Dernekler
Giriş Tarihi : 30-09-2016 00:03   Güncelleme : 30-09-2016 00:03

Olmaz olsun böyle Gardaş!

Her yıl Türk TIR’larının 4 bin transit geçiş yaptığı Özbekistan yolu, Türk ihracatına kapandı. Belge bittiği için taşımacılar ihracat yüklerini alamazken, yükünü almış olan 150 araç Gürbulak Gümrük Kapısında çaresizce izin belgesi bekliyor. Devlet Başkanı İslam Kerimov’un vefatından sonra Türkiye’nin karşısında muhatap yok.

Olmaz olsun böyle Gardaş!

Avrupa’da yürüme yasakları ve vize sorunları ile önü kesilmeye çalışılan Türk nakliyecisine bir darbede kendi milletinden geldi. Bağımsız 7 Türk devletinden biri olan Özbekistan, Türkiye’ye taahhüt ettiği 12 bin belgenin 3 bin ani teslim etmedi. Türk nakliyecisi çaresizlik içinde bekliyor.

NAKLİYECİ PERİŞAN

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “Özbekistan’ın Türk araçlarının kullanımı için mutabakata varılmış olan yıllık geçiş belgesi kotası 12 bin adet. Ancak Özbek tarafı bu belgelerin 8 bin ani göndermişti. Temmuz ayında bu belgeler bitti. Bakanlığımız ve Özbekistan’daki diplomatlarımızın çabalarıyla bin adet belgemizi de alabildik ancak bu miktar bir ay içinde tükendi. Araçlarımız günlerdir Gürbulak gümrük kapısında perişan durumda, daha önce bu tip durumlarda zorlukla da olsa belge temin edilebilirken Özbek Devlet Başkanı Kerimov’un vefatından sonra Özbekistan tarafında konuya duyarlılıkla yaklaşan muhatap bulma imkanı kalmamış durumda. Tek bir gerçek var ihracatımız bundan büyük zarar görüyor” .

ÖZBEK DEREDE BOĞUYOR


“İhracat ile kalkınan ülkemiz için durum anlaşılabilir değil. Bu tam anlamıyla okyanusu geçip derede boğulmak demektir” diyen Fatih Şener, bin bir güçlükle yapılabilen ihracatın taşınamaması sebebiyle yollarda kalması, gidememesi akıl alır bir konu olmadığını söyledi. “Sen götüremezsen, götüren biri çıkar” diyen Şener, şöyle devam etti: “Bölgede İran, Rusya gibi ülkeler var onlar da aynı pazara ihracat yapmaya çalışıyor. Bu zorluklar diğer ülkelerin pazarı ele geçirmesine sebep olacak. Bu ülke bir Avusturya veya Macaristan değil, çok yakın ilişkilerimiz olan Özbekistan! Bir an önce ihtiyaç duyulan belgeler temin edilip ihracatın önü açılmalıdır. Burada söz konusu olan sadece Özbekistan değil, Özbekistan transit geçilerek gidilen Kırgızistan, Tacikistan ve Kazakistan ülkelerine olan ihracatımız da durmuştur.”