Kara
Giriş Tarihi : 17-10-2016 00:01   Güncelleme : 17-10-2016 00:01

Kamyonculara zinde kalma rehberi

ExxonMobil ‘Mobil Delvac Dostları’ programı kapsamında kamyon şoförleriyle buluşmaya devam ediyor. Kamyon şoförlerinin uzun yolda zinde kalmaları için bu yıl medikal egzersiz uzmanı ve diyetisyen görüşlerine yer veren bir rehber hazırlandı.

Kamyonculara zinde kalma rehberi

Mobil Delvac Dostları programı, 2016 yılı boyunca Türkiye genelinde kamyon sürücülerinin uğrak yeri olan çeşitli kamyon garajlarında ve kooperatiflerinde gerçekleşecek. Bu yıl kamyonculara verilen yakıt tasarrufu, taşıt güvenliği ve motor koruması eğitimlerine ek olarak, sürücülerin uzun yolda zinde kalmalarını sağlamak için hazırlanan ‘Uzun Yolda Zinde Kalma Rehberi’ de programa eklendi.

KAN DOLAŞIMINI HIZLANDIRMAK

Egzersiz Uzmanı Yrd Doç Dr Türker Bıyıklı ve Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, uzun yolda seyahat eden sürücülere, yolculuklar arasındaki molalarda uygulayabilecekleri basit egzersiz hareketleri önerdi ve gün boyu enerjilerini korumalarını sağlayacak beslenme programları hakkında bilgi verdi. Uzun yolculuklarda en az 4 saatte bir mola verip hareket etmenin önemli ğunu belirten Türker Bıyıklı, “Vücudumuzun çalışma prensibi hareket etmeye dayalıdır. Kamyon sürücüleri bir günde neredeyse 10 saatten fazla direksiyon başında sabit durarak araç kullanıyor ve dolayısıyla araç kullanırken hareketsiz kalıyorlar. Bu da birçok rahatsızlığa yol açabiliyor. Belirli aralıklarla verilen molalarda yapılabilecek egzersiz hareketleriyle vücuttaki kan dolaşımını hızlandırmak, solunum ve iskelet sistemini koruyarak daha zinde hissetmek mümkün. Bunun için vücudun yedi temel hareketinden yola çıkarak uzun süre hareketsiz kalan herkesin uygulayabileceği bir egzersiz program hazırladık” .

DOĞRU BESLENMEK

Uzun yolculuklara çıkmadan önce ve yolculuk sırasındaki beslenmenin de en az hareket etmek kadar önemli ğunu belirten Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı ise şöyle konuştu: “Yolculuk sırasında tüketilen yiyecek ve içecekler sürücülerin konsantrasyonunu artırmaya ve enerjilerini yüksek tutmaya yönelik olmalı. Uzun yol sürücüleri için özel olarak tavsiye ettiğimiz besinler şoförlerin zinde kalmalarına ve yola odaklanmalarına yardımcı olacak.”

MORAL VERİYORUZ

ExxonMobil Türkiye Pazarlama Müdürü Gamze Bozkurt da konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “Her yıl düzenlediğimiz programımız sayesinde, Türkiye’nin pek çok yerinden binlerce kamyon şoförü dostumuzla bir araya geliyoruz. Onları, iş stresinden biraz olsun uzaklaştıracak etkinlikler organize ederek moral desteği sağlamaya çalışıyoruz.  Bu yıl sürücülerin yolda zinde kalmalarını sağlayacak ve kolaylıkla uygulanabilecek önerilere yoğunlaştık. Hazırladığımız rehberle sürücülerin seyirlerini güvenle sürdürmelerini hedefliyoruz.”