DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Murat Ertütüncü
Murat Ertütüncü
Giriş Tarihi : 31-07-2017 16:14

Yol ayrımına gelindiğinde…

Türkiye Uluslararası Nakliyecilik sektörü yıllar geçtikçe, yapılan yatırımlarla büyüdü. Ülkemiz, bugün Avrupa'nın en büyük ve en genç filosuna sahip. Sonra bu genç ve dinamik yapısı ile rekabet gücünü ve uluslararası pazar payını da artırdı.

Bu gelişmeye karşın sektörün önünü kesmek için uluslararası rekabet aktörlerinde planlı programlı engeller ihdas edilip uygulamaya konuldu. Gün geçmiyor ki, gelişen ve büyüyen sektörümüze karşı yeni engellemeler ortaya konup gündeme getirilmesin…

Avusturya'nın bütün uluslararası ticaret sözleşmeleri ve mevzuatına rağmen türk ihraç mallarını taşıyan araçlara hukuksuz bir şekilde belge kotası uygulaması bu dayatmaların sadece bir numunesidir. Ancak dayatmaları kabul etmemek, bizim insanımızın ruhunda vardır. Derhal alternatif çözüm yolları üretir ve haksızlığa karşı direnç gösterir.

Bu onun varlığını idame ettirmek ve haksızlığa boyun eğmemek konusunda gösterdiği İrade ve refleksidir. Teslimiyet, bizim insanımızın fıtratında yoktur. Düşündüğümüzde bu kadar ulusal ve uluslararası sorunları planlı olarak ortaya konulan engellere , Avrupa'nın en yüksek birim maliyetleri ile çalışmasına rağmen mücadeleyi bırakmayan, yatırım yapmaya devam eden bir sektör yapısı dünyanın hiçbir ülkesinde yoktur.

Hukuksuz uygulamalara karşı; Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin öncülüğünde yürütülen hukuk mücadelesi, devletin de desteği ile mücadeleden vazgeçilmeden sonuna kadar sürdürülmelidir. Zira Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat hedefi bazı ülkeleri ve lobileri tedirgin etmekte endişeye sevk etmektedir.

Başta Kara yolu taşıma mevzuatında yapılacak reformlar olmak üzere devlet, ekonomiye milyarlarca dolar döviz kazandıran Uluslararası Nakliyecinin yanında olmalıdır. Teşvik yasası yeni ve reformist bir anlayışla yeniden düzenlenmeli , çok yüksek maliyetler ile rekabet etmeye çalışan nakliyeci firmalara sübvansiyonlar sağlanmalı vergi istisnaları getirilmelidir. Yol ayrımına gelindiği noktada UND ve sivil toplum kuruluşlarının verdiği onurlu mücadelenin yanında devletin de sektöre mali, idari ve hukuki anlamda koşulsuz ve tam destek vermesi, sektörün uluslararası rekabette varlığını idame ettirmesi için şarttır. Bu kadar zor ve eşit olmayan rekabet şartları içinde var olma mücadelesi veren sektörümüz bir gün hakkettiği güzel ve parlak günlere ulaşacaktır. “Her gelecek yakındır”.

Murat Ertütüncü
E-Mail: muratertutuncu@gmail.com

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
HALİNİZDEN MEMMUN MUSUNUZ?
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA