Kara
Giriş Tarihi : 26-08-2016 20:12   Güncelleme : 26-08-2016 20:12

Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı

İstanbul Boğazına inşa edilen ve “dünyanın en geniş köprüsü” unvanına sahip Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Türkiye ve dünyadan çok sayıda liderin katılımıyla hizmete açıldı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı

Birçok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliğindeki köprü ile otoyolun açılışı dolayısıyla Sarıyer Garipçe'de vatandaşların da katılımıyla tören düzenlendi.

Açılış törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile çok sayıda davetli katıldı.

Köprünün açılışında Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Azerbaycan Meclis Başkanı Oktay Asadov, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili, eski Lübnan Başbakanı Suat Hariri'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda yabancı konuk da yer aldı.

SİZE DE BU ESERLER YAKIŞIRDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Açılışını yaptığımız Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ve Kuzey Çevre Otoyolunun İstanbulumuza milletimize Avrupa ve Asya kıtalarımıza, tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Bu köprünün projesinin hazırlanmasından inşaatına kadar tüm aşamalarında emeği geçen bakanlarımızı bürokratlarımızı yüklenici firmalarımızı mühendislerimizi işçilerimizi özellikle tebrik ediyorum. Temeli sayın Gül ile birlikte attık. Başbakandım ve o ulaştırma bakanı da bugün başbakan sayın Yıldırım’dı. Büyük bir coşkuyla attık. Dalgalarını geçenler , yaptırmayacağız diyenler . Buralara gelip gösteri yapanlar . Ama biz k ki bu yoldan dönmek yok. Yapacağız k ve Allah’a hamd olsun, işte Halep oradaysa arşın burada. Siz tankların topların F-16’ların önünde duran bir milletsiniz, siz onlara prim vermediniz. Size de bu eserler yakışırdı" şeklinde konuştu.

FİLMLER BURADA ÇEKİLECEK

Cumhurbaşkanı, “Birinci Köprü şimdi ne ? 15 Temmuz Şehitler Köprüsü . İkinci Köprü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, şimdi de Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü açıyoruz. Boğazın altından zaten bir Marmaray’ımız var. İnşallah 20 Aralık’ta da Avrasya Tüneli’nin açılışını yapıyoruz. Bu millet Allah’ın izniyle neye layıksa bunların hepsi olacak. Bunları yapacağız. Zira muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak, öyle lafla olmuyor icraatla oluyor. Bu güzel günümüzü bizlerle paylaşan Bahreyn Kralı El Halife’ye, Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov’a, KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı’ya, Bulgaristan Başbakanı Borisov’a, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı’na, dost ve kardeş ülkelerin sayın başbakan yardımcılarına, bakanlarına, kıymetli temsilcilerine şahsım ve milletimi adına şükranlarımı sunuyorum. Biz gerçek dostlarımızı, kara günlerimizde de güzel günlerimizde de yanımızda görmekten memnuniyet duyuyoruz. Şu anda Avrupa’dayız, Asya’ya geçeceğiz. Kıtaları birleştiriyoruz, bu köprü hem tekerlekli araç geçişini, hem de raylı sistemi birlikte sağlama bakımından dünyada öncü bir köprü. Böyle bir özelliğe sahip. İşte şu anda iftiharla gördüğümüz seyrettiğimiz bu köprü inşallah dünyada birçok şeye yayınlara, inanıyorum ki öncü olacak. Bununla iftihar edeceğiz, bunu göreceksiniz. Dünya filmleri buralarda çekilecek bunu göreceksiniz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri, biz bunlarla anılacağız” .

GEÇİŞLER 31 AĞUSTOS'A KADAR ÜCRETSİZ

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden ilk geçişi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile konuklar, Cumhurbaşkanlığı otobüsüyle gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprüden geçişlerin 31 Ağustos'a kadar ücretsiz olacağı müjdesini verdi. Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasının ardından konukları sahneye davet etti. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in yaptırdığı toplu duanın ardından kurdele kesilerek, Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açıldı.

ASYA VE AVRUPA ÜÇÜNCÜ KEZ BİRLEŞECEK


Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen köprü, Asya ve Avrupa'yı üçüncü kez birleştirecek. Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerinde yer alıyor. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er kara yolu şeridi ile ortada 2 demir yolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak.

Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü" unvanını alacak.

Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü özel sektör işletecek. Köprüde, günlük 135 bin "otomobil eşdeğer" trafik geçişi için idare garantisi de bulunuyor. Yeni köprü ile yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor.

GEÇİŞ ÜCRETİ 9 LİRA

Köprü geçiş ücretleri, Avrupa'dan Asya'ya geçişte otomobillerde 9,90 lira, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçlarda 13,20 liradan başlayacak. Asya'dan Avrupa'ya geçişler ise ücretsiz olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017'ye kadar geçerli olacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsünde OGS ve HGS'nin yanı sıra vatandaşın köprüye alışmasını sağlamak için nakit para ile geçiş imkanı da sunulacak. Ancak sonraki süreçte nakit geçiş kaldırılacak.