Otomotiv
Giriş Tarihi : 08-08-2016 15:30   Güncelleme : 08-08-2016 15:30

Türkiye'de Tofaş rüzgarı esiyor

Türk otomotiv sektörünün lokomotifi konumunda olan Tofaş, yılın ilk yarısında 182 bin adet aracın üretimini gerçekleştirdi. Şirket aynı dönemde 134 bin adet araç ihraç ederek büyük başarı elde etti.

Türkiye'de Tofaş rüzgarı esiyor

Tofaş, tarihinde ilk kez 1 milyar dolarlık yatırımla üretmeye başladığı Egea Ailesi ile en yoğun günlerini yaşıyor. Tarihi üretim rakamlarına ulaşıp tarihi ihracatlar yapıyor.

Tofaş CEO’su Cengiz Er, "Biz özellikle Avrupa’da yeni Egea Ailesi ile Punto ve Bravo’nun boşluğunu drduk. Avrupa’da Tipo ismiyle satılan Fiat Egea’ya her pazarda beklentilerinin çok üzerinde ilgi var. Bazı ülkelerde yıl sonuna kadar sıra var. Egea Ailesi, Tofaş’a boyut atlattı. Ne kadar üretirsek o kadar satacak durumdayız. Talebe yetişmemiz için şapkadan araç çıkartmamız lazım. Bu herkese nasip olmaz. Tahtaya vuruyorum nazar değmesin diye... 2016’de üretim 360 bin, 400 bin olur... Ne olursa yapacağız. Talepleri yetiştirmek için çalışıyoruz" .

KAPASİTE ARTTI

"Artık saatleri bile hesaplıyoruz" diye Er, şöyle konuştu: "Tatile çıkmadan son ana kadar çalışıp vardiyayı dracağız. Günlük üretimi 1.488 araca yükselttik, asıl hedefimiz bu ay 1.500 adet ve üzerini görmek. Fabrikamızda Fiorino, Linea, ve 3 farklı Egea’yı aynı montaj hattında üretmek yeteneğine sahip olmamız bize önemli maliyet avantajı sağlıyor. Devreye aldığımız flexline esnek üretim teknolojisiyle hızımızı artırırken, yeni modellerimizi işleri aksatamadan devreye alabiliyoruz. Şu dönemde Fiorino’nun üretimini biraz azaltıp, Egea Sedan’a ağırlık verdik. Bu ay 2 haftalık tatil döneminde fabrikanın 400 bin adetlik üretim kapasitesinin üzerine nasıl çıkartabiliriz, onu deneyeceğiz. Bizim için önemli olan üretimi aksatmadan, durdurmadan artırabilmek. Bunlar bilinen reçeteler değil. Tofaş mühendislerinin ortaya koydu yepyeni prosesler üzerinde çalışıyoruz. Bu dünya otomotiv sektöründe bir ilk olacak, başka bir örneği yok. Global anlamda benchmark olabiliriz. Hedefimiz yıllık üretim kapasitesini 450 bin adede yükseltmek. Avrupa’da 400 bin üzeri üretim yapan tesis sayısı kça az. Ancak Bursa fabrikamız başka bir modeli kaldırmaz."