Otomotiv
Giriş Tarihi : 28-08-2016 16:22   Güncelleme : 28-08-2016 16:22

Yerli motor üretiminde güç birliği

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü bünyesinde kurulacak olan “Motor Mükemmeliyet Merkezi” için çalışmalar devam ediyor. Merkez ile birlikte ülkemizde; kamyon, traktör ve tarım makinası, jeneratör, iş makinaları ve menzil uzatıcı motorlar konularında yerli üreticiler oluşturmak hedefleniyor.

Yerli motor üretiminde güç birliği

Türkiye motor sanayinin önünü açacak Motor Mükemmeliyet Merkezi’nin 9’uncu Çalıştayı, TÜBİTAK TÜSSİDE’de yapıldı. Çalıştaya; T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçarslan ve TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu’nun yanı sıra sektörün önde gelen traktör, iş makinası ve jeneratör üreticisi firmalarının temsilcileri katıldı.

SEKTÖRÜ İLERİYE TAŞIYACAK

Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu açılış konuşmasında; Motor Mükemmeliyet Merkezi ile oluşturulan işbirliğinin sektörü ileriye taşıyacağını ve bu platform sayesinde motor endüstrisi ile ilgili kritik teknolojilerin geliştirilebileceğini belirtti. Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçarslan ise Motor Mükemmeliyet Merkezi’ne olan ihtiyacı rakamlarla ortaya koyduktan sonra ülkemizin motor tasarımı konusunda acilen know-how kazanması gerekliliğini vurguladı.

ÖNCELİK TEKNOLOJİ VE BİLGİ

Sektörün önde gelen üreticilerinden Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan da konuşmasında Motor Mükemmeliyet Merkezi’nin ülkemizde motor geliştirme çalışmaları için son derece gerekli ğunu ifade ederek sektörde yaşadıkları sıkıntıları örnekleriyle dile getirdi. Armağan, ülkemizde yapılacak motor Ar-Ge çalışmalarında üretilecek ürünün fizibıl olmasına bakmadan öncelikle teknoloji ve bilgi üretilmesinin gerektiğini, üretilecek ürün için mutlaka bir pazar bulunacağını belirtti.

HER TÜRLÜ DESTEK VERİLECEK

Firma temsilcilerinin görüşlerini dile getirmesinin ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik katılımcılara hitap etti. Çelik; Motor Mükemmeliyet Merkezi’ne gerekli her türlü desteğin Bakanlık tarafından verileceğini ve merkezde geliştirilecek olan motor türleri ile ilgili firmalardan en kısa da geri dönüş yapılması gerektiğini belirterek Motor Mükemmeliyet Merkezi Çalıştayının verimli geçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  Çalıştayda, TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü Başuzman Araştırmacılarından Murat Güler tarafından projenin aşamaları ve yol haritası hakkında katılımcılara bilgilendirme yapıldı.