Güncel Haber
Giriş Tarihi : 22-02-2017 14:02   Güncelleme : 22-02-2017 14:02

Sigortadaki usulsüzlüğü sobelediler

Anadolu Sigorta, sigorta sektörünün en önemli sorunlarından birisi olan, hasar alanındaki suiistimallerle mücadele kapsamında ‘Suiistimal Önleme ve Bertaraf Etme’ (SOBE) projesini hayata geçirdi. SOBE, oto hasar dosyalarına yönelik bireysel ve organize hasar suiistimallerinin tespit edilip, engellenmesinin önünü açacak.

Sigortadaki usulsüzlüğü sobelediler

Sigorta suiistimalleri ile mücadele dünyada ğu gibi ülkemizde de sigorta sektörünün en önemli gündem maddelerinden birisi olmuştur. Zaman içerisinde çeşitlenerek artan sigorta suiistimalleri gelişmiş ülkelerde vergi kaçakçılığından sonra en yaygın ekonomik suç olarak değerlendirilmektedir.

Türkiye’de ödenen hasar tazminatlarının yaklaşık yüzde 12’lik bölümünün suiistimal hasar talepleri ğu tahmin edilirken, bu sahtekârlıkların yıllık faturasının 2 milyar liraya ulaştığı düşünülüyor. Bu suiistimaller, yalnızca sigorta şirketlerine zarar vermekle kalmıyor, hasar maliyetlerini yükseltip, sigorta primlerinin artmasına da sebep oluyor. Anadolu Sigorta, bu amaçla, sigorta suiistimallerini büyük oranda azaltmayı hedefleyen ve içeriği itibariyle sektörde bir ilk olan SOBE isimli projesini hayata geçirdi. Bu projeyle Anadolu Sigorta, sigorta usulsüzlüğünün tespiti ve önlenmesine dönük teknik ve analitik değerlendirme yöntemlerine dayanan önemli bir adımı atmış .

Proje, alanında lider olan Hollanda menşeili yazılım firması FRISS ile ortak çalışma sonucunda 6 ayda gerçekleştirildi. Bu proje sayesinde suiistimal gerçekleştiren sigortalılar çok daha etkin bir şekilde tespit edilirken, suiistimal yapmayan sigortalılarımız da yüksek kalitedeki hasar hizmetini en hızlı ve etkin bir şekilde alabilmenin ayrıcalığını yaşayacak.

ÜÇ ADIMDA KONTROL

SOBE kapsamında, hasar bildiriminin gerçeğe uygunluğu farklı yöntemle kontrol ediliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gören; "SOBE’nin, içeriğindeki ileri istatistiki modeller sayesinde, sürekli yenilenen iş kuralları ile suiistimal riskini doğru ve ında tespit edebilecek. Bu noktada elde edilen sonuçlar, ileriki dönemlerde sadece hasar alanında değil, müşteri seçimi ve fiyatlama noktasında da kullanılabilecek. Anadolu Sigorta’nın dijital dönüşüm stratejisinin önemli bir parçası olan bu proje kapsamında sistem, öğrenebilen bir algoritma ile karşılaşılan vakalara göre kendini yeni suiistimal alanlarına karşı güncellemiş oluyor. SOBE, orta vadede, uzun ve emek gereken kontrollerin otomatik gerçekleştirilebilmesine imkan veriyor. Bu sayede, dürüst sigortalıların daha hızlı bir hasar inceleme sürecinden geçip, ödemelerinin daha hızlı yapılması sağlandı. Süreç sonunda usulsüzlük yaptığı tespit edilen kişiler kara listeye alınırken, bu bilgi, başka sigorta şirketlerini uyarmak amacıyla Sigorta Suiistimalleri Bilgi Paylaşım Sistemi’ne (SİSBİS) de iletilecek. Anadolu Sigorta böylece sahtekârlıkların önlenmesi sürecinde, sektörün gelişimine de katkı sağlıyor olacak" .