Deniz
Giriş Tarihi : 27-06-2016 02:05   Güncelleme : 27-06-2016 02:05

Denizciler KOSDER’in masasında toplandı

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER), tarafından düzenlenen iftar daveti denizcilik caminasının kamu ve özel sektörünü Cevahir Otel Asya’da bir araya getirdi.

Denizciler KOSDER’in masasında toplandı

KOSDER Başkanı Salih Zeki Çakır’ın ev sahipliğini yaptığı davete; UDH Bakanlığı Denizcilik Müsteşar yardımcısı Suat Hayri Aka, UDH Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli,  UDH Bakanlığı Tersane ve Deniz Yapıları İşletmeleri Genel Müdürü Hızır Reis Deniz, TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, Armatörler Birliği Başkanı Bedri İnce, Armatörler Birliği Başkan Yardımcısı Erol Yücel, İstanbul Liman Başkanı Muhammet Erdoğan, Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın, Karadeniz Armatörleri Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Can, Beykoz Denizcilik Mezunları Derneği Başkanı, Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı  Cem Melikoğlu, Sabiha Gökçen Hava Yolları İşletmesi Genel Müdürü Hasan Naiboğlu, GESAD Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökalp, Türk Uzakyol Gemi Kaptanı Derneği Başkanı Birol Bayraktar, GMO Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Uygur, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Oğuz Salim Söğüt ve GYİD Yönetim Kurlu Başkanı Deniz Eraydın ile birlikte çok sayıda sektör mensubu katıldı.

KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır, “Denizciliğimiz çok zor günler geçirmektedir, uzun yıllar süren krizin etkisiyle kazanımlar tükenmeye başlamıştır. Pek çok firmamız borç sarmalı içinde ayakta kalma mücadelesi vermekte, direnmeye, dayanmaya çalışmaktadır. Navlun seviyelerindeki anormal düşüşler sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Navluna bağlı ekosistemde yer alan, mal ve hizmet tedariki sağlayan önemli bir kesim de bu durumdan çok ciddi şekilde etkilenmiştir. Navlun piyasalarında iyileşme görülse dahi oluşan maddi hasar ve kayıpların telafisi uzun yıllar alacaktır” .

Başkan Çakır, bütün bu olumsuzluklara rağmen Karadeniz ve Akdeniz havzasında hizmet veren deniz ticaret filosunda yüzde 32’sini Türk’lerin kontrol ediyor olmasının büyük bir avantaj ğununun altını çizdi. “Bu oran ülkemizin dış ticareti ve denizciliğimiz açısından çok önemli bir güçtür” diyen Çakır, bu filoyu oluşturmanın hiç de kolay olmadığını dile getirdi. Sektörün çok sorunu ğunun altını çizen Çakır, “Çok bedeller ödendi. İnsan kaynakları ve servetler harcanarak çok yol katettik. Bu gücü oluşturanların takdir edilmesi, desteklenmesi ve teşvik edilmesi büyük önem arz etmektedir. Evet sorunlarımız var. Ana sorunlarımız var, tali sorunlarımız var. Ana sorunlarımızın başında sürdürülebilir olmaktan çıkmış navlun seviyeleri gelmektedir. Ayrıca günlük işletme ve operasyonlarla alakalı tali sorunlarımız mevcuttur. Sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi her platformda seslendirip, gündeme taşıyıp etkin ve ında çözüme kavuşturulması için dernek yönetimi olarak planlı ve programlı çalışmalar yapmakta ve takipçisi olmaya devam etmekteyiz” diye konuştu.

Çakır'ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka da kısa bir konuşma yaptı. Her sektörün yanında klarını ve sorunları hep birlikte çözüme kavuşturduklarını aktaran Aka, KOSDER'in bu konuda çok başarılı çalışmalara imza attığını hatırlattı. Konuşmaların ardından KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır tarafından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka'ya plaket takdim edildi.