı bir başlık olması gerçekten çok kayda değer. Türkiye’de şu anda gerek belediyeler gerek merkezi yönetim daha ziyade ‘ulaşım master planı’ diye yolculuklarla ilgili çalışma yapıyorlar. Halbuki önemli bir yük hareketi var, yük ile ilgili bir planlama yok. Bugün birkaç belediyenin lojistik planlamaya ayırdığını buna ait planlar yaptığını biliyorum. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu konudaki çalışmalarını yakından biliyorum, bu manada da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’mızın da ‘lojistik master planı’ ile ilgili çalışmalarını biliyorum. Bu çerçevede, Türkiye’de lojistiğin genel bir planlamasının yapılacağını, bunun Büyükşehirlerde de örnek teşkil düşünüyoruz” .

 
“MASTER PLAN ÖNEMLİ”
 
Lojistiğin iyi planlanması gerekliliğine de vurgu yapan Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı; “Şu anda lojistiğin plansızlığından dolayı önemli kayıplar var. Lojistiğin, iyi planlanmadığı takdirde trafik sıkışıklığı üzerinde de etkileri var. Lojistik iyi planlanmadığı ilk üretildiği yerden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süre içerisinde ekonomik kayıplar var. Mesela, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün hesaplarına göre; kamyonların sadece belli saatlerde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçmesinin ekonomiye 1 milyar liralık bir yükü var. Dolayısıyla, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın bu konuya önem verip böyle bir master planı hazırlaması çok önemli. İnşallah o master planı iyi bir şartname ile ve bu işin uzmanı benzer projeler gerçekleştirmiş yerli insanların da bulunacağı bir çalışma grubu ile sonuçlandırırlar diye düşünüyorum.” diye konuştu.
 
İNTERAKTİF UYARI SİSTEMİ
 
Ulaşımda elektronik sistemlerin etkili kullanılmasının sağladığı avantajlara da dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı; “Elektronik sistemlere de çok önem vermek mecburiyetindeyiz. Çünkü şu anda trafik denetiminden sorumlu Emniyet Genel Müdürlüğümüzün yeterli elemanı yok. Dolayısıyla da bir denetim eksikliği söz konusu. Denetimin artmasıyla beraber trafik güvenliğinde önemli mesafelerin alındığı da açık bir gerçek olarak karşımızda duruyor. O açıdan şu anda sadece insan gücüyle değil, teknolojik güç ile de 24 saat boyunca denetim yapıldığını hissettirmek zorundayız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılından beri ‘EDS’ diye elektronik denetim sistemlerini başarıyla uyguluyor. Bunun kırmızı ışık ihlallerinde ve emniyet şeridinde yapılan uygulamalarda yüzde 90 caydırıcı ğunu düşünüyoruz. İşte biz de bunun bir ölçüsü olarak İçişleri Bakanımız Sayın Efkan Ala’nın talebiyle, ‘interaktif uyarı ve denetim sistemi’ diye teknolojik bir proje hazırladık. Bunun pilot uygulamasına da başlandı. Bu projeler hem trafik güvenliğine, hem de trafiğin sıkışmamasına çok önemli faydalar sağlayacak.” şeklinde konuştu.
 
- AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ -
 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın, ‘Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi’ hazırlayarak bu konudaki yol haritasını çizmesinin de önemli ğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı; “Türkiye’nin artık ‘Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi’ de var, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bu belgede 2014-2023 yılları arasında hangi çalışmaların yapılacağını ifade etmiş, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bu belgenin hazırlanması öncesinde yapılan birçok toplantıya dahil olan bir hoca olarak bunu söylüyorum. Belge, akıllı ulaşım sistemlerinin kullanılarak düzenli bir trafiğin oluşması konusunda önemli maddeler içeriyor. Büyükşehir belediyelerine, ilgili bakanlıklara, kurumlara koordinasyonun kimin tarafından yapılacağını söylüyor, kça faydalı bir belge. Hükümet programına giren bu konunun altlığı olarak da böyle bir belgenin çıkması önemli. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin rakamlarına göre trafik sıkışıklığının bedeli yıllık 6 milyar lira. Akıllı ulaşım sistemlerini kullanarak trafik sıkışıklığını azaltmak ve akaryakıtta tasarruf sağlamak mümkün. Bu hem döviz kaybı açısından hem çevreye verdiği emisyon açısından büyük avantajlar teşkil edecektir. Ayrıca insanların en önemli kaybı ı kurtarma açısından da büyük katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Şeref Kılıçlı /Ulaştırma Dünyası