Otomotiv
Giriş Tarihi : 26-05-2015 15:23   Güncelleme : 26-05-2015 15:23

Hyundai H350 minibüs ve vanları test ettik

Hafif ticari araç pazarında dengeler Karsan tarafından Türkiye'de üretilen Hyundai H350 ile yeniden değişiyor. Bu aracın en büyük özelliği ise Asyalıların, Avrupa'nın en büyük van piyasasına sürdüğü ilk yeni rakip konumunda!.. Yıllık 40 bin adet olarak üretilmesi planlanan minibüslerin 35 bini Avrupa, 5 bini ise Türkiye yollarını aşındıracak.

Hyundai H350 minibüs ve vanları test ettik

Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç'ın ev sahipliğinde T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık başta olmak üzere çok sayıda davetlinin katılımı ile 14 Mayıs Perşembe günü üretim bandından inen Hyundai H350'nin basın test sürüş etkinliği Antalya'da yapıldı. Antalya Havalimanı ve Belek arasında belirlenen parkurda Hyundai H350 panalvan ve minibüs modellerini Ulaşım Gazetesi olarak test ettik. Belirlenen parkur gidiş-dönüş olarak yaklaşık 110 kilometre idi. Panelvan araçların testi yüksüz olarak yapıldı.

 

Test öncesi Karsan Pazarlama Genel Müdürü Vançın Kitapçı ile yaptığımız sohbette; Hyundai H350'nin panalvan ve minibüs modellerinin Haziran ayından itibaren Türkiye pazarının hemen ardından sırasıyla Belçika, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Avusturya, İtalya, Polonya, İspanya ve İsviçre pazarlarında satışa sunulacağını öğrendik. Yapılan son hazırlıkların ardından araçlar 2 şerli gruplar halinde basın mensuplarına tahsis edildi ve test sürüşümüz başladı.

 

Tanıtacağımız araç Hyundai H350'nin 13+1 villası diye nitelendirebileceğimiz minibüsü ve panalvan modeli. Teknik verileri, diğer markalara göre şuanda daha üstün ğunu gösteriyor. Ancak bu üstünlük, uzun kullanımlardan sonra daha iyi anlaşılacak. Örneğin Mercedes-Benz manuel vites Sprinter araçlarında debriyaj sıkıntısını giderebilmiş değil. Her iki aracında uzun ve kısa şasesi mevcut. Gerek teknik verileri, gerekse tasarımı, piyasada turizm, servis taşımacılarının tercih edebileceği bir araba. Panelvan modelinde ise güçlü motor ve aracın dengeli olması, artı yükleme ve çekiş kapasitesinin yüksek olması diğer markalarla çok rahat şekilde yarışacağını gösteriyor.

 

ATAK VE SERİ

 

Trans Medya Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni gazeteci dostum Hasan Karakurt ile birlikte dönüşümlü olarak H350 Panalvan'ı kullandım. Test için belirlenen parkurun birazcık dışına çıktık. Anlayacağınız Havalimanı-Belek güzergahı yerine, Havalimanı-Kemer-Belek güzergahını, dönüşte ise Belek'ten Düden Şelalesi'ne ve oradan da Havalimanı'na ulaştık. Yani 110 kilometreden fazla bu aracı test etmiş k.

 

Kullandığımız panelvan 150, minibüs ise 170 beygirdi. Sıralı 4 silindirli, Euro 5 emisyonlu  2500 cc'lik dizel motora sahip 372 torklu H350'ler, sınıfında en az yakıt harcayan araçlardan biri de diyebiliriz… Yüksüz olarak kullandığım panelvan araçta otele giderken 11.00 litre, dönüşte ise 8.9 litre yakıt tüketimine şahit m. Fabrika verileri ise 8 litre olarak belirlenmiş. Bu rakam saatte 70 kilometre hızın altına düşmeden yapılan testte elde edildi. Ayrıca bu testin bir bölümü de şehir içi kullanımdır. Kısaca, 75 litrelik depoya sahip H350 araçlar, yakıt tüketiminde sınıfının lideri diyebiliriz. Yol tuşu ise tek kelimeyle mükemmel, rampa filan dinlemiyor. Keskin viraj olmayan rampalarda 4’üncü vitese dahi düşmüyorsunuz. Binek araçların yığılıp kaldığı rampalarda bana mısın demedi. Araçlar, manuel 6 ileri şanzımana sahip, arkadan itişli ve tüm Hyundai ticari araç modelleri gibi seri.

 

KONTROL TAMAMEN SİZDE

 

Sürücü koltuğuna oturduğumda panellerin kolay kullanımı ve estetiği beni cezp etti. Bu kadar övgü yerinde mi diyenleriniz olabilir ama eminim ki bu aracı kullandığımızda sizde bana hak vereceksiniz. Her şey elinizin altında ve en kontrol sizde. Seri bir araç. Şehir içinde yüksek manevra kabiliyetine sahip. Kontrol en sizde, Euro5 motoruyla da çevrenin kontrolü H350'de!.. Yüksek manevra kabiliyetine sahip k de ya virajlara girişine ne demeli? Tek kelimeyle güvenlik üst düzey. Kullanıcısına virajlarda herhangi bir savrulma ve kayma yaşatmıyor. Denge kontrolü ve güvenliği sayesinde boş ya da dolu fark etmiyor, kullanıcı olarak herhangi bir sertlik göstermediğiniz takdirde dönüşleri bile hissetmiyorsunuz!.

 

ÜST DÜZEY GÜVENLİK

 

Hyundai, 150 BG 421 nm tork ve 170 BG 421 nm tork ile 2,5 CRDİ dizel motor olarak iki farklı modelde pazar sunuldu. Tüm güvenlik donanımları araçlarda standart olarak veriliyor. Bunlardan bazıları kilitlemeyi önleyici fren sistemi (ABS), güvenlik sistesi (VCD), ön ve arka için viraj denge çubukları, güç aktarma ünitesi (PTO), diferansiyel kilidi, kolay erişilebilir vites kolu, 6 ileri manuel şanzıman, yakıt ekonomisine büyük katkı sağlayan Auto Stop, üstün güvenlik için arka ve ön disk frenler, sağlam ve dayanıklı gövde yapısı, acil durumda yapılan ani frenlerde otomatik devreye giren dörtlü flanşör, sürücü ve yolcu hava yastıkları, yokuş kalkış desteği (HSA), hidrolik fren asistanı (HBA), elektrikli yan aynalar, park yardım sistemleri (PAS), dikiz aynasında arka kamera için LCD ekran, Cruise Conkrol gibi güvenlik özelliklerini sayabiliriz.

 

Aracın kontrol paneli ergonomisi, kullanım kolaylığı ve emniyetli çalışma sağlıyor. Araçta 25 saklama bölmesi çok iyi düşünülmüş. Buradaki kullanılan malzeme kaymayı önleyecek maddelerden seçilmiş. Üç adet elektrik prizi bulunuyor. Hem telefon, hem de tabletinizi aynı anda şarj edebilirsiniz. Bu küçük ama önemli dokunuşlar aracı modern kılıyor. Ticari araçların en belirgin özelliklerinden biri panoramik görüş açısı. H350’nin sürücü kabini, hacim ve görüş mesafesi açısından güvenli ve keyifli. Sürücünün net görüş hattı ve H350’nin derin yan camları sayesinde dışarısı rahatça görülebiliyor ve ön cam 44 derecelik son derece rekabetçi bir görüş açısı sunuyor.

 

KOLAY YÜKLEME

 

H350 panelvan, müşterisinin en kolay ve en hızlı biçimde en fazla yükü taşıyabilmesi için tasarlandı. Panelvanların iki farklı şasi boyunda, sırasıyla 10,5 metreküp ve 12,9 metreküp yükleme hacmine sahip versiyonları bulunuyor. 3,5 ton azami yüklü ağırlık sınıfında, üstün yükleme kapasite ile fark yaratıyor. 3,6 m uzunluğundaki yükleme alanına beş adet Euro palet yerleştirilebiliyor. Kolaylıkla yükleme yapılabilecek geniş sürgülü ve arka kapıları sayesinde, hem tasarrufu hem de konfor sağlıyor. Araç 270 dereceye kadar açılabilen arka kapılara, 690 mm’lik yükleme yüksekliği ne sahip.

 

Ulaşım Gazetesi
Hüseyin Karabulut