DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Murat Ertütüncü
Murat Ertütüncü
Giriş Tarihi : 14-03-2018 13:21

Personel Yönetimi

Sektörün duayeni rahmetli patronum Ahmet Taner, Ramazan ayında yurt dışında olan sürücülerin evine erzak, Kurban Bayramı'nda ise kurbanlık dağıtımı yapardı. Bunu her yıl düzenli olarak büyük bir samimiyet ve içtenlikle yapardı. Onun ders niteliğindeki bu hareketi beni çok etkiledi. Kendisini rahmetle anıyorum. Ruhu şâd olsun.

O yıllardaki bu tür davranışlar; Üniversitede okuduğumuz 1000 sayfalık Personel Yönetimi ders kitabından daha tesirli idi... Kendi tabirleri ile bir teneke parçasının içinde vakit geçiren, çoğu durumda çocuğunun büyüdüğünü göremeyen, anne-babasının, akrabalarının cenazesinde bulunamayan, hastası olup ziyaretine gidemeyen bir sürücü için bu moral motivasyon olarak çok önemlidir şüphesiz.

Keza, bir diğer patronum Mustafa İzgi; sürücülükten gelme olduğu için personel ile diyalogu çok farklı olup, onlarla aynı dili konuşan bir insandı. Her fırsatta sahada onlarla birlikte olur, dertlerini dinler, sıkıntılarına çözüm bulmaya çalışır, araçların dolaplarında onlarla yer içer, birlikte vakit geçirirdi. Bir zamanlar yöneticiliğini yaptığım Ulusoy Filoda da yaşadığım hadiselerden çok şey öğrendiğimi de ifade etmeliyim. İnsan Kaynakları Departmanı ile birlikte çalışarak, geçmişte görev yapmış, halen görev yapan personelin dosyalarını, hakkında düzenlenmiş tutanakları, sürücü davasına konu olmuş olayları, hatta geçmişe dönük uydu mesajlarını tek tek okumuş, bilgi edinmeye çalışmıştım. Biliyordum ki tek tek tanımadığınız, karakterini, derdini, hissiyatını bilmediğiniz bir ekibi yönetemezsiniz. Bundan onlarla tek tek konuşup, yeri geldiğinde de dinleyerek onları anlamaya çalışırdım.

Sektörde 27 yılımı geride bıraktım. Bu süre zarfında; araç sürücülerine sert davranarak disiplin altına alıp otorite tesis edilemeyeceğini bizzat tecrübe ederek yaşadım. Otoritenin ancak kalplerde ve gönüllerde tesis edilmesi gerektiğine inandım. Bana göre uluslararası nakliyeci firmalar, İnsan Kaynakları ve Filo Yönetim departmanları personel yönetimi anlayışlarını yeniden gözden geçirmelidir. Binlerce sürücü ile çalışmış bir yönetici olarak günümüzde bazı firmaların filo yönetiminde sürücülere sürekli potansiyel suçlu gözüyle baktığını, kötü ve gayrı insani şekilde davrandığını duyuyor ve görüyoruz. Bu bana göre çok yanlış bir tutumdur. Oysa ki suiistimali önlemenin tek yolu, onun zeminini ve şartlarını ortadan kaldırmaktır.

Bir insan olarak önemsenmeyen, talepleri, beklentileri göz ardı edilen bir sürücü çalıştığı firmaya hiç faydalı olamayacağı gibi ciddi zararlar vermesi muhtemeldir. Uzun yıllar sürücü hesaplarında çalıştım. Zor şartlarda ekmek parasını temin için çalışan bir sürücü, hesapta kendisinde 10 € kesinti yapılsa bunu bir ömür unutmuyor. Alın teri ve emek her sektörde kutsaldır.

Ulusoy Uluslararası Nakliyat firmasında yaptığımız çalışma ve tatbikatlarımız bazı istisnalar
olmakla birlikte “Sürücü Performans Prim” sistemi çok iyi neticeler vermiş, yakıt tüketimi ve açık masraflar azalmış, mali tablolara yansıyarak karlılık artmıştı. Uygulama performanslara da aksetmiş önemli başarılar ve performanslar ortaya konulmuştu. Uluslararası sürücülük çok çileli, meşakkatli ve saygıdeğer bir meslektir.

Teoriyi, İnsan Kaynakları Politikalarını, Filo Yönetim anlayışlarını bir yana bırakalım. Realiteyi kabul ederek, insani ihtiyaçlarını ve beklentilerini hatta zafiyetlerini göz önünde bulundurarak ekiplerimizi öyle sevk ve idare edelim. Unutmayalım ki; yalnızca araçlarımızı, yüklerimizi değil, şahıslarımızın ve firmalarımızın haysiyet ve saygınlığını da onlara emanet ediyoruz. Bu duygularla vefat eden sürücülere Allahtan rahmet, halen görev yapanlara kazasız belasız iyi çalışmalar, firmalarımıza huzurlu bereketli bol kazançlar dilerim.

Murat Ertütüncü
E-Mail: muratertutuncu@gmail.com

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
HALİNİZDEN MEMMUN MUSUNUZ?
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA