Otomotiv
Giriş Tarihi : 08-02-2017 14:40   Güncelleme : 08-02-2017 14:40

Tamay, “sektör için yatırım zamanı şimdi” dedi

Anadolu Isuzu Satış ve Pazarlama Direktörü Tamay, 2017 yılında satışlarının yükseleceğini belirterek, “2016, satışların dip yaptığı bir yıl oldu. 2017 yılının geçen yıldan daha kötü olacağını düşünmüyoruz. Yatırımlarını kur artışı ve referandum sonucuna göre değerlendirecek yatırımcılara beklememelerini tavsiye ederim. Isuzu araçları kur farkından etkilenmediği gibi şu anda kur iyi bir seviyede. Öte yandan referandum beklentisi olanlara da şunu söylemek isterim, evet de çıksa hayır da çıksa sonuç değişmeyecek” dedi.

Tamay, “sektör için yatırım zamanı şimdi” dedi
Anadolu Isuzu Satış ve Pazarlama Direktörü Fatih Tamay, 2016 yılında üretim ve satışta yaşadıkları düşüşleri ve yeni yıldan beklentilerini Ulaşım Gazetesi’ne anlattı. Yatırım yapmak için en iyi ğunu belirten Fatih Tamay, 2017 yılı için referandum ve kur artışı beklentileri nedeniyle yatırım yapmayanlar için şöyle : “Referandumdan çıkan sonuca göre yatırım yapmayanlar bilmeli ki, evet de hayır da çıksa Cumhurbaşkanımız, Recep Tayyip Erdoğan. Kur artışına gelince, şu anda dolar ve euro’daki kur iyi bir yerde. Ayrıca bizim araçlarımızda çok fazla kur artışından etkilenmedi. Ben otobüsçü, servisçi, kamyoncu olsam yatırımımı şimdi yaparım.”
 
“2016 YILI ÇOK ZOR GEÇTİ
Anadolu Isuzu Satış ve Pazarlama Direktörü Tamay, geçen yıl Anadolu Isuzu grubunun otobüs sınıfında pek neşeli bir yıl yaşamadığını belirtti. Midibüs ve otobüs sektöründe satışların 2016’da dip yaptığını belirten Tamay, “Bir yıl önceye bakıldığında ciddi bir küçülme yaşadık. Nedenlerini ise şöyle sıralayabiliriz; başta ülkedeki ticari hayatın olumsuz etkilenmesi var. Turizmde ve turizm taşımacılığında büyük daralma yaşandı. Turizm taşımacıları geçen dönem bırakın otobüs almayı ellerindeki araçları geri iade yoluna gitti. Turizm sektörü Akdeniz bölgesinde neredeyse sıfırlandı. İstanbul ve İzmir’de kruvaziyer turizmi çok etkilendi. Sonuçta Anadolu Isuzu olarak turizm taşımacılığı ve servis taşımacılığı ağırlıklı otobüs ürettiğimizden dolayı, biz de etkilendik. Servis tarafında ise, ekonomik daralmadan kaynaklı firmaların küçülmeye gitmesi personel taşımacılığı alanında da ciddi sıkıntılar yaşanmasına neden . Bir tek öğrenci servisçileri sıkıntı yaşamadı. Ancak öğrenci servisleri de midibüs ve otobüs satışlarını pek etkileyen bir yer değil zaten. Bu ekonomik darboğazdan etkilenmeyen bir sektör , o da toplu ulaşım. Toplu ulaşımda hem midibüs hem de otobüs tarafı olumlu gelişmeler yaşandı. Burada şehirlerde çalışan bir takım minibüs tarzı araçların otobüse çevrilmesi, engelli yasasıyla birlikte engelliye yönelik tasarlanan yeni araçlar ve Euro 6 motorlu çevreci araçlar toplu ulaşımda satışların artmasını sağladı” diye konuştu.
 
“TAHDİT SÖYLENTİSİ YETTİ
Geçen yıl İstanbul’da servis araçlarına getirilmesi istenilen tahdit söylentisinin büyük sıkıntı yarattığını belirten Fatih Tamay, “Tahdit olmamasına rağmen, bunun umut edilmesi ve konuşulması nedeniyle İstanbul genelinde midibüs satamadık. Araç sahiplerinin tahdit beklentisini sürdürmesi; şu anda zaten servis sektörüne girişler zorlaştı, esnafın araç yatırımını rafa kaldırmasına neden . Şunu söylemek istiyorum, artık tahdit olacaksa da olmayacaksa da bunun net şekilde ortaya konulması gerekli. Bu muğlak durum ortadan kalkmalı ki araç satabilelim. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tahdit konusunda resmî bir açıklama yaparak, esnafı ve servis piyasasını belirsiz durumdan kurtarmalıdır. Hem servisçiler açısından hem de biz üreticiler açısından bunun bir an önce çözüme kavuşması gerekiyor. Geçen yıl sıfıra yakın araç sattık” .
 
TURİZMCİNİN ZOR YILI
“Geçen yılın turizm taşımacıları açısından dibin görüldüğü yıl ğunu düşünüyorum” diyen Tamay, şöyle konuştu: “İstanbul açısından düşündüğümüzde 2016 yılının 3’üncü ayından sonra hiç kruvaziyer gemisi gelmedi. Turizmin bu gidişatı, turizm taşımacısını âdeta yürüyemez duruma getirdi. Turizm taşımacıları yatırım yapmak bir yana, bir an önce ellerindeki araçlardan kurtulmak istediler. 2016 bu güne kadar yaşanmış en kötü yıl . 2017 yılında bir tane gemi bile gelse turizm açısından iyi olacağını düşünüyoruz. Antalya, İzmir gibi şehirlerden Rus turistlerin kaçışı, Avrupa’dan hiç turist gelmemesi bizi etkiliyor. 2017 yılı turizm taşımacılığı planlarımızı ise 2016’da yaşanan dibe vuruştan daha kötü olmayacağı üzerine yaptık. Anadolu Isuzu’nun araç sattığı sektörlerde 2017’nin 2016 yılından daha iyi olacağını düşünüyoruz ve planlarımızı buna göre yapıyoruz.”
 
“TOPLU TAŞIMA İYİ GİDİYOR
Ekonomik daralmanın yaşandığı 2016 yılında, yatırımlarını sürdüren tek sektörün toplu taşıma ğunu belirten Anadolu Isuzu Satış ve Pazarlama Direktörü Tamay, “Toplu taşımada üç, dört yıldır süren olumlu gelişmeler, önümüzdeki yıllarda da devam edecek... İstanbul’da ve diğer illerde yeni yatırımlar bekliyoruz, planlarımızı buna göre oluşturduk. Toplu taşımadaki kesin yaş sınırı ve yenilikler, doğayı kirletmeyen teknolojiler belediyelerin tercihi oluyor. Ayrıca yakıt tasarruflu teknolojik motorlar belediyelere ve özel halk otobüsçüsüne büyük tasarruf sağlıyor. İlerleyen yıllarda özellikle İstanbul ve diğer büyük şehirlerde oluşan uydu kentlerden merkezlere yapılan taşımalarda, toplu taşıma tercih edilecek. Burada çalışan minibüs tarzı araçlar kaldırılarak otobüse dönüşüm sağlanacak. Bu gibi uydu semt oluşumlarına bir anda metro ve benzeri sistemler götürülemeyeceği için otobüsle taşımacılık uzun yıllar sürecek. Türkiye’nin geleceği toplu ulaşımla olacak... 12 metrelik Citiport, 9.5 metrelik Citibus ve 7.5 metrelik Novo Citi otobüslerimiz de kendini kanıtladı. 2017 yılı ve ilerisi için belediyelere ve özel halk otobüsçüsüne hacimli satışlar yapacağız” diye konuştu.
 
HAFİF KAMYONDA LİDER
Türkiye’deki kamyon pazarında Isuzu araçlarının kalite algısının yüksek ğunu belirten Tamay, şunları söyledi: “Anadolu Isuzu Türkiye’de NLR, NPR ve TORO serisiyle hafif kamyon pazarının lideri. Toplam kamyon pazarına baktığımız da ilk üçün içinde yer alıyoruz. Bu arada biraz daha ağır kamyon pazarına girdik. Geçen yıl 15-18 ton kamyonlarımızı piyasaya sürdük, önümüzdeki yıl da 22 ton segmentinde kamyonlarımız olacak. Anadolu Isuzu kamyon grubunda çekici haricindeki her yerde olacak. Kamyonetimiz Türkiye’de iyi biliniyor. İyi bilinmekten öte kalite algısı da yüksek. Türkiye’nin kendi otomotiv firması olmayan guruplarının neredeyse ının kamyonet ihtiyacını biz sağlıyoruz. Uluslararası dağıtım zincirlerinin neredeyse çoğunda Isuzu kamyonlar çalışıyor...”
 
D-MAX, YENİLENECEK
Fatih Tama, Pick-Up segmentindeki araçları D-MAX’in geçtiğimiz yılı 4’üncü bitirdiğini belirtti. “Hedefimiz 1 ya da 2’nci olmak” diyen Tamay, “Modelimiz biraz eskidi bu yılın sonlarına doğru güzel, yeni bir modelimiz geliyor. Özellikle şehir dışı çalışmalarda 4x4 modellerimiz revaçta. Bir çok kamu kuruluşunda ve özel teşebbüslerde D-MAX’ler gözde araçlar” diye konuştu. Öte yandan Anadolu Isuzu, geçen yıl 12. kez ihracat şampiyonu ...