Otomotiv
Giriş Tarihi : 07-04-2016 16:11   Güncelleme : 07-04-2016 16:11

Turizmcilerin Bakanlığa “Vito” isyanı

Bilim ve Sanayi Bakanlığı'nın tip onay belgesiyle otomobil olarak Türkiye'ye getirilen Mercedes-Benz'in Vito modelleri, minibüse çevriliyor! Alt yapısı 8+1'e uygun yapılan Vito'nun 9+1'e çevrilerek pazara sunulmasını turizm taşımacıları facia olarak niteliyor.

Turizmcilerin Bakanlığa “Vito” isyanı

Hüseyin KARABULUT

Türkiye’de minibüs standardının 8+1’den 9+1’e çıkarılmasının ardından üreticiler araçlarında düzenlemeye gitti. Volkswagen Caravelle modelini fabrika çıkışı 9+1 minibüs olarak düzenledi. Ancak Mercedes-Benz’in Vito modeli, fabrika çıkışı 8+1 otomobil olarak Türkiye’ye getiriyor. Mercedes-Benz’in Vito 8+1’leri D4 Belgesi alabilmesi için Tip onayı alması gerekiyor.

Bilindiği üzere Tip onayı, - TC Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan, gelişmiş ülkelerin koşullarına sanayimizi hazırlamak ve dünyada ortak bir standart üretim yapmak ilkesi ile yayınlanmış veya kabul görmüş kurallardır - olarak açıklanıyor. Özellikle Türkiye’ye 8+1 olarak ithal edilen Mercedes-Benz’in Vito modeli,  Tip onayının ardından 8+1 olarak düzenlenmiş altyapının üzerine artı 1 koltuk ve emniyet kemeri yapmak suretiyle, yani proje hazırlayarak aracı tadilattan geçiriyorlar. Bu tadilatın ardından araç artı 400 kilogram fazladan bir ağırlığa ulaşıyor.

Ancak, tadilat yapılan motorlu araçların kapasitesinin yükseltilmesi durumunda, motor, şanzıman gibi alt yapı olanaklarının yeterli olması gerekiyor. Ancak, Almanya’dan 8+1 altyapısına göre düzenlenen Mercedes-Benz’in Vito modelinin Türkiye’de Tip onayı alınarak 9+1’e dönüştürülmesinin faciaya davet olarak belirtiliyor.

Turizm taşımacıları, dönüşümü yapılan bu Vito’ların ölümlü kaza yapması durumunda, bu onayı veren Sanayi Bakanlığı’nın mı, yoksa onaya onay veren Ulaştırma Bakanlığı’nın mı sorumlu olacağını soruyorlar.

Tip onayının ters işletildiğini belirten turizm taşımacıları, “8+1 araçtan 1 koltuk eksiltmek istesek, yüzde 80 ÖTV bindiriyorlar.  Ancak istihap haddi 8+1’e göre düzenlenmiş araca fazladan koltuk koyup yola çıkınca, D4 belgesiyle turizm taşımacılığı da yapılabiliyor. Tip onay düzenlemelerinin tekrar gözden geçirilmesi gerekir,” diyorlar.

Turizm taşımacılarına göre, Mercedes-Benz’in Vito modeli, güçlendirme yapılmadığı sürece Tip onayından geçmesi mümkün değil. Geçiyorsa da, ölümlü kazalar durumunda sorumlunun kim olacağını gündeme geliyor. Turizm taşımacıları, Bakanlıkların bir an önce bu duruma bir düzenleme getirilmesi gerektiğini söylüyorlar.