Kara
Giriş Tarihi : 08-02-2016 23:39   Güncelleme : 08-02-2016 23:39

Irak’taki Yakıt İndirimi Türk Şoförlerini Sevindirdi

Kuzey Irak düşen petrol fiyatlarından olumsuz etkilenen ülkelerden. Düşük vergi oranı nedeniyle pompa fiyatları sadece son 1 yıl içinde yüzde 50'den fazla düştü. Bu duruma en çok sevinen Türk şoförler oldu.

Irak’taki Yakıt İndirimi Türk Şoförlerini Sevindirdi

Türkiye’nin en yakın komsusu olan Irak’ta yakıtta yarı yarıya indirim yapıldı. 1 litre suyun 1 litre yakıttan daha pahalı ğu tek ülke konumunda olan Türkiye ile Irak arasında sadece Hezil çayı geçiyor. Bölgede 1 litre su fiyatına 2 litre dizel yakıt alınabiliyor.

Yüksek yakıt fiyatları sebebiyle bir çok ülkede tasarruflu küçük dizel araçlar tercih edilirken bu ülkede güçlü ve lüks araçlar kullanılıyor. Ticari amaçla kullanılan kamyon ve TIR haricinde dizel yakıt ile çalışan araç bulmak neredeyse imkânsız. Irak’ta benzin ortalama 0.40 sentte satılırken, Türkiye’de ise yakıtın litresi 1.40 dolar.

TÜRKİYE’DE DE İNDİRİM OLSUN

Kuzey Irak hattında çalışan Türk şoförler, “Sadece aramızda 200 metrelik bir köprünün ğu halde Türkiye ile Irak arasında yüzde 300 fark var. Irak’ta olan yakıt indirimi bizim ülkemizde neden yok. Temennimiz Kuzey Irak’ta olan indirimin Türkiye’de de olması” diyerek taleplerini dile getirdi.

İNDİRİMDEN IRAK’LILARDA MEMNUN

Türkiye’ye geldiklerinde; pahalı yakıttan dolayı araçlarıyla rahat seyahat edemediklerinden yakınan Duhok Amad Mado,  Irak’ta yakıta yapılan bu indirimi memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Duhok Amad Mado, “Yakıt indiriminin yapılması çok iyi . Çünkü buralarda artık işsizlik had safhada ve taksiciler bile çalışamaz . Bu indirim ile birlikte belki biraz daha iyi olur” .

Bölgede 1 litre suyun fiyatı 500 dinar iken, 1 litre dizel 420, 1 litre benzin ise 500 dinar. Son yapılan indirim ile 1 litre su fiyatı ile benzinin fiyatı aynı . Bir litre benzinin Türk parasına göre 1,2 lira ğu Irak’ta yakıta 2003 yılından beri zam yapıldığını kimse hatırlamıyor. Bir çok ülkede giderek artan yakıt fiyatları nedeniyle insanlar yakıt tüketimi az olan araçlara yönelirken, Duhok ve Zaxo sokaklarında lüks ve beygir gücü yüksek olan araçlar dışında araç görmek imkansız. Dünyada sayıları az bulunan son model araçlara Duhok ve Zaxo sokaklarında sıklıkla rastlamak mümkün.

HaberFoto
Halil COSKUN-  IRAK