Güncel Haber
Giriş Tarihi : 18-08-2017 17:38   Güncelleme : 18-08-2017 17:38

Sigortada serbest piyasa şart

Ulaşım Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Purtuloğlu, özellikle zorunlu trafik sigortasında yaşanan tavan fiyat ve havuz tartışmalarında serbest piyasanın önemine dikkat çekti. Purtuloğlu, “Sigorta pazarında destek şart ve havuzun büyük olmalıdır. Zorunlu sigortada serbest piyasa yoksa, tartışmalar devam eder" dedi.

Sigortada serbest piyasa şart

Sigorta sektörü yılın başında buyana yoğun günler geçiriyor. Zorunlu trafik sigortasıyla ilgili yüksek fiyat tartışmalarıyla yıla başlayan sektör, nisan ayında bu branşta  tavan fiyatla tanıştı. Temmuz ayında ise aynı branşta özellikle riskli şoförler için prim havuzu kuruldu. Belli aralıklarla yaşanan sel, deprem, dolu gibi doğal afetler ise sigortanın önemini tüketicinin önüne bütün açıklığıyla koydu.

ZORUNLU ARTABİLİR

“Sigorta mali felaketleri engeller” diyen Ulaşım Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Purtuloğlu, buna rağmen sigorta sektörünün henüz Türkiye’de yeterince gelişmediğini hatırlattı. Tüketici açısından sigortalanmada önceliğin ev, araç ve sağlık olarak sıralandığını da ifade eden Purtuloğlu, zorunlu sigorta branşlarının artırılmasının hem risklerin azaltılması hem sektörün büyümesi açısından önemli ğunu belirtti. Zorunlu sigorta branşlarının artışının, aynı da sigorta havuzunun büyümesine de katkı vereceğini ifade eden İsmail Purtuloğlu, bunun prim fiyatlarını da olumlu etkileyeceğini anlattı. Purtuloğlu, “Havuz biz sigortacılar için çok önemli. Havuz büyürse fiyatlar daha da aşağı inecek. Sigorta pazarında fiyatları serbest piyasa belirlemeli. Küçük havuzlar yaratmak doğru değil. Havuz hep büyük olmalı. Maliyeti azaltmaz küçük havuzlar. Zorunlu trafik sigortası da böyle bir alan. Havuz fazla uzun süre devam ederse fiyatlar yeniden yukarı gider. Sonuç itibariyle serbest piyasa yoksa tartışma devam eder, diyebiliriz” .

AFET KASKO FİYATINI ETKİLEDİ

İstanbul’da yaşanan sel ve dolunun etkilerini de değerlendiren İsmail Purtuloğlu, yaşanan doğal afet sonrası Ulaşım Sigorta ekibinin anında müşterilerine destek verdiğinin altını çizdi. Bunun müşteri memnuniyeti açısından çok önemli ğunu hatırlatan Purtuloğlu, sel ve dolu olaylarının farklı durumlar ortaya çıkardığını da sözlerine ekledi. İsmail Purtuloğlu, şöyle devam etti: “Böyle bir dolu ilk kez . Her şey üstüste geldi. Daha çok yaşadıklarımızdan öğrenme alışkanlığımız var. Bilgiyi etrafımızdaki kişilerden öğrenmeyi tercih ediyoruz. Doluda bunun yansımalarını yaşadık. İhbarlar gecikerek geldi. Hâlâ da devam ediyor. Sigortada fiyatlama geçmiş veriler üzerinden yapılır. Geçmişte de bu tür dolu kaynaklı sert bir veri yoktu. Bu tür dolular kısmi de olsa kasko fiyatlarına yansıyor. İklim değişikliğine dikkat etmemiz gerekiyor.”