Kara
Giriş Tarihi : 22-07-2015 22:15   Güncelleme : 22-07-2015 22:15

Otobüsler de “Karakutu” dönemi

İETT, uçaklarda kullanılan kara kutu sistemini otobüslerde uygulayarak devrim yapmaya hazırlanıyor. “Sürdürülebilir Toplu Taşıma İçin Karakutu Geliştirilerek Sürüş Güvenliği ve Yakıt Tasarrufu Sağlanması” projesi İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenecek.

Otobüsler de “Karakutu” dönemi

Projenin hedefleri öncelikli olarak yol ve sürüş güvenliğinin arttırılması, kaza sayılarının ve bakım giderlerinin düşürülmesi, yolcu konforunun artırılması, yakıt tasarrufunun sağlanması olarak belirlendi.

 

UZAKTAN ERİŞİM İLE ARIZA TESPİTİ

 

İETT Türkiye'de ilk defa dünyada ise trend olan ve farklı sektörlerde uygulamaları bulunan 'karakutu' teknolojisini hayata geçirerek toplu ulaşımdaki bir çok sorunun önüne geçecek. Karakutu projesinin uygulanması ile birlikte, toplu ulaşımda araçlarda bulunan elektronik haberleşme ağ yapısı kullanılarak kaza anında sürücü ve aracın bulunduğu koşullar kayıt altına alınacak. Araçlarda bulunan elektronik haberleşme ağ yapısı kullanılarak araç bilgilerine uzaktan erişim sağlanacak.

 

ŞOFÖR KLİMAYI AÇMAZSA YANDI!..

 

80’in üzerinde veri alınacak olan sistem sadece veri kaynağı oluşturmakla kalmayıp verileri analiz edecek. Böylece iç ortam klima sıcaklığından, yakıt tasarrufuna, frenleme sayısından motor sıcaklığına, arıza bilgilerinden aracın rölantide kalma süresine kadar bir çok bilgi anlık olarak tek bir merkezden yönetilecek. Böylece yolcuların, şoförün klima açmaması, aracın hızlı ya da yavaş gitmesi gibi şikâyetleri ortadan kalkmış olacak.

 

ŞOFÖRLERE ANLIK DENETİM

 

İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, karakutu ile birlikte otobüslerdeki tüm bilgilerin arıza ve kaza sebeplerinin anlık olarak tespit edilebileceğini söyledi. Kahveci “Sistemde araçlarda bulunan elektronik haberleşme ağ yapısını kullanarak şoförlerin araç kullanım performanslarını da anlık görebileceğiz. Böylece şoförlerimizi performanslarına göre değerlendirmeye tabi tutacağız” . Kahveci, karakutu projesi ile birlikte aracın haberleşme ağından verilerin toplanarak, kaza önleme ve kaza sonrası neden araştırmalarının yapılacağını belirtti ve aracın verimli kullanım yönteminin oluşturulacağını, oluşturulan bu yönteme göre şoförlerin eğitileceğini altını çizdi.

 

YOĞUN HATLAR TESPİT EDİLECEK

 

Projeyle birlikte elde edilecek verilerden biri de otobüslerdeki yolcu oranı olacak. Otobüslerin ağırlığının ölçülebildiği sistemde araçların doluluk oranı tespit edilecek. Yolcu yoğunluğunun ğu bölgelere ek otobüs seferleri konulacak. Yolcu oranları İETT’nin akılı telefon uygulaması MOBİETT’e entegre edilecek. Böylece yolcular bekledikleri otobüsün doluluk oranını cep telefonundan görebilecek.