Kentiçi toplu taşıma sektörü çok farklıdır. Belediyelerin tamamlayıcı unsuru olarak faaliyetini sürdüren esnafın da en büyük sorunlarından bir tanesi nitelikli eleman sıkıntısıdır. Otobüs sürücülüğünde şartlar ağır ve gelir de az olduğu için yeni şoför yetişmiyor. Nitelikli şoför bulmakta sorun yaşanıyor.
Nitelikli sürücü yetişmemesinin nedeni de sosyoekonomik koşullardır. Eskiden geleneksel yöntemlerle muavin olarak işe başlayanlar şoför olarak yetişirdi ancak o geleneksel yöntem bitti. Gelişi güzel yetişiyorlar, ehliyet alan, işsiz olan, işe ihtiyacı olan bu işi yapmaya başlıyor. Sadece işe ihtiyacı olanlar, bu mesleğe yöneliyor.
Otobüs şoförlüğüne mesleki statü getirilmesi lazım diye düşünüyorum. İlgili oda ve kurumlar, mesleki yeterlilik kurumu ile bu konuyu görüşmelidir. Şoförler mutlaka ileri sürüş teknikleri, trafik güvenliği ve ilk yardım gibi pek çok konuda eğitim almalı. Çalışma koşullarının iyi, ücretlerin cazip ve özendirici olması lazım.
Kentiçi toplu taşıma esnafı da bu konuda iç denetim ve otokontrol sistemi kurmalıdır. Sürücüleri elektronik ortamda takip eden, her adımlarının, hareketlerinin kontrol edildiği yapının konuşulması lazım diye düşünüyorum. Sürücüler boş zamanlarını dinlenerek geçirsinler. Telefona, sosyal medyaya vakit ayırmasınlar. Dinlenmiş ve kendilerinden emin trafiğe çıksın.
Trafik eylem planları ve stratejileri hazırlanmasına rağmen uygulamada sıkıntılar var. Ulaştırma ve Altyapı, Milli Eğitim, Sanayi ve Teknoloji, Kültür ve Turizm, İçişleri gibi bakanlıklar arasında koordinasyon sağlanmalıdır. Siyasetçi, bürokrasi ve sektör mensupları bir araya gelerek çözüm üretmelidir.
Davut Ukan
E-Mail: ukandavut@gmail.com