Dernekler
Giriş Tarihi : 22-04-2015 16:44   Güncelleme : 22-04-2015 16:44

Lojistik sektörünün sorunları İTO’da konuşuldu

İstanbul Ticaret Odası 24 No’lu Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi tarafından “Taşımacılıkta Lojistik Hareketlerinin Engellenmesi” konulu bir zümre toplantısı gerçekleştirildi.

Lojistik sektörünün sorunları İTO’da konuşuldu

İlgili kamu ve sektör temsilcilerinin katıldığı, sektörün güncel sorunlarına ilişkin konuların ele alındığı zümre toplantısında UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Kayıhan Özdemir Turan da lojistiğin önündeki engeller hakkında bir sunum yaptı.

 

İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen toplantıya, Ekonomi Bakanlığı Lojistik Dairesi Başkanı Oğuzhan Berber, İTO Başkanı İbrahim Çağlar, UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Kayıhan Özdemir Turan, UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

 

İTO Başkanı İbrahim Çağlar’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Kayıhan Özdemir Turan, karayollarında araçlara uygulanan ağırlık limitleri, gümrük mevzuatında yapılan değişikliklerin sektöre olumsuz yansımaları, lojistik merkezlerin doğru kurgulanmaması gibi lojistiğin önündeki engeller hakkında bir sunum yaptı.

 

Kayıhan Özdemir Turan, son yıllardaki ekonomik gelişmeler ışığında Türkiye’de lojistiğin öneminin her kinden daha da fazla arttığının altını çizerek, buna karşı sektörün gelişimini olumsuz yönde etkileyen uygulamaların ğunu belirtti.

 

Karayolunda mevcut yönetmeliklere göre uygulanan ağırlık limitlerinin, sektörün ihtiyaçlarını özellikle demiryolu ve kombine taşımacılığın desteklenmesine yönelik beklentileri karşılamadığını ifaden eden Turan, Karayolları Yönetmeliği’nin 128. Maddesi’nin “Kombine taşımacılığın devamı olarak farklı boyutlardaki konteynerleri taşıyan iki veya üç dingilli yarı-römorka sahip iki dingilli motorlu araçların 44 ton ağırlığa dek çıkabilmesi” şeklinde düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

 

Ülkemiz lojistik sektörünü olumsuz etkileyen taşıma engellerinden birinin de trafik kısıtlamaları ğunu hatırlatan Turan, “Bu engellerin başında; Asya'dan Avrupa ve Avrupa'dan Asya yakasına geçmek isteyen ağır vasıtaların İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)'in kararı ile sabah 06:00 - 10:00, öğleden sonra ise 16:00 - 22:00 saatleri arasında geçişlerinin yasaklanmış olması gelmektedir. Trafikten yasaklanan araçlar, yasağın bittiği saat itibariyle aynı anda hareket etmektedir. Bu durum, araç yığılmalarının yaşanmasına, uzun araç kuyruklarının oluşmasına ve bölge trafiğinin kça olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır” diye konuştu.

 

KARAYOLU KISITLAMALARI

 

Turan ayrıca, bu uygulamanın özellikle ihracatımızın yoğun bir şekilde yapıldığı, Doğu Marmara’ya hitap eden Haydarpaşa Limanı bağlantısında hissedildiğini, buradaki transit sürelerin uzaması ve maliyetlerin artması nedeniyle ulusal ölçekte ülke rekabetçiliğimizin zayıfladığını söyledi. Turan, “En önemli intermodal terminallerinden birisi olan Haydarpaşa Limanı güzergâhında, ağır vasıtalı araçların trafik yasağı olmadan hareket etmesini sağlayacak bir düzenleme Türkiye’nin ihracatına yönelik dolaylı katkı sağlayacaktır” .

 

Diğer yandan Türkiye’deki üretim merkezleri ve organize sanayi bölgelerinin, demiryollarıyla limanlara bağlanması gerektiğini ve bu noktada, lojistik merkezlerin ön plana çıktığını anımsatan Turan, lojistik merkezler kurgulanırken ulaştırma ve lojistik altyapısının göz ardı edildiğine değinerek şunları kaydetti:

 

“Bugünkü kurgulanma şekli ile “Lojistik Merkez” adındaki yapılanmalar maalesef amaca hizmet etmekten uzak bir yapıda karşımıza çıkıyor. Hatta o kadar ki, bazı lojistik merkez adayı alanların henüz karayolu bağlantıları dahi yok. Aynı şekilde lojistik merkezlere yakın limanlara demiryolu bağlantıları bulunmuyor. UTİKAD olarak bu merkezlerin doğru kurgulanması ve özellikle intermodal taşımacılıkta yüksek fayda sağlanması için araştırma çalışmalarımız devam ediyor.”

 

ENGELLER KALDIRILMALI

 

Gümrük Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklere de değinen Turan, “Yapılan değişiklikle gümrük bölgelerine denizyolu ile getirilen dolu konteynerlerin, iskele bağlantısı olmayan geçici depolama yerlerine alınmasına, bakanlıkça belirlenecek zorunlu haller dışında izin verilmiyor. Bahse konu değişiklik sonucu, liman işletmeleri ve diğer kuruluşların limanların dışında kurdukları geçici depolama yerlerine konteynerle mal çıkartılamıyor. Bu uygulamayla liman sahaları şimdiden d. Limanlarımızda yaşanılan bu olumsuzluklar hem sektörümüzü hem de dış ticaretimizi olumsuz etkilemektedir” .

 

Kayıhan Özdemir Turan, ülke ekonomisi içerisinde lojistik sektöründen tam fayda sağlanabilmesi için bahse konu taşıma engellerinin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade ederek konuşmasını bitirdi.