Lojistik
Giriş Tarihi : 10-12-2014 11:16   Güncelleme : 10-12-2014 11:16

Kazanımlar heba ediliyor

Gümrük Yönetmeliği’nde ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Tebliği’nde yapılan değişikliklere sektör mensupları tepki gösterdi. Lojistik sektör mensuplarının sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile İTO ve TİM yetkilileri ortak açıklama yaparak, son 10 yılın kazanımlarının bir kalemde heba edildiğinin altını çizdi.

Kazanımlar heba ediliyor

UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, İGMD Başkanı Turhan Gündüz, TİM Lojistik Konseyi Başkanı Bülent Aymen, MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Özgür Yarmanlı ve İTO Meclis Üyesi Ali Bakaner’in katıldığı toplantı sonrası ortak bir basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklama şu ifadelere yer verildi:

 

Antrepolardaki mevcut teminat sisteminin iptal edilerek malların vergileri tutarında teminat sistemine geçilmesi ve antrepo açılışlarının zorlaştırılması, Antrepolarda görevli Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirlerinin görevlerinin iptal edilerek eskiden ğu gibi gümrük memurlarına devredilmesi, Limana getirilen konteynerlerin başka Geçici Depolama Yerine konulmasının ve antrepo rejimi kapsamında antrepolara akaryakıt konulmasının yasaklanması, gibi gümrük mevzuatında ve uygulamalarında yapılan son değişiklikler, dış ticaretimize büyük zarar verecek ve 2023 hedeflerini imkânsız hale getirecektir.

 

TİCARETE DARBE VURACAK!

 

Antrepolardaki mevcut “götürü teminat” sisteminin iptal edilmesi ile birlikte antrepo işleten sektör mensupları büyük mağduriyet yaşayacaktır. Mevcut sistemde, antrepo işleticileri tarafından verilen teminatların yeterli olmadığı gibi durumlar ile karşılaşılmazken anılan teminatların arttırılması antrepoların işletme maliyetlerini artıracak ve ilave bürokratik işlemler yaratacaktır. 

 

YETERSİZ KAPASİTE VE KOŞULLAR!

 

İstanbul genelindeki 216 adet Genel Antrepo yaklaşık 1 Milyon Metrekarelik toplam alana sahiptir. Teminat tutarını karşılayamayacak olan antrepolara konulamayan eşyalar sadece 20’de 1 oranındaki 50 Bin metrekare ile sınırlı olan ve son derece yetersiz koşullara sahip, elleçleme ve aktarma işlemlerinin herhangi bir sigorta koruması kapsamında yapılmamasından dolayı hasar durumlarında muhatapsız kalınan devletin geçici depolama yerlerine konulmak zorunda kalınacak ve bu durum sebebiyle; İthalat ve ihracat işlemlerinde büyük kayıplar ve beklemeler yaşanacak, Taşımacılık sektöründe büyük düşüş yaşanacak, fiziken taşıma yapmak zorlaşacak ve iş kayıpları oluşacaktır.

 

KYOTO SÖZLEŞMESİ İHLAL EDİLİYOR!

 

Ülkemizin de taraf ğu Gümrük İşlemlerinin Basitleştirilmesi ve Kolaylaştırılmasına İlişkin Revize Kyoto Sözleşmesi'nin ana amaçlarından biri olan “emniyet ve güvenlik önlemleri gereksinimleri ile ticaretin kolaylaştırılması arasında denge tesisi” hususunun dışına çıkılmakta ve ülkemizin de taraf ğu sözleşme ihlal edilmektedir.

 

HATA BİR FİRMANIN, CEZA TÜM SEKTÖRÜN

 

Son dönemde birkaç firma tarafından gerçekleştirilen ihlallerin tüm sektöre mal edilmesi ve tüm sektörün töhmet altında bırakılması, yapılan haksızlığın bir başka boyutunu oluşturmaktadır. Yaklaşık yıllık 6,5 Milyon Antrepo Beyannamesi ve Serbest Dolaşıma Giriş Beyannamesi içindeki sadece birkaç suiistimalin tüm sektöre yüklenmesi ile büyük mağduriyet yaratılmakta ve suçlu ile suçsuzu ayırt etmeksizin herkesin cezalandırıldığı bir ortam oluşturulmaktadır.