Güncel Haber
Giriş Tarihi : 18-08-2017 20:43   Güncelleme : 18-08-2017 20:43

Vergi sistemi adil olacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vatandaşın vergiye gönüllü uyumunun sağlanmasının esas olduğunu belirterek, "Bunlardan bir tanesi de vergi sistemi adil olacak. Vergi sistemi ekonomiye duyarlı olacak, vergi sistemi kayıt dışılığa itmeyecek" dedi.

Vergi sistemi adil olacak

Vergiyi kanunla koymanın, vergi toplamak anlamına gelmediğini kaydeden Maliye Bakanı Ağbal, verginin toplanabilmesi için güçlü bir idareye ve bilgi işlem altyapısına sahip olunması gerektiğini ifade etti.

Bakan Naci Ağbal, "Esas olan vatandaşın vergiye gönüllü uyumunu sağlamaktır. Bunun da birçok yolu var. Bunlardan bir tanesi de vergi sistemi adil olacak. Vergi sistemi ekonomiye duyarlı olacak, vergi sistemi kayıt dışılığa itmeyecek. Vergi sistemi ekonomide üretimi, yatırımı, ihracatı ve istihdamı teşvik edecek, destekleyecek. Kayıtlılığa destek verecek. Böyle bir mevzuat altyapısının olması lazım. Sık sık kanunlar, tebliğler, yönetmelikler değişmemeli. Mükellefin anlayacağı bir dilde yazılmalı ve uygulanmalı" diye konuştu.

HIRSIZ DİYE BAKMAYACAKSINIZ

Vergi sisteminin öngörülebilir olması gerektiğinin altını çizen Bakan Ağbal, şöyle devam etti: "Şeffaflığın ve eşitliğin olması lazım. Burada her vergi uygulamalarında mükellefe vergi ile ilgili yapılan muamelelerde eşit ve adil olması lazım. Hukuk devleti ilkelerine uygun hareket etmesi lazım. Mükellefe sunduğu hizmetlerle de gelir idaresi vergiye uyumu teşvik etmeli. Bu nasıl olur? Mükellef hizmetleri anlayışının, gelir idaresi anlayışının önceliklerinin en başına konulmasıyla olur. Önce mükelleflere inanacaksınız, mükellefe güveneceksiniz. Mükellefi baştan Vergi kaçırıyor diye düşünmeyeceksiniz. Baştan mükellefe olan inancınızı göstereceksiniz. Onu iyi bir şekilde vergisini ödeme konusunda teşvik edeceksiniz ve yönlendireceksiniz."