Demir Yolu
Giriş Tarihi : 14-02-2016 23:58   Güncelleme : 14-02-2016 23:58

Hızlı trenler Türkiye’de üretilecek

Raylı sistem teknolojileri lideri Bombardier Transportation ve Türk toplu taşıma araçları üreticisi Bozankaya mutabakat anlaşmasına imza attı. Ortak hedef ise Türk raylı sistemler sektöründe yüksek hızlı trenlerin gelişimi için stratejik ortaklığın güçlendirilmesi.

Hızlı trenler Türkiye’de üretilecek

Anlaşma, Bozankaya Şirketler Grubu Başkanı Murat Bozankaya ve Bombardier Transportation’ın Türkiye Yönetim Direktörü Furio Rossi tarafından, Türkiye, Gürcistan ve Türkmenistan’ın Kanada Büyükelçisi John Holmes’un huzurunda imzalandı. Toplantıya Bombardier Türkiye Satış Direktörü Halil Tufan Özkan, Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay ve iki firmanın üst düzey yöneticileri de katıldı.

Anlaşmaya göre her iki taraf da TCDD’den beklenen ihale davetinin bağlamında yüksek hızlı tren geliştirip üretmek için birlikte çalışmayı kabul etti. Türkiye, Başkent Ankara’yı İstanbul’a bağlayan hat ile neredeyse tüm Türkiye’yi kapsayan diğer yeni geliştirilen hatlarda kullanılmak üzere yüksek hızlı tren alımına kça sıcak bakıyor. Bombardier, yüksek hızlı tren alanında dünya çapında büyük bir yetkinliğe sahip. Yüksek hız sektöründe 20 yıllık bir birikime sahip Bombardier, 850’den fazla tren ile yüksek hızlı ve çok yüksek hızlı uygulamaların teslimatını gerçekleştirdi.

STRATEJİK ORTAK

Bombardier’in Türkiye Yönetim Direktörü Furio Rossi konu ile ilgili açıklamasında: “Türkiye’nin raylı sistemlerin sürdürülebilir ekonomik gelişimde oynadığı rolü hakkında kça açık bir vizyonu mevcut. Dolayısıyla, Türkiye bu vizyonun hayata geçirilmesi için gerekli olan stratejik yatırımlar yapıyor. Yetkililer raylı ürünler ve alt yapı için 45 milyar doları aşan bir yatırımın yapılacağını belirttiler. Bombardier olarak biz bu planlarda kça büyük bir potansiyel görüyoruz ve stratejik ortağımız olarak Bozankaya’nın yanımızda yer almasından büyük mutluluk duyuyoruz” .

İLKLERİN ÜRETİCİSİYİZ

Murat Bozankaya ise şöyle konuştu: “Bozankaya, Almanya ve Amerika’da şu ana kadar 2 bin 300’ün üzerinde tramvay üretimi gerçekleştirdi. Bozankaya tarafından üretilmiş bu tramvaylar şu anda Avrupa’nın Bergen, Potsdam, Bochum, Mainz, Graz, Lyon, Paris, Amerika’nın ise Portland, Salt Lake City, San Diego, Houston, Charlotte, Norfolk ve Atlanta şehirlerinde hizmet vermektedir. Ayrıca Bozankaya üretimi olan yenilikçi araçlarımız ile ilklere imza atıyoruz. Türkiye’nin ilk yerli Trambüs’ünü, yüzde 100 alçak tabanlı Tramvay ile yolcu taşıyacak ilk yerli elektrikli otobüs üretimini gerçekleştirdik. Almanya’da ise ilk ve tek elektrikli otobüs üreticisiyiz. Bombardier’in kça layıcı bir ortak ğunu gördük ve birlikte Türk halkının gitmek istedikleri yerlere hızlı, rahat, güvenli ve modern bir ulaşım yöntemiyle ulaşmalarını sağlayacağız.”