Otomotiv
Giriş Tarihi : 06-03-2015 23:08   Güncelleme : 06-03-2015 23:08

Elektrikli yüzde 100 yerli otobüs için imzalar atıldı

Temsa Global ile Aselsan, yüzde yüz yerli elektrikli otobüs üretimi için işbirliği yaptı. Motor da dahil olmak üzere otobüsün tüm ekipmanlarını Türk mühendisleri tasarlayacak, Türk işçileri üretecek.

Elektrikli yüzde 100 yerli otobüs için imzalar atıldı

 

Türk otomotiv sektöründe Aselsan ve Temsa tarihi bir adım attı. Yapılan işbirliği sonucunda Türkiye artık yüzde 100 kendi otobüsünü üretecek. Aselsan; motor ve motor sürücüleri, batarya ve batarya yönetim sistemleri, araç kontrol ve yönetimi sistemleri, radar, gece görüş sistemleri, ultrasonik sensörler, haberleşme sistemleri gibi elektrikli araç bileşenlerini geliştirecek. Temsa ise Aselsan mühendisleri tarafından geliştirilen ekipmanları, üretimini yaptığı otobüslere entegre edecek.

 

Proje, düzenlenen toplantı ile kamuoyuna duyuruldu. Törene; Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Pekarun, Temsa CEO’su Dinçer Çelik, Ar-Ge Direktörü İbrahim Eserce, Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Canpolat, Genel Müdürü Dr. Faik Eken, Genel Müdür Yardımcısı Suat Bengür, Ulaşım Sistemleri Grup Başkanı Seyit Yıldırım ve Elektrikli Araç Sistemleri Program Müdürü Ali Murat Topcu katıldı. İşbirliği protokolünü Temsa adına Mehmet Pekarun imzalarken, Aselsan adına Hasan Canpolat imza attı.

 

KAZANAN TÜRKİYE!..

 

Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Canpolat, küresel pazarda oyuncu olmak ve ülke ekonomisine katkı sağlama hedefiyle yola çıktıklarını söyledi. Canpolat, katma değeri yüksek ürünler geliştirilirken, KOBİ ve üniversiteler başta olmak üzere yurtiçi imkanlarını en üst seviyede kullanmaya çalıştıklarını belirtti. Canpolat, “Aselsan, askeri alanda kendini ispat etti. Komuta-kontrol, güç elektroniği, motor kontrol ve görev bilgisayar sistemlerinden edindiğimiz bilgi birikimi ve deneyimimizi elektrikli araç sektörüne aktarıyoruz. Aselsan’ın geliştirdiği milli, özgün, yüksek güvenilirlikli, düşük maliyetli, verimli ve kritik teknolojiye sahip ürünler yerli elektrikli araç geliştirilmesinde kullanılarak, küresel pazarlarda oyuncu olmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz” .

 

HAYALDİ GERÇEK OLUYOR!

 

Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Pekarun ise şöyle konuştu: “Yüzde yüz yerli otobüs üretimini gerçekleştirmeye yönelik olan bu işbirliği hem ülkemiz hem de sanayimiz için de kça önemli bir adım. Otomotiv endüstrisi, ihracat kalemlerimizin en ön sırasında yer alıyor. Ancak Türk otomotiv endüstrisinin hayalini, özlemini duyduğu gelişme ise yüzde yüz yerli üretim bir araç .  Aselsan ve Temsa’nın işbirliği bu hayalin gerçeğe dönüşmesini sağlayacak. Bu değerli projenin, en önemli özelliklerinden biri ulaşım sistemleri arasında ihtiyaç duyulan  çevreci özelliği. Elektrikli araç üretimini yerlileştirme stratejisi sektörün en önemli fırsatlarından biri. Bu nedenle otobüslerinin tasarımını yurtiçinde gerçekleştiren ve üreten Temsa, bu tecrübesini Aselsan’ın elektrik ve elektronik tecrübesi ile birleştirerek ortak bir Elektrikli Otobüs tasarımına başlıyor. Bu önemli anlaşmanın ülkemiz ve iki şirketimiz için hayırlı olmasını diliyorum” .

 

ORTAK BAŞVURU

 

Temsa CEO’su Dinçer Çelik, prototipi üretilen 9metrelik MD9 ElectriCITY’ye ek olarak 12 metrelik Avenue elektrikli otobüs projesi için TÜBİTAK’a Aselsan ile birlikte ortak bir başvuru yapılacağını açıkladı. Çelik, “Elektrikli otobüs, ıyla elektrik enerjisi ile çalışacak. Duraklarda veya son duraklarda kısa şarjlar yapılarak güzergahı lanacak şekilde tasarlanacak. Elektrikli otobüs üretimi sayesinde şu an dizel otobüslerde yurt dışından alınan motor, şanzıman gibi ithal parçalar yerine yurt içinde tasarlanmış elektrik motorları, evirici ve çeviriciler kullanılabilecek. Projenin her iki kuruluşun en güçlü yanlarını birleştirebileceği kapsamlı bir sinerji çalışması olması bekleniyor” diye konuştu.