Güncel Haber
Giriş Tarihi : 09-12-2014 12:39   Güncelleme : 09-12-2014 12:39

Debriyaj fren mi, fren debriyaj mı?

Temsa Yetkili Servisi Brey Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şahin, günümüzde otomobil ehliyeti alacak adaylara, sürücü kurslarında öğretilen bir yanlışa vurgu yaptı.

Debriyaj fren mi, fren debriyaj mı?

Şahin, müfredatta yer alan manuel araçlarda, “ani duruşlarda önce debriyaj, sonra fren” uygulamasına dikkat çekerek, bu yanlış bir an önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzeltilmesi gerektiğini belirtti.

Mustafa Şahin, kursiyerlere öğretilen bu yanlış bilginin “önce fren sonra debriyaj” şeklinde değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Şahin, bu yanlışın trafik kazalarına göz göre göre davetiye çıkardığını belirterek, “Örneğin sürücünün 90 kilometre hızda ani duruş yapması gereken yerde önce debriyaja basması demek ivmelenmeyi arttırarak fren mesafesini uzatmaktadır. Ancak önce frene basarak ardından debriyajla aracı boşa almak hem fren mesafesini kısaltır, hem de ani durma eylemini çabuklaştırır” .
 
Brey Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Şahin, şöyle konuştu: “Bugün ticari araç kullanıcıları, muavin mantığından yetiştiği için böyle bir yanlışa düşmüyor. Ancak binek otomobil kullanımına yeni başlamak için kurs görenlere, ‘ani duruşlarda önce debriyaj, sonra fren’ yanlışı uygulaması öğretilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatlarında bu cümlenin ivedilikle ‘ani duruşlarda önce fren, sonra debriyaj’ olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Özellikle arkadan çarpmalarda mesafeyi koruyamamanın yanında önce debriyaja basmaların da büyük etkisi ğunu düşünüyorum. Önce fren, sonra debriyaj uygulaması, tahmini olarak 100 – 150 metre daha kısa mesafe durma sağlamaktadır. Bu mesafe de hayatta kalma olanağını arttırır, ağır yaralanmalardan korunursunuz."