Dernekler
Giriş Tarihi : 14-04-2015 13:31   Güncelleme : 14-04-2015 13:31

Lojistikte başarılar olmalı

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Turgut Erkeskin, “Günübirlik başarılarla artık hiç kimse rekabetçi pazar ortamında kalıcı olamıyor. Türkiye, lojistik politikalarını doğru ve sürdürülebilir konumlandırdığı takdirde güçlü bir ekonomiyi ve lojistikte küresel aktör olmayı sağlayabilecek kapasitededir” dedi.

Lojistikte başarılar olmalı

UTİKAD ile uluslararası bağımsız belgelendirme ve denetim kuruluşu Bureau Veritas işbirliğiyle lojistik sektörüne yönelik hazırlanan “Sürdürülebilir Lojistik Belgesi”nin tanıtım semineri yapıldı.

 

Dernek Başkanı Turgut Erkeskin’in moderatörlüğünü yaptığı seminere, Bureau Veritas Belgelendirme Departman Müdürü Seçkin Demiralp, Bureau Veritas İş Geliştirme Müdürü Burcu Mutman Boran, Ekol Lojistik Yönetim Sistemleri Geliştirme Yöneticisi Enise Ademoğlu ve Solibra Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Bozok konuşmacı olarak katıldı. UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur’un da katıldığı seminere UTİKAD üyesi firmaların ve davetlilerin ilgisi yoğundu.

 

TİCARET SEKTEYE UĞRUYOR

 

Dernek Başkanı Turgut Erkeskin, seminerin açılışında yaptığı konuşmada; dünya ticaretinde artık lojistiğin stratejik sektörlerden biri ğunu, lojistik hareketlerde yaşanan bir tıkanıklığın dış ticareti de etkilediğini ifade ederek, şunları söyledi:

 

“Lojistik kanallarımız kapandığı dış ticaretimiz de sekteye uğruyor. Son olarak bölgemizde Mısır ile yaşadığımız Ro-Ro krizi de bu örneklerden biri. Ekonomide büyümenin ve refahın sağlanabilmesi için lojistik hizmetlerde devamlılığı yani sürdürülebilir stratejileri geliştirmemiz gerekiyor. Artık hiç kimse günübirlik başarılarla rekabetçi pazar ortamında kalıcı olamıyor. Küresel aktörler ‘lojistikte sürdürülebilirliği’ konuşuyor”

 

UTİKAD olarak lojistikte sürdürülebilir bir geleceğin inşası için üstlerine düşen sorumluluğun bilinciyle sürdürülebilir politikaları temel öncelik olarak belirlediklerini anlatan Erkeskin, Sürdürülebilir Lojistik Belgesi’nin de bu çalışmalardan biri ğunu söyledi.

 

BELGE, İHTİYAÇLARA UYGUN HAZIRLANDI

 

Erkeskin, son yıllarda sürdürülebilirliği hedef alan firmaların ciddi anlamda yol kat edeceğini belirterek, firmaları sürdürülebilir kılmanın ise birçok bileşeni ğunu ve UTİKAD ile Bureau Veritas’ın da bu bileşenleri bir araya getirerek en lojistik sektörünün ihtiyaçlarını karşılayan bir belge hazırladığını kaydetti. Firmaların bu belgede yer alan kriterleri uyguladığında rekabette bir adım öne çıkacağını ifade eden Erkeskin, şunları dile getirdi:

 

“Sürdürülebilirliği sağlamak için iş yapış şeklinden, personel yönetimine, çevreden mevzuata kadar birçok kıstas var. İş dünyası da lojistik hizmet üreticileri ile çalışırken sadece ihtiyaç duydukları servisleri eksiksiz yerine getirmesine bakmıyor, hizmeti sürdürülebilir kılıp kılamayacaklarını da inceliyorlar. Firmalarımız, Sürdürülebilir Lojistik Belgesi’ndeki kriterleri uyguladığında verimliliklerinde kalıcılığı sağladıklarını görecekler ve tercih edilebilir olacaklar. UTİKAD tüm üyelerinin ihtiyacını kapsayacak ürünler ortaya çıkarıyor. Sürdürülebilir Lojistik Belgesi’ndeki kriterler üç kişilik bir firmaya da hitap ettiği gibi, binlerce çalışanı olan firmayı da kapsıyor. 410 üyemizin hepsinin bu belgeyi almasını arzu ediyoruz. FIATA ile yaptığımız temaslar çerçevesinde de belgemizin tüm dünyada geçerli olmasını sağlamayı hedefliyoruz. Eylül ayında Tayvan’daki FIATA Dünya Kongresi’nde belgemizin Dünya lansmanını yapmayı planlıyoruz.” 

 

Sürdürülebilirlikte en önemli faktörlerden birinin de “risk yönetimi” ğuna dikkat çeken Erkeksin, UTİKAD’ın bu konuda da üyeleri için sigortalı konşimento, sorumluluk sigortası ve alacak yönetimi çalışmaları ğunu anlattı.

 

TEHDİTLER VE RİSKLER

           

Bureau Veritas Belgelendirme Departman Müdürü Seçkin Demiralp ise tehditler ve riskler iyi yönetildiği sağlam adımlarla ilerlenebileceğini anlatarak, UTİKAD ile gerçekleştirilen işbirliğinde lojistik sektörünün tüm unsurlarının tek tek incelenerek bu belgeye yansıtıldığını söyledi.  Demiralp, bu belgenin genel geçer standartlar içermediğine, en sektöre özel ğuna vurgu yaptı.

 

AMAÇ CEZALANDIRMAK DEĞİL

 

Bureau Veritas İş Geliştirme Müdürü Burcu Mutman Boran da belgenin sektöre özel sürdürülebilirlik kriterleri ile firmalar için bir kılavuz görevi üstlendiğine değinerek, “Belgelendirme sürecinde yapılan denetimlerde amaç firmaları cezalandırmak değil, tam tersi eksikliklerini görerek sürdürülebilirliği sağlamaları yönünde motive olmalarını sağlıyoruz. Belgedeki kriterlerin uygulanması ile yüksek seviyede hizmet kalitesi ve rekabet gücüne sahip oluyorlar. Belge alındıktan sonra üç yıl geçerliliği bulunuyor. Bu süre içerisinde de firmaların kriterlere uygunluğuna ilişkin kontrolleri devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

SAHİP OLMAK BİR DURUŞ ŞEKLİ

 

Ekol Lojistik Yönetim Sistemleri Geliştirme Yöneticisi Enise Ademoğlu ise dünyada öncü olarak ilk kez UTİKAD aracılığı ile Türkiye'de geliştirilen "Sürdürülebilir Lojistik Belgesi"ni alan ilk şirket olmaktan gurur duyduklarını ve bu belgenin duvara asılacak bir belge olmadığını aslında bir duruş şekli ğunu dile getirdi.

 

Sürdürülebilirliğin bir süreç yönetimi ğunu belirten Ademoğlu, “Biz bu belgeyi çok hızlı aldık ama bunun için 12 yıl çalıştık. Belge aslında yaptığımızın işin, benimsediğimiz iş yapış şeklimizin bir sonucudur. Sektörel anlamda hayata geçen iyi uygulamaların içinde yer almak bizi mutlu ediyor. Sürdürülebilir Lojistik Belgesi de lojistik sektöründe kalite standartlarını oluşturmak için iyi bir uygulama” değerlendirmesini yaptı.

 

POLİTİKALARIMIZ KAYIT ALTINA ALINDI

 

Solibra Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Bozok da 10 yıllık bir firma olarak iş hacimleri arttıkça büyüyen hedeflerini sürdürülebilir kılmak için bu belgeye başvurduklarını ifade etti. Bozok, “Belgelendirme süreciyle kalite politikası, müşteri politikası, çevre/iş sağlığı politikası, bilgi sistemleri olmak üzere tüm süreçlerimizde ana politikalarımız belirlendi ve kayıt altına alınmaya başlandı. Bu şekilde tüm süreçlerimiz yasal gerekliliklerini layarak, takip edilebilir hale dönüştü” diye konuştu.

 

RİSK YÖNETİMİ

 

UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur, Derneğin sürdürülebilirlik ve risk yönetimi konularında yıllardır süren çalışmalarının son halkası olarak, lojistiğin ve taşımacılığın satıştan tahsilata dek tüm adımlarının risk yönetimi prensipleri doğrultusunda incelenmesini amaçlayan iki günlük bir eğitim modülünü eğitim programlarına dâhil ettiklerini belirterek, UTİKAD üyelerini ve sektörü bu önemli eğitime katılmaya davet etti.

 

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin seminer sonunda konuşmacılara katkılarından dolayı teşekkür ederek, sürdürülebilir lojistik için küçük-büyük tüm firmaların bu belgeye göstereceği ilginin önemli ğunu belirtti.