Deniz
Giriş Tarihi : 20-11-2016 03:17   Güncelleme : 20-11-2016 03:17

Alternative Ro-Ro’da ilk araç ücretsiz

Ro-Ro taşımacılığında uluslararası nakliyecilerin imdadına can simidi gibi yetişen Alternative Ro-Ro, aradan geçen 3 yıllık süre içerisinde başarı basamaklarını hızla tırmanıyor. Şirketin 6’ıncı gemisi Meleq, Almanya’nın Flensburg kentinde 200 kişinin katıldığı bir tören ile denize indirildi.

Alternative Ro-Ro’da ilk araç ücretsiz

Hatce, Paqize ve Qezban adlarını taşıyan 3 gemi ile ro-ro taşımacılığına giriş yapan Alternative Ro-Ro, Trieste hattından 11 Ocak 2013 tarihinde ilk gemisini sefere uğurladı. İstanbul seferlerini ise Cumartesi günü (12 Ocak 2013) törenle başlattı. Daha sonra filoya Fadiq dahil . 6’ıncı gemi olarak da Meleq, filoda yerini aldı.

Alternative Taşımacılık, Almanya’nın Flensburg kentinde faaliyet gösteren alanında uzman FSG şirketi ile toplamda 110 milyon Euro yatırımı bulan 2 gemi için anlaştı. Yapımı lanan Meleq, Türkiye’den yaklaşık 200 nakliyecinin katılımı ile denize indirildi. Gerekli testlerin ardından 280 treyler kapasiteli Meleq, 14 Şubat 2017 tarihinde sefere başlayacak. Meleq’in kardeşi ise 2018 yılında teslim alınacak. Türkiye - İtalya hattında hizmet verecek olan Meleq, 210 metre uzunluğunda ve 32.600 ton yük taşıma kapasitesine sahip, saatte 21.3 deniz mili sürat yapabilecek.

ULAŞIM GAZETESİ’NE JEST

Alternative Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Hakan Yılmaz, nakliyeciler adına talepte bulunan Ulaşım Gazetesi’ne jest yaptı. Yılmaz, Ekol Lojistik Genel Müdürü Cavit Değirmenci, Erdal İlhan Nakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Erdal İlhan ve ABC Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Bilen’in şahitliğinde Meleq’e rezervasyon yapanlar arasında limana ilk gelen bir aracı ücretsiz olarak taşıyacaklarını açıkladı. Bazı nakliyecilerin “ücretsiz biniş hakkını Ekol’e tanırlar bize tanımazlar” demesi üzerine Alternative Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Hakan Yılmaz, “Ulaşım Gazetesi sektör adına bir talepte bulundu. Bizde bu talebi yerine getirdik. Ücretsiz biniş hakkı Ekol haricindeki diğer müşterilerimizindir. Sözümüz senettir, şahitlerimiz ise UND Başkan Yardımcıları Cavit Değirmenci, Ergün Bilen ve Erdal İlhan’dır” açıklamasını yaptı.

GEMİLERİN İSMİ

Alternative Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, gemilere neden kadın ismi verildiğini şöyle açıkladı: “Denizcilik sektöründe gemiler kadınlara benzetilir. Kadınlar da gemiler de boyandıkça güzelleşir, kadınların da gemilerin de güvertelerinde erkekler gezer. Gemiler de kadın gibidir. Kaptanlar, gemilerini asla terk etmez. Bir erkekte kadınını terk etmez. Bu nedenle kaptanlar, gemileriyle batar. Bizde Anadolu’daki kadınlarımızın isimlerini gemilerimize verdik. Lakin Meleq, bizim için çok özel ve farklıdır. 1999 yılında kaybettiğim sevgili babama annem, ismiyle hitap etmez Meleq’im diye seslenirdi. Bizde babamın anısını yaşatmak ve annemi mutlu etmek için gemimize Meleq ismini verdik. Meleq’in kardeşini ise 2018 yılında teslim alacağız. Annemin ismi Zehra Fadime ve bizim Sivas’ta Fadime’ye Fadiq derler. Onun adını da kiralık olan gemimizden silip, teslim alacağımız gemiye yazacağız. Böylece de filodaki gemi sayımız biri kiralık olmak üzere 7’ye yükselecek.”

HEDEF BÜYÜK

“Biz kendi denizlerimizde kendi ürecilerimiz için değil daha farklı pazarlarda oyuncu olabiliriz” diyen Ahmet Musul, şöyle devam etti: “Örneğin Kuzey Afrika ile Fransa arasında, Mısırla Trieste arasında oyuncu olabiliriz. Bunun için büyük düşünmekten ziyade işini iyi yapmak yeterli olacak. Kuzey Afrika gibi pazarlarda talep edenlerin oyun kuralları koyduğu bir yapıyı tersine çevirmek istiyoruz. 3 yıl içerisinde Akdeniz ve Karadeniz’deki en etkin Ro-Ro şirketi olmayı hedefliyoruz. Ondan sonra Kuzey Afrika’ya gideriz neden olmasın?”

NAKLİYECİMİZİ KORUYACAĞIZ

“Yeni gemi ile birlikte taşıma fiyatlarında bir indirime gitme veya farklı biçimlerde kampanyalar gerçekleştirecek misiniz?” sorusuna ise Ahmet Musul şu cevabı verdi: “Bu konuda yetkili olan arkadaşlarımdır. Gerek Ekol’de gerekse Alternative de benim işleyişe müdahale etme gibi bir durumum söz konusu değildir. Nakliyecimizi koruyacağız ve onların memnun olması için elimizden geleni yapacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Gemi veya tren sahibi olmak demek bir şeyi daha ucuza vermek demek değildir. Haftada 42 tren kaldırıyoruz ve Avrupa’da kendi adına tren kullanan şirket k. Haftada 100 tren kaldıracağız dersek inanırlar çünkü bugüne kadar klerimizi yaptık. Ama bunun maliyetlerini de ök. Topçular Ro-Ro terminalini yılbaşından sonra açacağız. Toplamda 35 milyon Euro’ya mal . Şu anda kapasitelerin iyi durumda ğunu söyleyebiliriz. Pazar kapasitelere cevap verebilecek durumdadır. Gemimizde doluluk oranımız yüzde yüzler seviyesinr. Yüzde 65’i Ekol, yüzde 35 ise diğer nakliyecilerimiz tarafından kullanılmaktadır. Bu yıl 110 bin taşıma yapağız. Pazardaki payımız yüzde ise yüzde 30’dur.

DAHA İYİ İŞLER YAPACAĞIZ

Alternative Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Hakan Yılmaz ise Türkiye’ye olan inançlarının artarak devam ettiğini dile getirdi. Yılmaz, “Böyle bir ortamda 110 milyon Euro yatırımımız bunun bir göstergesidir. Daha iyi işler yapacağız. Sektörü çok daha iyi noktalara getireceğiz. Biz kendimizi en altyapı sağlayıcı olarak görüyoruz. Ro-Ro’nun kuruluş nedeni Yugoslavya savaşı döneminde geçişler tıkanınca önlem olarak ortaya çıktı. Sorun çözülünce Ro-Ro’nun etkinliğinin azalacağı düşünüyordu. Ancak hala kapılarda sıkıntılar var. Dolayısıyla biz Ro- Ro’larla ürünlerin ında ulaştırılmasına yardımcı oluyoruz. İdeal bir yol mu hayır ama balkan yolunun durumu nedeniyle biz bu ulaşımı sağlıyoruz. Süreçlerin iyileştirilip, daha fazla limanlara giderek karayolu nakliyecilerinin geçiş belgesi ihtiyacına gerek kalmayacak modellerle çözüm üreteceğiz” .

ALTERNATİVE FSG’YE GÜVENDİ

Meleq’in yapımını üstlenen FSG şirketi Tasarım Direktörü Henrique Pestana ise konu ile ilgili olarak şu sözleri paylaştı: “Alternative Taşımacılık bizlere güvendiği için son derece mutluyuz. Bu tip Ro-Ro’ların tasarımı ve üretimi konusundaki tecrübemizin Alternative’in başarısına önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.”

Tören alanında yapılan konuşmaların ardından hepbirlikte İstiklal Marşımız okundu. Alternative Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Galip Musul ve anaları (anne) Zehra Fadime Musul birlikte babaları Meleq’i suyla buluşturdu.

MUSUL 53 YAŞINDA

Alternative Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul’un doğum günü aynı da gemi indirme törenine denk geldi. 52 yaşını geride bırakıp, 53 yaşına giren Ahmet Musul’u, toplantıdaki gazeteciler adına UTA Lojistik Dergisi İmtiyaz Sahibi Cem Kaçmaz tebrik ederek doğum günü hediyesini takdim etti. Toplantıdaki gazetecilerin ortak doğum günü hediyesini alan Ahmet Musul, “53 yaşına bastım. 2 yıl sonra şirketten en ayrılıyorum. Hayalimde doğal park oluşturma projesi var. Bununla ilgili çalışmalar yapıyorum” .

Hüseyin Karabulut – Ulaşım Gazetesi