İş ehline verilmeli

İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) Başkanı Ahmet Karakış, yeni eğitim öğretim döneminin başlamasının ardından sektörü değerlendirdi. Özellikle son dönemde yaşanan olumsuz gelişmelerle ilgili Karakış, yılardır dile getirdikleri “Her isteyen sektöre girmesin, sektöre giriş sınırlansın” taleplerinin doğruluğunun yaşanan olaylar sonucu teyit edildiğini kaydetti.

Dernekler - 02-10-2017 14:00 6309 kez okundu.

İş ehline verilmeli

İSTAB Başkanı Ahmet Karakış sektörel basının temsilcileri ile bir araya geldi. 2017-2018 eğitim döneminin başlamasının ardından gerçekleşen toplantıda değerlendirmeler yapan Karakış, son dönemde yaşanan olumsuz olaylara değindi. Öncelikle “Okul servis araçları Yönetmeliği’nin 7. Maddesine değinen Karakış, bu yönetmeliğin 7. Maddesindeki ‘Öğrenci velileri istemeleri halinde, çocuklarını herhangi bir okul servis aracı işleteni ile anlaşarak da taşıtabilirler’ ibaresi ile ilgili; “bu maddede bizim açımızdan hiçbir problem yok. Fakat bu maddedeki veli istediğine taşıttırır ifadesi yanlış yorumlanıyor, yanlış sonuçlar doğuruyor” ifadesini kullandı.

Başkan Karakış, “Gerek Valilikle, gerek Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız toplantılarda bu maddenin yanlış yorumlandığını anlattık. Bizim bu madde ile ilgili beklentimiz firmaların öğrenci alma yarışına girerek, okul bahçelerinin pazarlama alanına dönüştürülmesinin önüne geçilmesi” . İSTAB Başkanı Karakış, okullarda en çok bağış yapan firmaya işin verilmesinin de yanlış bir uygulama ğuna işaret etti ve bu uygulamadan bir an önce vazgeçilerek, işini hakkıyla ve düzgün şekilde yapan, öğrencilerin güvenliğini ön planda tutan firmalara veya esnafa verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

ÖZELEŞTİRİMİZİ YAPIYORUZ

Özellikle Ümraniye’de yaşanan olay sonrasında, medyanın da etkisiyle genelleme yapılarak tüm servis camiasının zan altında bırakıldığını, bunun haksızlık ğunu söyleyen Karakış, “Bu işte yıllardır sorumluluğunu bilen, işin ciddiyetini kavrayan ve ona göre çalışan firmalar ve esnafımız çoğunlukta. Yaşanan olaylar sonrası yapılan yorumlarda servis camiasında büyük bir gönül kırgınlığı yarattı. Tüm sektörün kötü hizmet verdiği gibi gösterilmesi servisçilerin imajını olumsuz etkiledi. Şimdi ister istemez bunlar bizim karşımıza çıkıyor, zor durumda kalıyoruz, insanlara izah etmeye çalışıyoruz, herkesin böyle olmadığını böyle düşünmemeleri gerektiğini anlatıyoruz” diye konuştu.

Karakış bu dönemde sektör olarak özeleştiri de yaptıklarının altını çizdi ve “Özeleştiriyi de yapmak lazım, bizim içimizde de çürük elmalar olabilir. Burada tüm Türkiye’de yaşanan olayları konuşuyoruz. Ve münferit olayların tüm sektöre mal edilmemesi gerektiğini bir kere daha söylüyoruz” . Bakanlığa yeni düzenlemelerle ilgili sektörel görüşlerin de bildirildiğini kaydeden Ahmet Karakış, yeni düzenlemede sektörün görüşlerinin de etkili olacağına inandıklarını belirtti.

MESLEKİ YETERLİLİK

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) arasında imzalanan protokol ile şoförlükte yeni bir dönem başlamasını ve TESK’in servis, otobüs, dolmuş ve taksi şoförlerine mesleki yeterlilik belgesi vermekle yetkilendirilmesini değerlendiren Ahmet Karakış, durumdan memnun klarını ifade etti ve şunları kaydetti: “Bu işi yapan insanların seçilmesi, eğitilmesi, tüm belgelerinin kontrol edilmesi ve denetlenmesi gerekir. Bu konu Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmaya da entegre edilebilir. Hem sürücüye hem araca hem de firmaya yetki belgeleri ve yeterlilikler veriliyor, artık Büyükşehir Belediyesi’nden sürücü belgesi, araç belgesi,  yetki belgesi olmayan bu işi yapamayacak, Şimdi bu, iki şeyi getirecek birincisi bir standart oluşacak, ikincisi de yanlış yapanın yetki belgesi iptal edilecek, ya da askıya alınacak. İptal edildiği bu hizmet vermesi engellenecek. Aslında çalışmalar yapılıyor hem Büyükşehir tarafında hem de diğer tarafta, inşallah önümüzdeki yıllarda da sistem oturduktan sonra olumsuzluklar bitmese bile minimuma inecek.’’

Tek tip sözleşme konusuna da değinen Karakış, sektör olarak tek tip sözleşme konusunda itirazları ğunu bu nedenle konuyu yargıya taşıdıklarını hatırlattı. “Tek tip sözleşme için geçiş süresi verilmeliydi, firmalar kendilerini hazırlardı. “Sözleşmenin ına karşı değiliz ama iki tarafın ortak çıkarını koruyacak bir sözleşme olmalıydı.

TAHDİD MÜCADELESİNE DEVAM

İSTAB Başkanı Ahmet Karakış, sektörün plaka tahdidi talebinden vazgeçmediğini de söyledi. “Bu talebimizde haklı ğumuzu düşünüyoruz, bu konuda bir geri adım yok. Türkiye’de 30’dan fazla ilde plaka tahdidi var, İstanbul’da da olması gerekir. Eğer bu kötü bir sistemse Türkiye’nin diğer illerinde de olmamalı. İstanbul’da Plaka Tahdidinin bugün olmazsa yarın olacağına inanıyoruz.

YAZ SAATİ SEKTÖRÜ ETKİLEDİ

İSTAB Başkanı Ahmet Karakış, geçen yıl başlayan yaz saati uygulamasının kışında devam etmesinin servis sektörünü olumsuz anlamda etkilediğinin de altını çizdi.  Valilik genelgesi gereği öğrencilerin saat 08.00’den önce okullara bırakılamadığını söyleyen Karakış, sabahçı öğlenci olarak çiftli eğitim veren okullarda genelde saat 7’de, 7.30’da çocukların okula bırakılmasından sonra ikinci servisi yapma şansı olan servisçilerin bu şansının zora girdiğini anlattı. Bütün okulların giriş saatlerinin birbirine çok yaklaştığını ve dolayısıyla firmanın ikinci işi yapma şansının ortadan kalktığına işaret eden Karakış şöyle konuştu: “Bu da ciddi anlamda sektörü sıkıntıya soktu, aslında kış saati uygulaması bizim için daha uygunda ama tabi burada devletimize ülkemize ekonomik anlamda bir faydası varsa ona da söyleyecek bir şeyimiz yok.”

DİĞER HABERLER
Yolcu var para yok

Yolcu var para yok

14-03-2024 - Kara

Bursa adımı attı

Bursa adımı attı

14-03-2024 - Kara

Mercedes hisselerini sattı

Mercedes hisselerini sattı

14-03-2024 - Otomotiv

Ford ile Iveco el sıkıştı

Ford ile Iveco el sıkıştı

14-03-2024 - Otomotiv

Otokar, 15'inci Kez Lider

Otokar, 15'inci Kez Lider

14-03-2024 - Otomotiv

Sarp, gücünü Sap’tan aldı

Sarp, gücünü Sap’tan aldı

14-03-2024 - Lojistik

Zirveye yerleşti

Zirveye yerleşti

14-03-2024 - Otomotiv

Demiryoluna ağırlık verdi

Demiryoluna ağırlık verdi

14-03-2024 - Dernekler

Kozetur TGE aldı

Kozetur TGE aldı

14-03-2024 - Teslimatlar

Kuş olup uçuyorlar!

Kuş olup uçuyorlar!

14-03-2024 - Lojistik