Lojistik
Giriş Tarihi : 21-04-2017 13:30   Güncelleme : 21-04-2017 13:30

Gümrük işlemleri hızlandırılacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, küresel ticarete yılda 1 trilyon dolar civarında katkı sağlaması beklenen Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Bakan Tüfekçi, anlaşmanın etkisiyle üye ülkelerin toplam ticaret maliyetlerinde yüzde 14,3 düşüş beklendiğini bildirdi.

Gümrük işlemleri hızlandırılacak

Küresel Ticaretin Kolaylaştırılması Endeksi'nde 2016 yılında Türkiye'nin 136 ülke arasında 59'uncu sırada yer aldığına dikkat çeken Bakan Tüfenkçi, "Geldiğimiz seviyelerin çok daha üstüne çıkmayı hedefliyoruz. Daha etkin yönetim metodlarını uygulamamız, daha yenilikçi yaklaşımları ortaya koymamız gerekiyor" .

Endekse ilişkin rapora göre, Türkiye'de sınır işlemlerinin lanması için gereken sürenin ihracatta 16 saat, ithalatta ise 41 saat olarak ölçüldüğünü belirten Bakan Tüfenkçi, şöyle konuştu: "Gümrüklerde işlem sürelerinin kısaltılması, ticaret hacmi üzerinde önemli rol oynayacaktır. İthalatta işlem süresinin yüzde 10 kısaltılması, ticareti yüzde 6,3 artırıyor. Bölge sayısının yüzde 10 azaltılmasının ticareti yüzde 11 artıracağı yönünde çalışmalar var. Üst orta gelir grubunda yer alan ülkelerin ticaret maliyetlerinin, sınır işlemlerinin kolaylaştırılmasıyla yüzde 3,6, ticaret ve gümrük süreçlerinin otomasyonuyla da yüzde 2,8 düşeceği öngörülmektedir. Dolayısıyla bu alanlardaki etkin çalışmalarımızı sürdürmemiz, ülkemizin ticaret maliyetlerini azaltacaktır."

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Şubat'ta yürürlüğe giren, Türkiye'nin de taraf ğu DTÖ Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın önemli bir fırsat ğunun altını çizdi. Bakan Tüfekci, anlaşmanın etkisiyle üye ülkelerin toplam ticaret maliyetlerinde yüzde 14,3 düşüş beklendiğini belirtti. Anlaşmanın küresel ticarete yılda 1 trilyon dolarlık katkı sağlamasının hedeflendiğini ifade eden Bakan Tüfenkçi, gelişmekte olan ülkelerin ihraç ettiği yeni ürün sayısının da yüzde 20 artacağının öngörüldüğünü kaydetti.